Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο το ΚΚΕ η εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ;


Τον τελευταίο καιρό και ενώ έχει αρχίσει, τουλάχιστον άτυπα, η προεκλογική περίοδος, οι επιθέσεις που δέχεται το ΚΚΕ  αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Επιθέσεις από πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους αφετηρίες, με μικρότερο ή μεγαλύτερο «ειδικό βάρος», που έχουν κοινό στόχο τον περιορισμό της αυξανόμενης επιρροής των θέσεων του κόμματος στο λαό. Και από την ανάποδη αν το δούμε, η τεχνητή όξυνση που  κάποιοι καλλιεργούν με  κλιμάκωση παράλληλα της αντιΚΚΕ επίθεσής τους, σηματοδοτεί πως βαδίζουμε πια στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, που περιμένουμε να προκηρυχτούν από μέρα σε μέρα και επίσημα.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός πως σε ότι έχει να κάνει με την επικοινωνία, μια τουλάχιστον «δυστοκία» του, το ΚΚΕ δεν μπορεί να την κρύψει. Δεν αναφέρομαι στον συστηματικό αποκλεισμό των εκπροσώπων του από διάφορα ΜΜΕ, ούτε στη συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεών του, που όλο και πιο συχνά εκφράζεται με  τη μορφή ακόμα και προβοκατόρικων ενεργειών. Ούτε βέβαια στη χυδαία επίθεση ενάντια στις  κινητοποιήσεις των εργαζομένων από διάφορους μεγαλοδημοσιογράφους που φοβούνται τον αντίλογο στις εκπομπές τους και τον αποσιωπούν ή τον παραχαράσσουν.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών (που είναι άλλωστε αναμενόμενα) ξεπερνάει τις όποιες δυνάμεις του κόμματος. Το ΚΚΕ όμως, είναι ένα κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και σαν τέτοιο, σύμφωνα με τους κανόνες του αστικού κράτους, «δικαιούται» και έχει μια υποτυπώδη έστω προβολή των θέσεών του από τα ΜΜΕ. Άρα, πρέπει τουλάχιστον αυτή να την εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διεκδικώντας ταυτόχρονα και το υπόλοιπο μερίδιο που του ανήκει.

Πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό; Στέλνοντας στις εκπομπές που το καλούν, εκπροσώπους που γνωρίζουν καλά τη «γραμμή» του κόμματος και τις θέσεις του, ειδικά στα θέματα που δέχεται επιθέσεις. Φτάνει αυτό; Όχι. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουν ξεκάθαρο (Κόμμα και εκπρόσωπός του) πως δεν απευθύνονται σε κομματικό ακροατήριο που θα τους ακούσει με προσοχή, έχοντας μεγάλη άνεση χρόνου για να εκφραστούν, αλλά σε ένα αδηφάγο  τηλεοπτικό κοινό, επηρεασμένο βαθιά από την αντιΚΚΕ προπαγάνδα, που δεν έχει πολλές φορές την «υπομονή» να σε ακούσει αν δεν τραβήξεις την προσοχή του και δεν είναι σχεδόν ποτέ διατεθειμένο να «συγχωρήσει» τα όποια λάθη σου.

Χρειάζεται εμπειρία και σωστή εκφορά του λόγου και  να μην χάνεις την ψυχραιμία σου όταν οι επιθέσεις που δέχεσαι είναι χυδαίες, βρώμικες και πολιτικά πρόστυχες. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ πρέπει επίσης να έχει την ικανότητα να μεταδίδει τις θέσεις του κόμματος «παίζοντας» με τηλεοπτικούς όρους, «αποδεχόμενος» τους κανόνες του μέσου,  εκμεταλλευόμενος τον λίγο χρόνο που -εκ των προτέρων- ξέρει πως θα έχει, τις συνεχείς διακοπές στο λόγο του, που –εκ των προτέρων- τις περιμένει, αποφεύγοντας παράλληλα τις κακοτοπιές που θα επιχειρήσουν να τον σπρώξουν και –εκ των προτέρων- το περιμένει κι αυτό. Αν μεταξύ αυτών έχει το «χάρισμα» να «γράφει» κιόλας στο «γυαλί», τότε μιλάμε για τον ιδανικό εκπρόσωπο. Τέτοιους όμως το κόμμα έχει πολύ λίγους.

Την αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο την πήρα χτες βράδυ, παρακολουθώντας στη ΝΕΤ την εκπομπή της Έλλης Στάη «NetWeek». Ανοίγοντας την τηλεόραση κάποια στιγμή, βλέπω τον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στη δημοσιογράφο, που είχε δίπλα της και τους συναδέλφους της Κύρτσο και Φελέκη, να αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα… «κυβερνούσε», αν η «Αριστερά» εμεταλλευόταν τη «μοναδική ευκαιρία που της παρουσιάζεται σ’ αυτές τις εκλογές» και αν «κάποιες δυνάμεις» (εννοούσε φυσικά το ΚΚΕ) «ήθελαν πραγματικά να πάψουν να καταγγέλουν» και να «αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες» (μέσα στα εισαγωγικά οι δικές του πάνω κάτω φράσεις). Ο λόγος που έμεινα να τον ακούσω ως το τέλος ήταν πως στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, ακολουθούσε άλλο «πάνελ», στο οποίο θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του κόμματος.

Λοβέρδος (υπουργός Υγείας), Μιχελάκης (εκπρόσωπος τύπου ΝΔ), Τατσόπουλος (συγγραφέας) και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας, γύρω από ένα τραπέζι, μαζί με  Στάη,  Κύρτσο και Φελέκη. Οι επιθέσεις που δέχτηκε το ΚΚΕ από τον εκπρόσωπο της ΝΔ ξεπερνούσαν κάποιες φορές κατά πολύ τον ορισμό της προβοκάτσιας. Αυτά που βγήκαν απ’ το στόμα του Μιχελάκη, που να μην ξεχνάμε, είναι «παλιά καραβάνα» δημοσιογράφος (πρώην διευθυντής ειδήσεων του ΑΝΤ1) προκαλούσαν ανατριχίλα και έφερναν στο μυαλό άλλες εποχές:

«Θέλετε να σας πως πόσες επιχειρήσεις έδιωξε το ΚΚΕ από τη χώρα;» (!!!)
«Θέλετε να μετρήσουμε πόσα εργοστάσια έκλεισε το ΚΚΕ στη χώρα τα τελευταία χρόνια;» (!!!)
«Εσείς, οι υπερασπιστές της εργατικής τάξης, βάλατε την Τυποεκδοτική στο άρθρο 99 και κρατάτε απλήρωτους τους εργαζόμενους»
«Θέλετε να μιλήσουμε για τις πολλές χιλιάδες των ανέργων που εσείς, με την πολιτική σας δημιουργήσατε;» (!!!)
«Θέλετε και προωθείτε ( το ΚΚΕ) την εξαθλίωση του λαού για πολιτικό όφελός σας» (!!!)
«Αποδέχεστε το σύνταγμα της χώρας;» (!!!)
«Μια ζωή ο λαός σας κάνει στην άκρη, δεν σας ψηφίζει, κατηγορείστε τον κιόλας γι’ αυτό» (!!!)
«Αλλά, ως εδώ, φτάνει πια, τέρμα η ιδεολογική ασυλία της Αριστεράς» (!!!)

Ήταν τόσο το μένος του εκπροσώπου της ΝΔ, που σχολιάστηκε, σχεδόν σκωπτικά, ακόμα και από τους δημοσιογράφους. Απέναντι στη λυσσαλέα, χυδαία, πρόστυχη μα συνειδητή, προσχεδιασμένη και καλά εκφρασμένη αυτή επίθεση, ο Μεντρέκας ήταν τουλάχιστον «λίγος».

