Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ - ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ Κανένας μόνος του απέναντι σε τράπεζες και κράτος


Η ενεργοποίηση του μέτρου των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες και μάλιστα σε συνδυασμό με τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία, επιβεβαιώνουν την ανάγκη άμεσης ετοιμότητας και παρέμβασης από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ώστε κανείς να μη μείνει μόνος του απέναντι στις ορέξεις της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, που πασχίζουν να βγάλουν το κεφάλαιο από την κρίση.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε και χτες την πρόθεσή της να νομοθετήσει για λογαριασμό των τραπεζιτών το «σταδιακό» ξεπάγωμα των πλειστηριασμών ακόμη και σε βάρος της πρώτης και κύριας κατοικίας, καταπώς έχουν προτείνει και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς δήλωσε πως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα αρχίσουν να εκτελούνται, σταδιακά, από τις αρχές του 2014, με «κοινωνικά κριτήρια» (!), όπως η αντικειμενική αξία του ακινήτου και το αν ο ιδιοκτήτης του είναι πολύτεκνος ή άνεργος.
Η «σταδιακή» εφαρμογή του μέτρου καθώς και τα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια» δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την προστασία και το συλλογικό συμφέρον των τραπεζών, αφού το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών, σε σύντομο διάστημα, θα έριχνε απότομα τις τιμές των ακινήτων, θα δημιουργούσε νέες επισφάλειες στους τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα στεγαστικά δάνεια που χαρακτηρίζονται «κόκκινα» φτάνουν στο 22,2% της αξίας των κεφαλαίων που έχουν να περιμένουν οι τραπεζίτες, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται και η παραπέρα διόγκωσή τους.
Μπροστά στα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, τη μαζική ανεργία, τη διογκούμενη δυσκολία των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Οικονομικών στήνουν και τη «φάμπρικα» των κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, τυχόν άλλα μικροεισοδήματα, προκειμένου να εκβιάσουν και να μαζέψουν τους ασήκωτους φόρους και τα αντιλαϊκά χαράτσια, που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας.
Είναι φανερό πως η επίθεση θα κλιμακωθεί και στο επίπεδο των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων «οφειλών», οι οποίες ήδη στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης 2013) διογκώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα μεγαλώσει κι άλλο τους επόμενους μήνες, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων και της αποστολής των λογαριασμών της ΔΕΗ με τα νέα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία. Η συγκυβέρνηση, μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, ετοιμάζεται να γενικεύσει το (ψηφισμένο) μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για τις εμφανιζόμενες οφειλές, δεσμεύοντας μισθούς και συντάξεις.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: