Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ προκαλεί την ανακίνηση ενός θέματος που είχε μείνει στην αφάνεια τα τελευταία χρόνια. Ενώ όλοι νομίζαμε πως με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακριβώς τέσσερα χρόνια πριν, παγώνει οριστικά η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον ποταμό Άραχθο, από την εταιρεία «Μηχανική» συμφερόντων οικογένειας Εμφιετζόγλου, φαίνεται (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύουν τύπος και μπλογκς της Ηπείρου) πως το υπουργείο Ανάπτυξης (υπουργός Βορίδης) ανακινεί τις διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του. Αν κατασκευαστεί το φράγμα, θα προκληθεί ανυπολόγιστη καταστροφή στο οικοσύστημα της περιοχής και η στάθμη του νερού θα ανέβει στο σημείο που βρίσκεται το ήδη εγκατελειμένο από την πολιτεία, ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, περίπου δέκα μέτρα. Αυτό σημαίνει πως θα οδηγηθεί μια ώρα αρχύτερα στην κατάρρευση. Αναδημοσιεύω την είδηση από http://romiazirou.blogspot.com/ :
[Ένας πρωτοχρονιάτικος...μποναμάς, με το ξεμπλοκάρισμα των υδροηλεκτρικών έργων που μεθοδεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ήρθε να προσφέρει ανακούφιση στη "Μηχανική "του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, με το «άνοιγμα» του 2012 και να αναστατώσει τους Ηπειρώτες!!!Είναι η απεμπλοκή του υδροηλεκτρικού έργου 93 MW στον Άγιο Νικόλαο Αράχθου. Το κόστος του υδροηλεκτρικού έργου του Αγίου Νικολάου ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ με απόδοση 320 εκατ. κιλοβατώρες ετησίως.Το ξεμπλοκάρισμα μιας σειράς από σημαντικά έργα, όπως της Μηχανικής, επιχειρείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μία μέρα πριν το τέλος του περασμένου χρόνου. Σύμφωνα με την απόφαση, θα υπάρξει ρύθμιση στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση, που θα εξασφαλίζει τη συμβατότητα υδροηλεκτρικών έργων, (που προβλέπονταν από τη μελέτη - πιλότο του πρώην Υπουργείου Βιομηχανίας νυν Υπουργείο Ανάπτυξης) ανεξάρτητα από τα εάν υπάρχει ρητή αναφορά γι' αυτά στα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού αειφόρου ανάπτυξης.
Έντονες Αντιδράσεις
Οι κάτοικοι προσπαθούν να αναδείξουν τις αρνητικές συνέπειες του έργου που ουσιαστικά τον μόνο που θα ωφελήσει είναι την εταιρία. Οι θέσεις εργασίας για την περιοχή μετά τη κατασκευή του έργου θα είναι 12, όσες θέσεις μπορεί να δώσει η λειτουργία ενός μικρού ξενώνα και ενός εστιατορίου. Όσο για τη,,, πιπίλα περί ενεργειακού προβλήματος, το έργο στη πραγματικότητα δε θα λύσει το πρόβλημα της ενέργειας παρά θα επιτρέψει στον επιχειρηματία να πουλάει ακριβή ενέργεια σε ώρες μεγάλης ενεργειακής ζήτησης ,κατά την διάρκεια του καλοκαιριού (δηλαδή θα καταστρέψουν άλλη μια περιοχή , ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για να βγάζει λεφτά ένας και για να δουλεύουν τα κλιματιστικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης). Οι κάτοικοι θέτουν το πρόβλημα της ενέργειας συνολικά και το συνδέουν άμεσα με τις πολιτικές κατανάλωσης όσο και με την ανάπτυξη των ήπιων μορφών ενέργειας.
Τα φράγματα στον Άραχθο
Η ιστορία με την κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Άραχθο της Ηπείρου δεν είναι πρόσφατη. Στο παρελθόν έχουν ήδη κατασκευαστεί δύο φράγματα από τη Δ.Ε.Η. το Πουρνάρι 1 και στη συνέχεια το Πουρνάρι 2. Οι συνέπειες για την περιοχή ήταν καταστροφικές, αν και η Δ.Ε.Η. υποσχόταν ήπια ανάπτυξη στη περιοχή. Πνίγηκαν χωριά, οικισμοί και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Απομονώθηκαν ολόκληρες περιοχές λόγω της λίμνης, άλλαξε το κλίμα της περιοχής με συνέπεια πολλά είδη καλλιεργειών να μην ευδοκιμούν πια στην περιοχή, εμποδίστηκε η ανανέωση των νερών του Αμβρακικού κόλπου (προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar) από τα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά του Αράχθου με καταστροφικές συνέπειες που τα αποτελέσματα τους δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα για το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου (ευτροφισμός, ρύπανση, μείωση αλιευμάτων, υφαλμύρωση υπόγειων υδάτων). Τα έργα προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό το τελικό κύμα εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών 1980 και 1990 με αποτέλεσμα τα χωριά να κατοικούνται πλέον κυρίως από ηλικιωμένους. (www.epirusgate.blogspot.com)]
Από το www.epirusinfo.com αναδημοσιεύω τη δήλωση του περιφερειακού δυμβούλου Γιάννη Παπαδημητρίου, μόλις έγινε γνωστή η είδηση:
[«Εάν αληθεύουν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο να ανακινηθεί η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματικός όμιλος του, συζητημένου για τις διασυνδέσεις του με το κόμμα του ΛΑΟΣ, κ. Εμφιετζόγλου μπορούν να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα: Για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απέναντι στην κερδοσκοπία και την λεηλασία. Γιάννης Παπαδημητρίου, Περιφερειακός Σύμβουλος»]
Ο «Οικοδόμος» έχει σαν θέση του πως τα αγαθά της φύσης όπως το νερό, ανήκουν στον άνθρωπο και όχι στις εταιρείες που σκοπό τους έχουν το κέρδος. Οφείλουμε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε από τις ορέξεις των κάθε λογής «επενδυτών» τη φυσική και βιολογική ισορροπία του Αράχθου και ολόκληρης της περιοχής. Όχι στο φράγμα του Αγίου Νικολάου που θα καταστρέψει τη φύση, τον εναλλακτικό τουρισμό, το ιστορικό πετρογέφυρο και το τελωνείο της Πλάκας, και θα αλλάξει βίαια τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων των παραποτάμιων χωριών.
Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση από τους κατοίκων των περιοχών και γενικότερα από όλους όσους θέλουμε τη φυσική και ιστορική μας κληρονομιά ζωντανή, μακριά από τα γαμψά νύχια εταιρειών και κερδοσκόπων κατασκευαστών.
Ο «Οικοδόμος», από το βήμα αυτό, θα στηρίζει και θα προβάλει κάθε φωνή και κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.
6 σχόλια:
Αγανακτείς στα όρια... της σιχαμάρας διαβάζοντας τέτοιες εφιαλτικές ειδήσεις που αφορούν τις απόπειρες δολοφονίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας προς χάριν αδηφάγων συμφερόντων διάφορων μεγαλοκαρχαριών.
Εκτροπές ποταμών, ανεμονεννήτριες, φράγματα και χίλια δύο άλλα μελλούμενα κακουργήματα, ακούμε κάθε τόσο για πολλούς παρθένους τόπους αυτής της δύσμοιρης χώρας που έχουν μπει για τα καλά στο μάτι των προαναφερόμενων.
Θέλω να πιστεύω πως οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών -με τη συμπαράσταση φυσικά και του υπόλοιπου λαού καθώς τα ζητήματα αυτά δεν είναι "τοπικά"- θα ορθώσουν τα δικά τους "φράγματα" απέναντι σε όσους ορέγονται κέρδη από την χυδαία και στυγνή εκμετάλλευση του τόπου μας.