Δεν κρίνω εδώ τον σύντροφο, συνολικά, γιατί δεν τον γνωρίζω,  ούτε  είναι δική μου αρμοδιότητα. Προφανώς για να είναι στέλεχος του κόμματος, έχει ικανότητες. Αυτό που κρίνω είναι ό,τι εισπράττω σαν τηλεθεατής. Όχι ένας αδιάφορος τηλεθεατής ή απλά οπαδός κάποιου κόμματος, αλλά σαν ένας συνειδητοποιημένος τηλεθεατής που γνωρίζει τις απαντήσεις σε όλα τα «ερωτήματα» και τις επιθέσεις του κάθε Μιχελάκη απέναντι στο ΚΚΕ και περιμένει ο εκπρόσωπος του κόμματός του να τον κάνει «σκόνη», μιας και η ζωή αλλά και  τα επιχειρήματα-θέσεις που -ξέρω ότι- κατέχει του δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Τον ευνοούν επίσης και οι συνθήκες συνολικότερα της συζήτησης, που δεν είναι από μεριάς δημοσιογράφων ή των άλλων παρισταμένων «εχθρικές».

Ο Μεντρέκας δεν θα έπρεπε να είναι εκπρόσωπος τύπου του Κόμματος, γιατί πρώτα απ’ όλα δεν έχει σωστή άρθρωση. Κάτι που -πρέπει να- είναι αυτονόητο για όποιον στέκεται απέναντι στις τηλεοπτικές κάμερες. Ο τηλεθεατής δεν μπορεί να παρακολουθήσει κάποιον όταν δεν μιλάει καθαρά, του προκαλεί άσχημη εντύπωση, τον προσπερνάει, κι αν είναι και πολύ επηρεασμένος από το γενικότερο κλίμα,  στέκεται με ευκολία απέναντί του και τον απορρίπτει .

Χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του κόμματος μπέρδεψε τα λόγια του αρκετές φορές. Το σημείο όμως που προκάλεσε πολύ άσχημη εντύπωση, ήταν η αντίδρασή του στην επίμονη «ερώτηση» του Μιχελάκη αν «αποδέχεται το  κόμμα το σύνταγμα της χώρας». Αρχικά σάστισε, έχασε την ψυχραιμία του, μπέρδεψε τα λόγια του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ τον βομβάρδιζε συνεχώς με το ίδιο ερώτημα και «χρειάστηκε» η «φιλική» (!) επέμβαση των δημοσιογράφων πως «το ΚΚΕ είναι κοινοβουλευτικό κόμμα» κλπ, για να αλλάξουν θέμα. Την ψυχραιμία του έχασε και προς το τέλος της εκπομπής όταν, εμφανώς ταραγμένος από την επίθεση –πάλι- του Μιχελάκη, απεκάλεσε την Στάη «κυρία Μιχελάκη» με αποτέλεσμα όλοι να βάλουν τα γέλια και η κάμερα να «πιάνει» τον Μιχελάκη να κουνάει περιπαικτικά το κεφάλι του.

Άνθρωποι είμαστε, ένα σαρδάμ ή ένα λάθος όλοι δικαιούνται, ακόμα και οι πιο έμπειροι. Αυτοί όμως (οι έμπειροι) έχουν την ικανότητα να το χειριστούν καλύτερα και να «διασκεδάσουν» τις εντυπώσεις. Η συνολικότερη εικόνα του εκπροσώπου του ΚΚΕ ήταν χτες βράδυ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αποκαρδιωτική.

Ζούμε στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσω ενημέρωσης. Η εποχή της πληροφορίας, που η εικόνα κυριαρχεί σε βάρος του λόγου. Η ενημέρωση μεταλλάχτηκε σε βρώμικη  προπαγάνδα υπέρ των πλουτοκρατών και βρίσκεται στα χέρια λίγων πανίσχυρων ομίλων με συμφέροντα που απλώνονται όπου μπορεί να φτάσει ο νους του ανθρώπου. Η προπαγάνδα σε χτυπά αλύπητα. Παρ’ όλα αυτά έχεις –ακόμα- ευκαιρίες να προβάλλεις τις θέσεις σου. Αυτές οι ευκαιρίες όμως είναι λίγες και θα λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο όσο μεγαλώνει η απήχηση των θέσεών σου στο λαό. Αν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτές τις ευκαιρίες, δεν σου φταίει ο αντίπαλος. Οι αδυναμίες βαρύνουν εσένα. Αρκετές οι επικοινωνιακές «πατάτες»  τον τελευταίο καιρό. Το ζήτημα με τις… πραγματικές πατάτες είναι μια από αυτές. Κάποια στελέχη (στη φωτογραφία,  δύο από αυτά  περιστοιχίζουν τη Γεν. Γραμματέα) δεν θα έπρεπε να βγαίνουν στο γυαλί. Θα μπορούσαν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από άλλες ίσως θέσεις. Αν δεν κάνουν «ζημιά» (;) στην τηλεόραση, πάντως δεν βοηθούν.

