Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013

Κανένας μόνος του κόντρα στις κατασχέσεις


Το μέτρο των κατασχέσεων για τα ασήκωτα χαράτσια και τους φόρους που στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων με τη μορφή των ληξιπρόθεσμων «οφειλών» κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών μικροεπαγγελματιών.
Οι κυβερνητικές προθέσεις προκύπτουν ανάγλυφα και από τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις θωράκισης του νομικού οπλοστασίου, ταυτόχρονα με τη διαμόρφωση των καταλλήλων κρατικών μηχανισμών για την ενεργοποίηση και την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων. Κεντρικός στόχος είναι τα θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, στην επιχείρηση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, για τη ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών.

Ενα ακόμη βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΕ) στο οποίο περνούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εργασίας, το μέτρο ήδη ισχύει για τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ (αυτοπασχολούμενοι) και το ΙΚΑ (μικροεπιχειρηματίες), ενώ από την 1η Γενάρη του 2014 θα συμπεριλάβει τον ΟΓΑ (αγρότες) και και το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες). Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται ρητά πως «επιταχύνονται οι διαδικασίες για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία μπορούν να λαμβάνονται σε χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα και είκοσι μέρες», δηλαδή μέσα σε 50 μέρες από τη βεβαίωση της οφειλής. Στο σφαγείο μπαίνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί έμποροι, μικροεπιχειρηματίες και αγρότες, στρώματα που χτυπιούνται από τις αναδουλειές, τα λουκέτα, από τη συνολική πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται συνεχώς τα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους ασήκωτους φόρους και τα χαράτσια, με αποτέλεσμα να αυξάνει συνεχώς ο κατάλογος των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι πλέον τα νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα οποία άμεσα απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, τυχόν άλλων μικροεισοδημάτων. Το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο παρέχει στο κράτος τη δυνατότητα κατάσχεσης μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους συνταξιούχους και τραπεζικούς λογαριασμούς και για «οφειλές» που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ! Η φάμπρικα των κατασχέσεων έχει συνέχεια με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις με πλειστηριασμούς κατοικιών για χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση προωθεί τώρα τη «σταδιακή» άρση της προβλεπόμενης προστασίας, μέτρο που αποτελεί και «σύσταση» του ΔΝΤ.

Η κλιμακούμενη βαρβαρότητα και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ετοιμότητας και αποτροπής τέτοιων φαινομένων από την πλευρά του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Κανένας μόνος τους στις ορέξεις της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Μπορούμε να τους σταματήσουμε μέσα από το χτίσιμο και την ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας! Και ετοιμότητα, επαγρύπνηση, αλληλεγγύη στην πράξη κόντρα στις κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: