Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, η αθάνατη ηρωίδα του έθνους» - Ένα σπάνιο βιβλίο στην e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος




"…Όπως πηγαίναμε ν’ αρχίσουμε τη συνεδρίαση, μας λέει: «Δεν ακούτε κάτι περίεργο, σαν κάποιο κρότο;» Εγώ τότε δεν είχα μικρό ρολόι, κι όταν ήταν κανένα σοβαρό ραντεβού στο δρόμο, για να μην τυχόν το χάσω, έπαιρνα μαζί μου ένα μεγάλο ρολόι του τραπεζιού. Κατάλαβα τι άκουγε η Ηλέκτρα και βγάζω το ρολόι από την τσάντα  και το δείχνω. Η Ηλέκτρα γελούσε σα μικρό παιδί, γελούσαμε κι εμείς, σταματούσε και ξανάρχιζε, λες και δεν είχε στο νου της καμιάν άλλη φροντίδα. Ύστερα σοβάρεψε και λέει: «Με συγχωρείτε, σύντροφοι, μα η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να γελάσω». Κι άρχισε αμέσως τη συνεδρίαση.
Και τώρα έβλεπες μπροστά σου όλη τη σοβαρότητα κι όλον τον στοχασμό του καθοδηγητή. Την προσοχή που έβαζε και στα πιο μικρά ζητήματα. Την πρωτοβουλία που έπαιρνε και στις πιο δύσκολες λύσεις. Την ακλόνητη αδιαλλαξία όπου μ’ εκείνη αντιμετώπιζε τα λάθη ή τις αμέλειες στη δουλιά. Και ταυτόχρονα τη στοργή που είχε για τον άνθρωπο. σε κοίταζε στα μάτια για να δει τι έχεις μέσα σου. σε ρωτούσε για την υγεία σου. Ή σε ρωτούσε μήπως δεν έχεις λεφτά. Κι αν δεν είχε να σε ρωτήσει τίποτα, σου χαμογελούσε. Όσοι είχαμε την τύχη να τη γνωρίζουμε, γνωρίσαμε μια αληθινή κομμουνίστρια»." (Άρθρο της Μ. Αξιώτη, Περιοδ. «Ελλην. Αριστερά» 1945).

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Μπίρκα «ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ, η αθάνατη ηρωίδα του έθνους»  (Αθήνα 1978), που ανεβάζουμε σήμερα στα ράφια της e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος.

Το βιβλίο αυτό «δεν είναι μια πλήρης ‘βιογραφία’ της ηρωίδας του. Ο ‘μύθος’ και η ‘πλοκή’ του είναι απλώς ένα ‘σύνθετο’ από ένα κομμάτι της αγωνιστικής δράσης της Ηρωίδας και από μια σειρά βιώματα και αναμνήσεις γι’ αυτή του συνεξόριστού της συγγραφέα. Και με τούτο μου δηλ. το γραφτό […] προσπαθώ να περισώσω απλώς ό,τι έχει μείνει στο πιθάρι της μνήμης (απ’ τα παλιά, τα αξέχαστα χρόνια του αριστερού μας κινήματος) για την Ηλέκτρα, που πέρασε ήδη στην ιστορία σαν μια μεγάλη ηρωίδα του λαού μας. να τη δώσω έστω σκιαγραφικά απλώς στη σημερινή γενιά του λαϊκού κινήματος και ειδικά της φλογερής νεολαίας μας», γράφει ο συγγραφέας στον πρόλογό του. Στο βιβλίο, εκτός από τις αναμνήσεις του συγγραφέα, συμπεριλαμβάνονται κείμενα και άλλων συγγραφέων (όπως το παραπάνω της Μ. Αξιώτη) για την Ηλέκτρα, δημοσιεύματα στον τύπο, λογοτεχνικά κείμενα και άλλα. Μια σπάνια έκδοση αφιερωμένη στην μεγάλη Ηρωίδα του λαού μας, που δολοφονήθηκε στα μπουντρούμια της Ειδικής Ασφάλειας, μετά από φριχτά βασανιστήρια, σαν σήμερα, στις 26 Ιούλη του 1944.



Μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο ή να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας το βιβλίο, σε μορφή pdf. Πατήστε πάνω στη λέξη Scribd, που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος του παραθύρου, και το βιβλίο θα «ανοίξει» σε φυσικό μέγεθος.

Παρασκευή 26 Ιούλη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: