Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», νομιμοποιεί τη νέα αντεργατική επίθεση






Με τα μπούνια στον «κοινωνικό διάλογο» χώνεται και πάλι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, παραδίδοντας συνειδητά την εργατική τάξη στις ορέξεις του κεφαλαίου και βάζοντας πλάτη για να ξεδιπλωθεί η νέα αντεργατική επίθεση. Η απόφαση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, να πάρει μέρος στο «διάλογο» και να στέρξει την πρόσκληση του ΣΕΒ, νομιμοποιεί το τελεσίγραφο κυβέρνησης - τρόικας - εργοδοσίας, με το οποίο κατακρεουργούνται οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις, και ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την εφαρμογή του.

Οι λεονταρισμοί του προέδρου της ΓΣΕΕ, ότι δε συζητά τίποτα από αυτά που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, δεν έχουν την παραμικρή αξία. Οχι μόνο επειδή είναι δεδομένη η διαχρονική συμβολή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην καθήλωση και στο πετσόκομμα των μισθών, αλλά και επειδή σπεύδει να συζητήσει με τις εργοδοτικές ενώσεις το αποκαλούμενο «μη μισθολογικό κόστος», αποδεχόμενη μια από τις βασικές αξιώσεις κυβέρνησης, τρόικας και μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αντιμετωπίζει τον εργάτη σαν «κόστος» για τον εργοδότη, νομιμοποιώντας την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «ανταγωνιστικότητας», που απαιτεί ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια.

Ταυτόχρονα, ο διαχωρισμός που κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, και συνολικά η πλειοψηφία, σε «μισθολογικό κόστος», για το οποίο δήθεν δε συζητά και σε «μη μισθολογικό κόστος», που πρέπει να μειωθεί, είναι άκρως επικίνδυνος. Γιατί η ζωή και ό,τι συναπαρτίζει το εργατικό εισόδημα, δεν τεμαχίζεται, δε διαχωρίζεται, δεν μπορεί να μπει σε παζάρι. Γιατί οι μειώσεις που αξιώνουν στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και συνολικά στις εισφορές προς Οργανισμούς, σημαίνει λιγότεροι πόροι για τα επιδόματα ανεργίας, για τις συντάξεις, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τα άλλα κοινωνικά επιδόματα.
Οσο για τα «ισοδύναμα» που ψάχνει η πλειοψηφία, είναι σίγουρο ότι οι απαλλαγές που θα εξασφαλιστούν για τους μεγαλοεργοδότες, θα φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων με νέα χαράτσια και θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές στις όποιες παροχές έχουν απομείνει.

Συγκαλύπτουν την ενιαία επίθεση
Ο διαχωρισμός είναι ακόμα πιο επικίνδυνος γιατί υποβαθμίζει το μέγεθος της λαίλαπας, συσκοτίζει το γεγονός ότι αυτή η επίθεση είναι ενιαία, αφορά στο σύνολο των δικαιωμάτων και ολόκληρη την εργατική τάξη, δεν αφήνει τίποτα και κανέναν απέξω. Αυτό ακριβώς τόνισαν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των φορέων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που καταργούνται και εξωθούν χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.

Υπονομεύοντας συνειδητά την αναγκαία όσο ποτέ συνολική και συντονισμένη απάντηση όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έδωσε στήριξη στους επιτιθέμενους, νομιμοποιώντας τον «διάλογο» που στήνουν στις πλάτες του λαού. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, έκανε έκκληση στους βουλευτές να στηρίξουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και την κυβέρνηση να σταθεί απέναντι στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί, συσκοτίζοντας και αυτός τον πραγματικό ρόλο της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, που είναι συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές και όχι θεατές στο διαρκές αντεργατικό έγκλημα.
Το ρόλο της σαν «ουρά» των άλλων δύο παρατάξεων επιβεβαίωσε και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ), οι εκπρόσωποι της οποίας, ενώ χαρακτήρισαν τον διάλογο «διαχείριση των υποχωρήσεων», αυτό που βρήκαν να καταλογίσουν στην πλειοψηφία «είναι έλλειψη συνολικού σχεδίου». Συνέχισαν παράλληλα να καλλιεργούν τις γνωστές αυταπάτες ότι «η ΓΣΕΕ μπορεί να παίξει το ρόλο που χρειάζεται η κοινωνία και οι εργαζόμενοι»! Η ΓΣΕΕ έχει «συνολικό σχέδιο» και το αποδεικνύει σε κάθε της βήμα, δίνοντας επί της ουσίας στήριξη σε κυβέρνηση και εργοδοσία να ξεμπερδεύουν με κάθε εργατική κατάκτηση.
Αυτή είναι η στρατηγική της, που σκόπιμα αποκρύβει η παράταξη του ΣΥΝ, για να αθωώσει το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στις εργατικές συνειδήσεις.

Είμαστε σε αντίθετη πορεία

Την προκλητική στάση της πλειοψηφίας κατήγγειλαν στη συνεδρίαση τα στελέχη του ΠΑΜΕ. Τα μέτρα που προωθούνται ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και την αύξηση της κερδοφορίας του, υπογράμμισε στην παρέμβασή του ο Γ. Τασιούλας, και δεν έχουν καμία σχέση με την κάλυψη του χρέους. Είναι προκλητικό να θεωρείται «κόστος» ο εργάτης και η πλειοψηφία να πηγαίνει να συζητήσει για το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», είπε. Δηλαδή - αναρωτήθηκε - αυτό δεν αφορά στην τιμή της εργατικής δύναμης; Δε θα έχει συνέπειες στη σύνταξη, στα Ταμεία, στις παροχές, στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης; Πώς βγαίνει, λοιπόν, απέξω από το λογαριασμό;

Αυτό που απαιτείται, σημείωσε ο συνδικαλιστής, είναι η κλιμάκωση των αγώνων για τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και αυτό που επείγει είναι η οργάνωση του αγώνα, όπως αυτός που δίνεται πάνω από δύο μήνες στη «Χαλυβουργία». Τέτοιους αγώνες έχουμε ανάγκη σήμερα, τόνισε, τους οποίους όμως υπονομεύει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως έκαναν οι συνδικαλιστές της σε δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως έκαναν και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.
Σήμερα, η πλειοψηφία αποφάσισε να παζαρέψει τους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης. Η στάση της και η πολιτική της δεν είναι καινούρια. Αυτό έκανε η πλειοψηφία όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν στήριξε την «ευελιξία», όταν υπέγραψε το «Σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000», όταν προπαγάνδιζε την ανταγωνιστικότητα και τόσα άλλα.

«Γι' αυτό είχατε τα εύσημα και τα χειροκροτήματα από τον ΣΕΒ και τις κυβερνήσεις, γι' αυτό σας αναγνώρισαν "ρεαλισμό" και υπευθυνότητα», πρόσθεσε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με την πολιτική σας υπονομεύετε τη ζωή της εργατικής τάξης και έχετε μεγάλες ευθύνες. Οι ταξικές δυνάμεις έχουν διαφορετική αντίληψη και στρατηγική. Είμαστε σε αντίθετη πορεία. Γι' αυτό η εργατική τάξη πρέπει να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, να σας αποδυναμώσει, γιατί η δύναμή σας είναι δύναμη για την εργοδοσία». (Ριζοσπάστης)

10 σχόλια:

dimitris είπε...

Οικοδομε χαιρεται, αυτοι οι προεδροι, που τους βαζουν στην γσεε και δεν εχουν δουλεψει λεπτο, σε οικοδομη, εργοστασιο, βαρδια νυχτερινη, τι να περιμενει ο εργαζομενος?

Μπροστα στην ΤΕΜΠΕΛΟΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ, δεν βαζουν τα συμφεροντα των εργαζομενων, λουρια για να δενονται οι διεκδικησεις, ειναι τα προεδρια της γσεε.

Οσο για την ψηφοδοχο που ''εστησες'' διπλα, τι την θες?

Παντως καλα πας, μην ψαχνεσαι...

kariatida62 είπε...

