Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Ο θάνατος που δεν «πουλάει»...


Αυτή η είδηση δεν χώρεσε ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές, την "αυξημένη τουριστική κίνηση" και τις προετοιμασίες της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση με την τρόικα που έρχεται... Δεν την προβάλλουν τα κανάλια της «ενημέρωσης», δεν προκαλεί συζητήσεις στα «πάνελ» τους, δεν προσφέρει «έξτρα» διαφημιστικό χρόνο στα ταμεία τους. " ΕΡΓΑΤΗΣ ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΜΩΣ... "λόγω των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, συνέχισε να εργάζεται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του."

Οι ειδήσεις από τους 902.γρ και Ριζοσπάστη:

"Το τελευταίο μεροκάματο έκανε σήμερα ο 55χρονος Κώστας Κότσικας, συμβασιούχος εργαζόμενος στην εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Βρέθηκε νεκρός, το πρωί, μέσα στο χώρο εργασίας, από συνάδελφό του, με αίματα στο στόμα, γεγονός που δείχνει ότι προηγούμενα είχε κάνει αιμόπτυση. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι ο θάνατος του οφείλεται σε πνευμονική εμβολή.

Ο Κώστας Κότσικας εργαζόταν στον καθαρισμό του λιγνίτη και της τέφρας, μια εργασία ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους πνεύμονες. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, πριν από λίγο καιρό είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί του είχαν συστήσει ξεκούραση και αποχή από την εργασία. Ομως λόγω των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, συνέχισε να εργάζεται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.

Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα και το κράτος της και αυτό το μέλλον επιφυλάσσει για το σύνολο της εργατικής τάξης."

***

"Ερώτηση για το νέο θάνατο εργάτη στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.


Το κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:


«Ένας ακόμα εργάτης προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Συγκεκριμένα, ο συμβασιούχος εργαζόμενος στην εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου βρέθηκε νεκρός, μέσα στο χώρο εργασίας, χθες (28 Αυγούστου 2013). Η διάγνωση των γιατρών στο Νοσοκομείο Κοζάνης, όπου μεταφέρθηκε, ήταν ότι ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονική εμβολή.


Ο νεκρός εργαζόμενος εργαζόταν στον καθαρισμό του λιγνίτη και της τέφρας, μια εργασία ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους πνεύμονες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πριν από λίγο καιρό, είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και οι γιατροί του είχαν συστήσει ξεκούραση και αποχή από την εργασία. Όμως, λόγω των πιεστικών οικονομικών προβλημάτων, συνέχισε να εργάζεται μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, προκειμένου να μπορεί να θρέψει τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.


Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνονται οι χρόνιες καταγγελίες των εργαζομένων που καθημερινά δουλεύουν μέσα σε συνθήκες πλήρους έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Για ακόμα μια φορά αποκαλύπτεται η εγκληματική πολιτική της ΔΕΗ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής δικομματικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα του ανταγωνισμού μειώνει το προσωπικό της επιχείρησης, προσλαμβάνει εποχικό, ανεκπαίδευτο και φθηνό εργατικό δυναμικό, είτε απευθείας είτε μέσω εργολάβων.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για: 

  • Την άμεση και ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού ατυχήματος, την απόδοση των ευθυνών, την κάλυψη των νέων αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου; 

  • Την άμεση λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ;

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Άμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας;»"

2 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Δεν υπαρχει σχολιο..Μονο θλιψη και ντροπη..Για ΑΛΛΟΝ ενα θανατο,συναδερφου στις φαμπρικες...
Καλην ανταμωση..!!
ΦΙΛΕ...!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ότι "δεν πουλάει" αυτή η είδηση. Είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνη γιατί ΣΕ ΞΥΠΝΑΕΙ. Και καταλαβαίνεις τι μέλλον ετοιμάζουν για σένα και για τα παιδιά σου. Είναι άλλο να νιώθεις ως μονάδα καταπιεσμένος,κι άλλο να βλέπεις ότι το κακό είναι γενικό. Κι αρα να σκέφτεσαι την οργανωμένη αντίσταση, μαζί με τους άλλους καταπιεσμένους σαν εσένα.

Σοφία