Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον «902»


Σε ανακοίνωσή του για τον «902» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:
«Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φίλους του σταθμού ράδιο – τηλεόραση "902 αριστερά στα FM" σχετικά με το σταθμό. Όπως γνωρίζετε, για δυο και πλέον δεκαετίες με το σταθμό "902" δώσαμε ένα σοβαρό και πολύμορφο αγώνα για ουσιαστική ενημέρωση του λαού, ώστε να ξέρει την αλήθεια, να διαμορφώνει άποψη μέσα στον κυκεώνα της στρέβλωσης των γεγονότων και της παραπληροφόρησης.
Ο σταθμός στήριξε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας και συνέβαλε στην ψυχαγωγία και στον πολιτισμό. Στήριξε την πολιτική του ΚΚΕ για να απαλλαγεί ο λαός από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη φτώχεια, το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά.
Ο "902" ραδιόφωνο – τηλεόραση χτίστηκε και αναπτύχθηκε με την ολόπλευρη βοήθεια του ΚΚΕ και τη στήριξη φίλων του κόμματος και του σταθμού, με τη δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων σ’ αυτόν, δημοσιογράφων, τεχνικών, καλλιτεχνών.
Ο σταθμός στηρίχτηκε ως εκφραστής του δίκιου του λαού και από ευρύτερο λαϊκό κόσμο. 
Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων της οικονομικής κρίσης η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική, καθώς και οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους στο σταθμό, κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να αντέξει ο σταθμός στις οικονομικές δυσκολίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειες και τη στήριξη του ΚΚΕ, δεν έγινε δυνατό να αποφευχθεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του σταθμού. 
Για τα προβλήματα αυτά και τις δυσκολίες είχαμε ενημερώσει επίσημα και δημόσια, πριν ένα χρόνο, μαζί με το γεγονός ότι η συνέχιση της λειτουργίας, ιδιαίτερα της τηλεόρασης, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήταν αδύνατη. Αυτό που κυριαρχούσε στην προσπάθειά μας ήταν και είναι να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού στους εργαζόμενους, καθώς και στα ασφαλιστικά Ταμεία. Στις προσπάθειες που κάναμε ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρέη και οι δυσκολίες πληρωμής στους εργαζόμενους, εξετάσαμε και την περίπτωση να πωληθεί η εταιρεία Ραδιοτηλεοπτική. 
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ραδιοτηλεοπτικής δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλέον τη λειτουργία του σταθμού και την αντιμετώπιση συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων. Δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. 
Υπήρξε τελικά δυνατότητα πώλησης και καταλήξαμε να δοθεί αυτή η λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις του σταθμού. Η πώληση αφορά υποδομές, μηχανήματα και αυτοκίνητα της εταιρείας. Ο διακριτικός τίτλος και τα σήματα λεκτικά και ηχητικά παραμένουν στο Κόμμα. 
Έγινε αυτή η επιλογή σε σχέση με το κλείσιμο, γιατί δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του σταθμού προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά Ταμεία. 
Γνωρίζετε ότι ο σταθμός στηριζόταν πάντα οικονομικά από το ΚΚΕ. Στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ενίσχυση για τη λειτουργία του σταθμού. 
Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην ενημέρωση του λαού, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση. 
Γνωρίζουμε ότι η επιλογή αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη αφορμή για κακόβουλες επιθέσεις στον "902" και το ΚΚΕ. Είμαστε όμως σίγουροι ότι οι φίλοι του Κόμματος και του σταθμού θα υπερασπιστούν το Κόμμα και την πολιτική του και θα βρουν τον τρόπο να αναπληρωθεί το κενό στην ενημέρωση που αφήνει η έλλειψη του 902. Αυτή η έλλειψη της άλλης φωνής μπορεί να καλυφθεί με συζητήσεις μέσα στο λαό που οργανώνει το ΚΚΕ, από τον Ριζοσπάστη, το portal 902.gr στο διαδίκτυο. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργούνται είμαστε σίγουροι ότι το δίκιο δεν πνίγεται και ο λαός θα βάλει τέλος στο άδικο σύστημα που ζούμε». 

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σε καλή μεριά

Giannis Pit. είπε...

Θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα στο Ιστολόγιό μου για το θέμα μόλις κατακάτσει η σκόνη.
Αυτό όμως δεν με εμποδίζει να πω το αυτονόητο.
Η Απόφαση θα έχει ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ για το ΚΟΜΜΑ και το ΚΙΝΗΜΑ γενικά.
Ειδικά σε εποχή όξυνσης της ταξικής πάλης δεν παραδίνεις μέσα επικοινωνίας σε καπιταλιστές.
Ο Όρος "βιωσιμότητα" μιας επιχείρησης, είναι ανάλυση καπιταλιστικής οικονομίας με όρους αγοράς και δεν έπρεπε καν να περνάει από τη σκέψη ενός Κομμουνιστικού Κόμματος.
Θα τοποθετηθώ αναλυτικότερα αλλά δυστυχώς ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ.....!!!!

gagarin είπε...

Με δεδομένες τις εξελίξεις, το Κόμμα είχε δύο εναλλακτικές λύσεις: Η μία ήταν να κλείσει το σταθμό και να απολύσει όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να έχει τη δυνατότητα έστω και μελλοντικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις απέναντί τους. Η άλλη ήταν να πωληθεί η εταιρεία «Ραδιοτηλεοπτική», μέσω της οποίας λειτουργούσε ο σταθμός του ΚΚΕ και η οποία αποτελεί περιουσιακό του στοιχείο. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Κόμματος απέναντι στους εργαζόμενους, που αναγκαστικά χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Το ΚΚΕ επέλεξε τη δεύτερη, προς απογοήτευση προφανώς όσων θα ήθελαν να κλείσει ο σταθμός και από πάνω να το συκοφαντούν ότι άφησε ακάλυπτους τους εργαζόμενους. Σημειώνεται ακόμα ότι το ΚΚΕ δεν πουλάει τη συχνότητα από την οποία εκπέμπει ο «902», αφού αυτή αποτελεί δημόσια περιουσία. Πουλάει την εταιρεία και τις υποδομές της, οι οποίες φτιάχτηκαν με την οικονομική συμβολή χιλιάδων μελών και φίλων του Κόμματος και αποτελούν δική του περιουσία.

http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/23938/karfi-sto-mati-toys-kke-kai-i-foni-toy

μαχαιρης είπε...

ΚΡΙΜΑ...!!

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Από καιρό είχα εκφράσει την άποψη, πως θα ήταν η καλύτερη λύση.
Αν περιμέναμε πως οι χρηματοδότες των ενωμένων σήμερα "λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων" (Συριζοπασόκ, Νουδού, καμμένοι, χρυσοκουραδήτες κλπ) θα χρηματοδοτούσαν και το ΚΚΕ, ε, μια αυταπάτη λιγότερη, από αυτές, που ενδημούσαν και στον δικό μας χώρο. Και δεν παραπονιέμαι, οι αυταπάτες είναι λάθη, που πρέπει να πληρώνονται...
Είχαν γίνει γάγγραινα πια αυτά τα μέσα, που από την μιά είναι αμφίβολο αν είχαν ουσιαστική επιρροή (περισσότερο για την τι-βι, λιγώτερο το ραδιόφωνο, που εμένα θα μου λείψει), ενώ από την άλλη ρουφούσαν τα γλίσχρα έσοδα του ΚΚΕ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις, και το χειρότερο, τα λεφτά από τα κουπονάκια των κνιτών!
Βλέπεις,
σύντροφε οικοδόμε,
το Κόμμα δεν έχει την ευχέρεια να αλλάζει όνομα και να φορτώνει χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων στις Τράπεζες, που θα "ανακεφαλαιώσει" ο εργάτης....
Ας ελπίσουμε (και ας το παλέψουμε), η εξοικονόμηση και το συμμάζεμα, που θα προκύψει να αξιοποιηθεί σε πιο αποδοτικές πολιτικά κινήσεις: Περισσότερο μορφωτικό/προπαγανδιστικό έντυπο υλικό, που μένει, υποστήριξη κινητοποιήσεων, εκδηλώσεις κλπ.
Ο αγώνες συνεχίζεται πιο σκληρά και δυνατά!

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Αναπόφευκτη ίσως η εξέλιξη, αλλά αρνητική για το εργατικό κίνημα συνολικά. Θα λες για απολύσεις, θα σου λένε Ριζοσπάστης, θα λες για ξεπουλήματα δημοσίου πλούτου, θα σου λένε 902.

Πάντως, στα επιχειρήματα των φίλων από το ΚΚΕ υπάρχει ένα σόφισμα, ότι "δεν πουλιέται η συχνότητα αλλά μόνο η εταιρεία και τα μηχανήματα". Η συχνότητα δεν πουλιέται, όπως πουλιέται η άδεια χρήσης της συχνότητας, και αυτό ενδιαφέρει τον αγοραστή. Μηχανήματα μπορούσε να βρει και αλλού, άδεια εκπομπής όχι.

gagarin είπε...

νομίζω ότι είναι δεν είναι καθόλου σοφιστία. ακόμα και στη βάση που το θέτει ο κ. Σαραντάκος πουλιέται "αέρας", ή αλλιώς το δικαίωμα εκπομπής από μία συχνότητα η οποία όμως, όπως όλες οι συχνότητες, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί ή να (ανα)κοστολογηθεί.
για να το πούμε και με "οικοδομικούς" όρους, μια που "βοηθά" και το blog, είναι σαν να πουλάς τον αέρα για ένα πανωσήκωμα.
ο αγοραστής έχει δικαίωμα να χτίσει.
το πόσα μ2, όμως, εξαρτάται από τον συντελεστή δόμησης ο οποίος, όταν πάει να εκδώσει την άδεια, μπορεί να έχει αλλάξει άρδην.
για να πουλήσεις όμως "αέρα" πρέπει να έχεις κατασκευάσει ένα μέρος της οικοδομής και μάλιστα το βασικότερο, τα θεμέλια!

Οικοδόμος είπε...

Ευχαριστώ για τα σχόλια.
Πριν λίγο ανέβασα σχετικό σημείωμα με τις σκέψεις μου γύρω από το ζήτημα:

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/08/902_6.html

Ίσως επανέλθω και από δω, στα σχόλια. Δεν υπόσχομαι όμως.

Καλή δύναμη σε όλους!

Νίκος Σαραντάκος είπε...


Ναι, το παράδειγμα με τον αέρα δεν είναι άστοχο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ο επιχειρηματίας που αγόρασε τη "Ραδιοτηλεοπτική" μπορεί να εκπέμπει. Αν αύριο μια αριστερή κυβέρνηση (αν υπάρξει τέτοιο πράγμα) ακυρώσει τις άδειες, όπως έχει εξαγγελθεί (αν τηρηθούν οι εξαγγελίες), τότε ο επιχειρηματίας θα χάσει.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη θέλεις να πεις ότι μια κυβέρνηση σύριζα που βλέπει τους μεγάλο εκδότες επί κεκλεισμένων θυρών θα αφαιρέσει τις άδειες του μεγκα αντένα σκαι κλπ?
Και πες λοιπόν ότι τις αφαιρεί τις άδειες, τι πρέπει δηλαδή να κάνουμε? Να βάλουμε τα κλάματα για τον "υγειη " επιχειρηματια που ρισκάρει τα λεφτά του?

Πόσο σύριζα μπορεί να είσαι?

Johngr1973