Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Χωρίς επίδομα αφήνει ο ΟΑΕΔ όσους οικοδόμους έμειναν άνεργοι και ΔΕΝ δούλευαν σε τεχνικές εταιρίες!!! Επιστολή-καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στον υπουργό Εργασίας


Ούτε το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να πάρει ένας μεγάλος αριθμός οικοδόμων, που, αν και έχουν τις προϋποθέσεις, εντούτοις δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα διότι δούλευαν σε οικοδομές που ανήκαν σε ιδιώτες και όχι σε τεχνική εταιρεία!

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με επείγουσα επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, όσοι από τους οικοδόμους δούλευαν σε ιδιωτικές οικοδομές και τώρα είναι χωρίς δουλειά δεν μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας, διότι η αίτησή τους δεν γίνεται αποδεκτή από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ. Αντιθέτως, το σύστημα «αναγνωρίζει» μόνο όσους οικοδόμους δούλευαν σε τεχνικές εταιρείας.

Το σημαντικό αυτό πρόβλημα, που χτυπά ακόμη περισσότερο τους οικοδόμους, πέρα απ' την έτσι κι αλλιώς τεράστια ανεργία στον κλάδο, απαιτεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων να λυθεί άμεσα.

Αναλυτικά, η επείγουσα επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον υπουργό Εργασίας έχει ως εξής:

«Οι οικοδόμοι βιώνουν χρόνια τώρα στις πλάτες τους την πιο βαριά ανεργία.
Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν τη μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη αφού δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στις Κατασκευές δεν καταγράφονται στις λίστες ανεργίας.
Οι ελάχιστοι που έκαναν μερικά μεροκάματα σε γιαπιά και ιδιωτικές οικοδομές και τώρα βρίσκονται χωρίς δουλειά, δεν μπορούν να επιδοτηθούν λόγω ανεργίας παρότι έχουν τις προϋποθέσεις, λόγω αδυναμίας να ενταχθεί η αίτησή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΕΔ.
Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο από το Μάρτη του 2013 γίνονται αποδεκτές αιτήσεις για επιδότηση ανεργίας μόνο για τους οικοδόμους που δούλευαν σε τεχνικές εταιρείες, κατασκευαστικές κλπ. Για όσους εργάζονταν σε οικοδομή που ανήκε σε ιδιώτη οι αιτήσεις τους, εφόσον παραληφθούν κατ΄ εξαίρεση και με ευθύνη των προϊσταμένων των κατά τόπους ΟΑΕΔ, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι και εφόσον υπάρξει τροποποιητική ρύθμιση που θα λύνει το πρόβλημα.
Για όσους οικοδόμους δεν παραλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ οι αιτήσεις τους, χάνουν, χωρίς να ευθύνονται, με την πάροδο του χρόνου ακόμα και τις προϋποθέσεις που τώρα έχουν για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.
Σε μια περίοδο που ακόμα και αυτό το κουτσουρεμένο επίδομα ανεργίας είναι απαραίτητο στον οικοδόμο και την οικογένειά του, είναι εγκληματικό να καθυστερεί έστω και για μία ημέρα η άμεση λύση του προβλήματος.
Η Ομοσπονδία Οικοδόμων απαιτεί τώρα να δοθεί λύση. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία περαιτέρω καθυστέρησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: