Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αφήστε ήσυχο τον Σμαραγδή! Είπε την αλήθεια…



...και τον Σαμαρά!

Ο «διάσημος» (να με συχωρούν οι θαυμαστές του, αλλά αν υπήρξε ένας πραγματικά διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια αυτός είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος) σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής συνέφαγε προχτές με τον Αντ. Σαμαρά και, την ώρα του φρούτου, του απάγγειλε μια κρητική μαντινάδα που σκάρωσε ο ίδιος για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον πρωθυπουργό και στο έργο του. Η μαντινάδα είναι η εξής: «Σαν ήλιος βγήκες φωτεινός / στς Αμερικής τ' αλώνι / κι έλαμψες και ήρθες νικητής / και σ' αγαπάμε όλοι».

Τι ήθελε να το πει;! Χίμηξαν να τον ξεσκίσουν οι γνωστοί άγνωστοι  –και κριτές των πάντων- των μπλογκς και του διαδικτύου. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε το υπερβολικό «έλαμψες» (μίλησε ο σκηνοθέτης) και  προσέξουμε να μην γλιστρήσουμε  από τα σάλια στο «σ’ αγαπάμε όλοι» (μίλησε ο «απλός άνθρωπος»), έχουμε ακούσει πολύ καλύτερες.

Μετά το κράξιμο, ο Σμαραγδής αναγκάστηκε (άκου λέει) να εξηγήσει στους επικριτές του, γιατί το έκανε. Και τότε δήλωσε πως «ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση, και δεν έπαψα να στέλνω την θετική μου ενέργεια όσο πιστεύω ότι προσπαθεί», για να προκαλέσει νέα «θύελλα» διαμαρτυριών.

Ποιοι διαμαρτύρονται όμως; Αυτοί που θέλουν τους διανοούμενους αυτής της χώρας να σιωπούν, αυτοί που «ξεσκίζουν» τους υπερασπιστές (μέχρι θανάτου όμως!) της συμπαθούς τάξης των εργαζομένων ελεγκτών των ΜΜΜ και της νομιμότητος κυρία Διβάνη και κύριο Χωμενίδη, αυτοί που δεν θέλουν καμιά αλλαγή σ’ αυτόν τον τόπο, οι σκοταδιστές, που φοβούνται το νέο που φέρνει η κυβέρνηση Σαμαρά…

Ο Σμαραγδής, χωρίς να μασάει τα λόγια του, είπε απλά την αλήθεια: Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση. Θέλετε αποδείξεις; Ο μισθός σας έπεσε στο μισό. Δουλεύετε χωρίς να πληρώνεστε, αν και δεν πρόκειται ποτέ να πάρετε σύνταξη. Χάσατε τη δουλειά σας και δε σταυρώνετε ούτε δυο μεροκάματα το μήνα. Οι λογαριασμοί σας μένουν απλήρωτοι γιατί δεν υπάρχει σάλιο και η εφορία σας απειλεί πως αν δεν την πληρώσετε θα σας πάρει αυτή το ήδη υποθηκευμένο στην τράπεζα (από πότε χρωστάτε τη δόση, ε;) σπίτι. Η περιουσία της χώρας ξεπουλιέται στους «επενδυτές» και το ιθαγενές εργατικό δυναμικό τους προσφέρεται ως δώρο. Τα νοσοκομεία κλείνουν και όσα μένουν ανοιχτά κόβουν εισιτήρια. Τα παιδιά μένουν χωρίς σχολεία και οι καθηγητές απολύονται. Θέλετε κι άλλες αποδείξεις; Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην ανεργία. Με εντυπωσιακή αύξηση των αστέγων και των συσσιτίων. Οι Έλληνες εφοπλιστές πρώτοι στον κόσμο στη ναυπήγηση νέων πλοίων (με τους ναυτεργάτες άνεργους!). Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην ανάπτυξη αλυσίδων «buy gold». Πρώτη στην κατανάλωση καυσόξυλων. Πρωτοπόρα στην αύξηση των κρουσμάτων από AIDS. Πρώτη χώρα στη συλλογή καταγγγελιών από διεθνείς οργανώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών για χρέη. Ραγδαία άνοδος του νεοναζισμού και των ρατσιστικών εγκλημάτων. Θέλετε κι άλλη απόδειξη;  Το… λένε όλες οι δημοσκοπήσεις. Τι άλλο θέλετε; Ποια κυβέρνηση και ποιος πρωθυπουργός θα τα κατάφερνε όλ’ αυτά χωρίς ν’ ανοίξει μύτη; Ξέρετε εσείς κανέναν «καταλληλότερο»;

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013.

4 σχόλια:

Caktos είπε...

Καλά ε. Είσι και πολύ ...αχάριστος!
Γς

kraftwerkvs είπε...

Σε αυτές τις δύσκολες εποχές δοκιμάζεται η συνείδηση και η αξιοπρέπεια του καθενός και αδιάκοπα.

Μποτίλια Στον Άνεμο είπε...

Κριτική η προσέγγισή σου, όπως πάντα, φίλε Οικοδόμε.

Είχα και σχόλιο για τον εξαιρετικό και σεμνό Άνθρωπο Νικολινάκο, με τον οποίον έτυχε να γνωριστούμε, λόγω της δουλειάς μου, το 1985 (θα τα πούμε κάποια στιγμή).

Δυστυχώς, η μπλε οθόνη και όχι μόνο- δεν με άφησε να στο στείλω (σου γράφω από λάπτοπ με τα μισά μου αρχεία χαμένα στο διάστημα).

Όπως δεν μπόρεσα, λόγω και της φωτιάς στα ΕΛΠΕ και της πρωινής ανάρτησης, να βγάλω στον αέρα το πόνημά μου για τον «μεγάλο» μας σκηνοθέτη.

Θα το διαβάσεις ελπίζω σύντομα. Είναι μια άλλη «λογοτεχνική» προσέγγιση.

Να μου επιτρέψεις μια μικρή, ασήμαντη, παρατήρηση μόνο:

Δεν την σκάρωσε ο ίδιος την μαντινάδα, αφού και από χειρογράφου απήγγειλε, και σαρδάμ το έκανε το έρμο το δύστυχο.

Αν ήξερε τι διάβαζε, θα ήταν Τεός, όπως κι εσύ υπαινίσσεσαι, άλλωστε. Αμ, δε…

Να είσαι καλά, σύντροφε.
Με Δύναμη πάλι και πάλη.

Ανώνυμος είπε...

Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως θες, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον. Μην την εξεφτελίζεις.

Καημένε Σμαραγδή.

Σοφία