Τους έχω κυριολεκτικά σιχαθεί!
----
Την ψηφοφορία σωστά την έστησες, καλά τα πας, παραγγελιά της Κάρυς(το εξέφρασα και με την ψήφο μου)μ'ενδιαφέρουν πολύ τα ιστορικά.
----
Επειδή εκτός Δημητράκη μου την πέφτουν και άλλοι για την μουσική επιλογή μου, χρειάσθηκε να την υπερασπίσω...
Αν θες ξανά-έλα διάβασε το σχόλιο-αγόρευση της υπεράσπισης και συμπλήρωσε σε παρακαλώ...χαχαχαχαχαχα!

Οικοδόμος είπε...

Δημήτρη καλησπέρα. Ξέρεις κάτι; Το έχω σκεφτεί κι εγώ αυτό το "δεν εχουν δουλεψει λεπτο, σε οικοδομη, εργοστασιο, βαρδια νυχτερινη," κλπ. Πιστεύω όμως πως δεν χρειάζεται να βουλιάξουν τα πόδια σου στη λάσπη για να καταλάβεις πως έβρεξε. Παλιότερα υπήρχε στα οικοδομικά σωματεία η ΠΑΣΚΕ, και στο Συνδικάτο ένα φεγγάρι, με μικρή δύναμη αλλά υπήρχε. Και ένα άλλο φεγγάρι, είχαν πάρει απόφαση και δημιουργούσαν διασπαστικά κόντρα στο Συνδικάτο οικοδόμων σωματεία, σε πολλούς δήμους. Κατορθώματα του σοσιαλΗστικού ΠΑΣΟΚ, έτσι; Εργάτες ήταν τα λίγα μέλη τους, άνθρωποι του μεροκάματου, υποστηρικτές του άρθρου 4, θα θυμάσαι κλπ κλπ κλπ.
Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αν και τον συγκεκριμένο (Παναγόπουλο) πολύ θα τον ήθελα να μου κουβαλάει ντενεκέ στο γιαπί και μα μην προλαβαίνει να πάρει ανάσα. Να τρέχει ο ιδρώτας ποτάμι! Ανήκει στις "συμπάθειές" μου. Πήγαν το κίνημα πολύ πίσω οι πασόκοι Δημήτρη, το γονάτισαν, και το πληρώνουμε σήμερα πολύ ακριβά. Αλλά που θα πάει...

Η ψηφοδόχος τώρα... Το ιστολόγιο πολεμώντας τις διάφορες ...μικροαστικές του ασθένειες, δεν το κρύβει πως διακατέχεται από ...λαϊκοδημοκρατικές αντιλήψεις. Άρα, ακούει και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη βούληση του λαού!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

kariatida62 καλησπέρα.
Θα περνούσα γιατί κάτι άφησα ...μισό χτες βράδυ, μα με πρόλαβες. Έρχομαι τώρα!

μαχαιρης είπε...

Λοιπον αγαπητοι φιλοι...
Παρα το οτι πιστευω...Οτι μια ΜΗ παρθενα...Δεν ειναι οπωσδηποτε και...Πουτανα...!!
Οφειλω να αναγνωρισω την αναμφισβητητα εξυπνη πουστια...Των διαφορων ΝΟΝ ΠΕΙΠΕΡ...Που εφευρισκουν...!!
ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ...
-Δηλαδη αν μου μειωσει τη συνταξη μου στο μισο...Δεν πρεπει να βαλω, απο το μεροκαματο μου στην ακρη...Για τα γεραματα;;;
-Αν το ραντεβου μου στον καρδιολογο...Ειναι...Μεατ Θανατον...Δεν πρεπει να πληρωσω ιδιωτη;;;
Απο που θα τον πληρωσω;;...Απο τα...Ακινητα που νοικιαζω...Η απο τις...Μετοχες μου στην εταιρεια που δουλευω;;;
-Αν το σχολειο των παιδιων μου θελει διδακτρα...
Φροντιστηρια και συγγραμματα...Αν η ΔΕΗ εχει μεσα και..Δεκα φορους...
Αν το νερο ειναι...Πολυτελεια, και
οι διακοπες...Ονειρο Θερινης νυκτος;;;
Απο το μεροκαματο δεν πληρωνονται αυτα;;;
Η μηπως οι συνδικαλισταραδες...Δεν τα ξερουν αυτα;;;
Μα και βεβαια τα ξερουν...!!!

Αλλα...Εδω τελικα, ειμαστε...Ενας λαος...ΤΙΤΛΩΝ...
Οδοσημανσεων και ταμπελλων...!!!
Κι απο αγωνες...ΜΗΔΕΝ...!!!

Ας προσεξουν ομως λιγο οι "καρεκλοκεντημενοι"...ΜΗ εργατες...
Γιατι σε λιγο οι ΜΗ ηρεμοι...
Μη απασχολουμενοι...Και ΜΗ βολεμενοι,οπως αυτοι...

Θα τους παρουν στο κυνηγι...!!!
Θα σηκωσουν τη...ΜΗ ροζ χερουκλα τους....Και θα γεμισει ο τοπος...
Γεματα τσιγκελια...!!!

Σκεφτητε και τον εργατη...Και τον ανεργο και τον νεο λιγο...Παλιολαμογια...!!!
Διοτι τα ελικοπτερα...Δεν εχουν πολλες θεσεις...
Και τα...ΜΗ αφεντικα σας...!!!
Σας αντιπαθουν περισσοτερο αππο μας...
ΜΗ συναδελφοι της ΓΣΕΕ...
Αγοπασμενοι...Και τελικα...
ΜΗ ανθρωποι...!!!

Σπύρος είπε...

Οικοδόμε με έχεις "παρασύρει", έχεις κατορθώσει να θεωρώ ότι κάτι μου λείπει αν δεν παρακολουθώ την καθημερινή σου ενημέρωση. Ακόμα πιστεύω ότι ο διάλογος που έχεις ανοίξει με τους αναγνώστες σου συμβάλει στο ξεκαθάρισμα συγχύσεων που μπορεί να έχει ο καθε ένας από μας. Δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει ο ρόλος που παίζει ο Παναγόπουλος και οι περί αυτόν, είναι ρόλοι που υπηρετούν τις παρατάξεις τους. Είναι τα καταλληλότερα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε αν δεν καταλάβουν οι εργαζόμενοι ότι πρέπει να τους εκπαραθυρώσουν από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Καλές οι κινητοποιήσεις, άριστες οι θέσεις του ΠΑΜΕ, αυτό όμως δεν φτάνει. Αν δεν καταλάβουν οι εργαζόμενοι το ρόλο που πρέπει να παίξουν στο συνδικαλιστικό τους χώρο θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Που είναι οι εργαζόμενοι στο κάθε κλάδο όταν προκηρύσσονται εκλογές; Ούτε ένας στους δέκα δεν το παίρνει χαμπάρι. Πόσοι εργαζόμενοι ευαισθητοποιήθηκαν σήμερα που ενημερώθηκαν για την απόφαση της ΓΕΣΕΒΕ; Πόσοι ζήτησαν την άμεση σύγκληση γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων τους να κρίνουν και να απορρίψουν την κατάπτυστη απόφαση των εργατοπατέρων; Μήπως πρέπει να δούμε όλοι μας πιό σοβαρά τον ρόλο μας στο μαζικό κίνημα; Και γι΄αυτό έχουμε όλοι ευθύνες. Αν είναι ώριμος, και είναι, ο αντικειμενικός παράγοντας για την ανατροπή των εκμεταλλευτών, είναι και ο υποκειμενικός; Γιατί όπως καλά γνωρίζεις υποκειμενικός παράγοντας δεν είναι μόνο ο πολιτικός, είναι και ο κοινωνικός. Ας σκύψει και το ΠΑΜΕ πιο σοβαρά πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Οικοδόμος είπε...

