Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Δημοσιεύματα εφημερίδων-ντοκουμέντα για την Μακρόνησο

«Η Μακρόνησος μπορεί να θεωρείται ένα μνημείο του παρελθόντος, ο ηρωισμός όμως, το να πας κόντρα στο ρεύμα, το να βλέπεις το αύριο που έχει εναλλακτική λύση είναι το πιο σημαντικό απ' όλα. Ο λαός έχει και 'χθες' και 'σήμερα' και 'αύριο'».

(Απόσπασμα από δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα στις 27/5/2012 στο λιμάνι του Λαυρίου, αναχωρώντας για την εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ απέναντι στη Μακρόνησο).

Με αφορμή την εκδήλωση, στην οποία το ιστολόγιο έδωσε το παρόν,   ο καλός φίλος του ιστολογίου Χρίστος Α. Τούμπουρος μας έστειλε τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα και το παρακάτω μήνυμα:

«Αγαπητέ ΟΙΚΟΔΟΜΕ
Μέρες που είναι…
Σού στέλνω μερικά δημοσιεύματα εφημερίδων που έγραψαν τότε για την ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ. Είναι αληθινά ντοκουμέντα, ότι οι άνθρωποι είχαν επιδερμίδα από καλώδιο. Δεν επηρεάζονταν από την αλήθεια. Ευθιξία; Ξεχασμένη λέξη.
Διαχρονικός ο κανόνας. Αυτό δεν ισχύει και σήμερα;
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Χρίστος Α. Τούμπουρος»

Φίλε Χρίστο ευχαριστούμε.








4 σχόλια:

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Ο αδάμαστος αγωνιστής Φ. Τσέκερης (που επίσης "έχει ξεχάσει να πεθάνει"..., ...από κάθε άποψη, και ...δεν πρόκειται να το θυμηθεί!), ανακαλεί, στις γραπτές του αναμνήσεις, το εξής σπαρταριστό, από την Μακρόνησο:
Σε μιά από τις θριαμβευτικές υποδοχές της κυρά-Φρειδερίκης εκεί, όπου, κατά το εθιμοτυπικό οι "ανανήψαντες" φαντάροι την σήκωναν στα χέρια και την πήγαιναν με αλλαλαγμούς εθνικής ανάτασης,
κάποιο αμετανόητο κομμούνι, που προφανώς ήταν κάτω από τον κώλο της, είχε την έμπνευση να της τραβήξει μια γερή τσιμπιά!
Η κυρά-Φρίκη έβγαλε μιαν ουρανομήκη κραυγή και αυτό ήταν!
Σταμάτησε αυτό το καραγκιοζιλίκι της λαοπρόβλητης βασίλισσας, που την σηκώνουν στα χέρια οι "μετανοημένοι".

Ετσι, για να ευθυμήσουμε και λίγο μέσα στο βαρύ κλίμα των ημερών.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Με σεβασμό στους αγώνες του λαού... και περισυλλογή για το σήμερα.

Οικοδόμος είπε...

@Σεχτάρ ο Τρομερός:
Καλημέρα.
Τι να σου πω τώρα...
Κοιτάζοντας τις έγχρωμες φωτογραφίες από την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στο Μακρονήσι, σε ένα παλιό περιοδικό (νομίζω το National Geographic), είδα σε μια τη Φρίκη να την έχουν σηκώσει όπως λες οι φαντάροι στους ώμους τους. Την έκανα που λες τη σκέψη: ε ρε και να βρισκόταν ένας να της κόψει μια στον κώλο!... αλλά σκέφτηκα αμέσως μετά και τις συνέπειες.
Και να που αυτό έχει συμβεί!!!
Θα ψάξω να βρω τις φωτογραφίες.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλημέρα Ευρυτάνα φίλε.
Καλή δύναμη!