ΥΓ. Μια ιστορική πληροφορία θέλω: Ο πρωτομάστορας εκείνων των χρόνων πόσους καλούπωνε στα θεμέλια για να στεργιώσει αιώνια το γιοφύρι;
Τίποτε δεν θα αφήσουν όρθιο αυτοί. Όλα στο βωμό του κέρδους. Υδροηλεκτρικό στον Άραχθο, αγωγός φυσικού αερίου στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, φωτοβολταϊκά που φυτρώνουν σε πλαγιές σαν τα μανιτάρια( λένε ότι οι φωτιές του καλοκαιριού σε ορισμένες περιοχές της Ηπείρου είχαν στόχο την αποψίλωση για την εγκατάσταση του). Πώς θα ξεμπλέξουμε με όλους αυτούς;
Ανάπτυξη υπέρ των ολίγων με παράλληλη καταστροφή του περιβάλλοντος εις βάρος των πολλών! Θεάρεστες πράξεις-κινήσεις της αδηφάγου πλουτοκρατίας, η οποία χέρι-χέρι πλέον με τον Καρατζαφέρη σχεδιάζει να πνίξει και το ιστορικό γιοφύρι της Πλάκας.
Απάνω τους παιδιά!!
Aντιδράστε! Αντισταθείτε!
Η τοπική κοινωνία μπορεί να εμποδίσει τα σχέδιά τους.
Ξεχνάτε το ΧΥΤΑ Κερατέας?
Eμποδιζετε το.."εργο"...Για ενα...Παλιογεφυρι...!!
Και μερικα κωλοχορια..Που θα εξαφανιστουν...!!;;
Και η αλλη λεει...Οτι και οι φωτιες..Ηταν στο.."κολπο";;;...
Μα και βεβαια ηταν...!!
Τι θελετε;;
Να παμε στον.."Μεσαιωνα" με τα καρρα;;
Να ντυνομαστε με...Χλαμυδες;;
Να τρωμε χορτα;;;
Αυτα κανετε..Και στο τελος θα μας "πεταξουν" απ την ΕΕ...!!
Και θα ΠΕΘΑΝΕΤΕ...!!!
Δεν καθεστε, φρονιμα...Να σας..ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ εμεις...!!
ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ...
ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ....!!!
Καλαησπέρα σε όλους τους φίλους.
Τα σχόλιά σας εκφράζουν όλα τα στάδια αντίδρασης ενός ανθρώπου που αγαπά τη φύση, άρα σέβεται τον εαυτό του. Έκπληξη, οργισμένη απορία, αποτροπιασμό, αηδία, αγανάκτηση, απογοήτευση, πρόταση για διέξοδο. Τα γαμψά νύχια των κεφαλαιοκρατών απλώνονται παντού όπου μπορούν να αποκομίσουν οφέλη. Δεν υπολογίζουν ούτε φύση, ούτε ιστορία, ούτε πολιτισμό. Μόνο το κέρδος, με κάθε "θυσία". Η μόνη διέξοδος είναι να αντιδράσουν δυναμικά, πρώτοι απ' όλους οι κάτοικοι των χωριών που τους αφορά πιο "άμεσα", οι τοπικές κοινωνίες. Αλλά κι εμείς με όποιο τρόπο μπορούμε, να εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Το βήμα που μας δίνει το διαδίκτυο είναι σημαντικό. Ας το εκμεταλευτούμε. Και βέβαια αν χρειαστεί, έμπρακτη αντίσταση, το παράδειγμα της Κερατέας είναι πρόσφατο... Να το πάω και λίγο πιο μακριά; Τέτοιου είδους ορέξεις θα κοπούν μόνο μέσα από την πάλη του λαού για ανατροπή του συστήματος που τις γεννά. Καλή δύναμη!
Δημοσίευση σχολίου