Μα φίλε και συνάδελφε μαχαίρη, τι αγώνες περιμένεις να κάνουν οι ξεπουλημένοι της ΓΣΕΕ και οι τριγύρω τους; Ο ρόλος τους είναι ακριβώς αυτός: να φρενάρουν το εργατικό κίνημα, να συκοφαντούν τους πραγματικά ταξικούς αγώνες σαν "διασπαστικούς", και να βολεύουν ημετέρους σε θεσούλες του δημοσίου. Α, το βασικότερο ξέχασα. Εξασφαλίζουν και το μέλλον τους εισπράττοντας "μισθούς" και "αμοιβές" από πολλές μεριές για τις "υπηρεσίες" τους, και φυσικά και το πολιτικό τους μέλλον προχωρώντας στην επόμενη βαθμίδα ανέλιξής τους, που είναι η βουλή. Πόσα καθάρματα απ' αυτούς δεν εξελέγησαν στη συνέχεια βολευτές... Το ζητούμενο είναι οι πραγματικοί εργάτες να τους διώξουν με τις κλωτσιές και να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις. Και βέβαια όταν λέμε να τους διώξουν. δεν εννοούμε μόνο αυτούς, έτσι;
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Σπύρο καλησπέρα.

Βασική προϋπόθεση για να "απαντηθούν" τα ερωτήματα που βάζεις...

"Αν δεν καταλάβουν οι εργαζόμενοι το ρόλο που πρέπει να παίξουν στο συνδικαλιστικό τους χώρο θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Που είναι οι εργαζόμενοι στο κάθε κλάδο όταν προκηρύσσονται εκλογές; Ούτε ένας στους δέκα δεν το παίρνει χαμπάρι. Πόσοι εργαζόμενοι ευαισθητοποιήθηκαν σήμερα που ενημερώθηκαν για την απόφαση της ΓΕΣΕΒΕ; Πόσοι ζήτησαν την άμεση σύγκληση γενικών συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων τους να κρίνουν και να απορρίψουν την κατάπτυστη απόφαση των εργατοπατέρων;"

...είναι ο εργαζόμενος να κατανοήσει πρώτα απ' όλα ότι ανήκει σε μια συγκεκριμένη τάξη και δεν έχει τίποτα κοινό με όλους αυτούς που του ζητούν συνέχεια να βάζει την πλάτη του δήθεν για το καλό της ...πατρίδας, στην πραγματικότητα όμως για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, της αντίπαλης. Όταν θα καταλάβει λοιπόν ο εργάτης τα αυτονόητα, τότε θα είναι αυτόματη και η συμμετοχή του σε όλες τις διαδικασίες που αναφέρεις, αλλά και η δραστηριοιποίησή του στη συνέχεια, η συστράτευσή του με τις πρωτοπόρες ταξικές δυνάμεις που παλεύουν για την ανατροπή αυτού του συστήματος, θα γίνει πιο εύκολα.
Ο λαός πάντως έχει ευθύνες Σπύρο, δεν μπορούμε να αυτομαστιγωνόμαστε διαρκώς, υποφέρει ο κόσμος, πότε θα αντιδράσει; Περιμένει το ΠΑΜΕ να τον πάρει από το χέρι;
Οι ταξικές δυνάμεις λοιπόν, όπως πάντα έτσι και σήμερα, έχουν να παλέψουν από τη μια μεριά τον ταξικό εχθρό και από την άλλη τις αδυναμίες του κινήματος που βασίζονται σε όσα ανέφερες και εσυ.
Όσο για τους δυο παράγοντες φίλε Σπύρο, και σε ποιο στάδιο είμαστε, θέλουμε αναρτήσεις για να το συζητήσουμε, δεν φτάνει το σχόλιο.
Αγώνας διαρκής, ασταμάτητος. Αντέχουμε! Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Δεν υπάρχει ΓΣΕΕ ...αλλά ΓΣ"Ε"Ε

ΥΓ. όπου Ε=εργοδοτών

Οικοδόμος είπε...

Φίλε Ευρυτάνα, κουρέλια μιας (διε)φθαρμένης κοινωνίας, αυτός ο συρφετός και ο "πρόεδρός" τους. Κοίταξε λίγο τις φωτογραφίες. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα.
Καλή δύναμη!