Δεν φτάνει σαν επιχείρημα από το κόμμα, όταν δέχεται κριτική περί ηλεκτρονικής ενημέρωσης και νέων τεχνολογιών,  ότι ο Ριζοσπάστης ήταν η πρώτη εφημερίδα που ανέβηκε στο διαδίκτυο. Οι εξελίξεις τρέχουν, τα δεδομένα αλλάζουν, μας προσπερνούν. Η προβολή των θέσεών μας είναι ένα τεράστιο ζήτημα που δεν του δίνεται από μεριάς κόμματος η πρέπουσα  προσοχή. Δεν μπορεί να προτάσσεις συνεχώς σαν  δικαιολογία τον (δεδομένο) βρώμικο πόλεμο που δέχεσαι από τον ταξικό αντίπαλο και τα «μέσα» του, όταν δεν αξιοποιείς στο έπακρο τα  όπλα που διαθέτεις. Ας αφήσουν οι σύντροφοι γκρίνια και ξεροκεφαλιές   στην άκρη και ας ψάξουν να βρουν και να αναδείξουν στις θέσεις «βιτρίνας» (εκπροσώπων στα ΜΜΕ),  στελέχη που θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην αναμφισβήτητη δύναμη των ιδεών και των θέσεών μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλες γκάφες, ειδικά όταν ξέρουμε πως μας την έχουν στημένη και μας περιμένουν στη γωνία...

Η εποχή μας, όταν μιλάμε για τη δομή και τις αιτίες της καταπίεσης ανθρώπου από  άνθρωπο, είναι ίδια κι απαράλλαχτη με το μακρινό παρελθόν που αυτές γεννήθηκαν. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλείσαι σήμερα να αναδείξεις αυτές τις αιτίες και να πείσεις για την αναγκαιότητα κατάργησής τους, ως το μόνο δρόμο για την ανάσταση του εργαζόμενου λαού, άλλαξαν και αλλάζουν καθημερινά. Αυτό, κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει περισσότερο κατανοητό.

42 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

IOKOΔΟΜΕ...Εχεις πιασει το θεμα σωστα...Και πολυ ομορφα τα λες...!!
Το ΚΚΕ ειναι μεγαλο οργανωμενο κομμα..Και θα μπορουσε ΕΥΚΟΛΑ..Να αντιμετωπισει τα πραγματα...!!
ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ...!!
Αλλα δυστυχως, κι εγω εχω να κανω την ιδια με σενα κριτικη...!!
Συμφωνω απολυτα, με οσα λες...!!

sofia είπε...

Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις σου. Αρκεί να βρουν μάτια να τις διαβάσουν, αυτιά να τις ακούσουν και ανοιχτά μυαλά να τις κατανοήσουν.

Καλό απόγευμα

Διαχειριστής είπε...

Δεν είδα την εκπομπή. Πάντως αυτό είναι ένα ταλέντο που λίγα πολιτικά πρόσωπα έχουν. Πολλές φορές έχω δει εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορες εκπομπές να ειναι ανεπαρκείς.

Αλλά θεωρώ πολύ έξυπνο και ικανό τον Τσίπρα. Είχα δει μια εκπομπη στο κόντρα channel, όπου ήταν μόνο ο Τσίπρας και 4 δημοσιογράφοι που του κάνανε μόνο προβοκατόρικες και επιθετικές ερωτήσεις, για τα γιαούρτια, το μεταναστευτικό και τις παρελάσεις, το γνωστό βιολί που έχουν στήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, απέναντι σε αυτούς τους 4 προβοκάτορες, φέρθηκε πολύ έξυπνα, απάντούσε πολύ ήρεμα και σοφά, χωρίς θυμό και στο τέλος κατάφερε να τους γελοιοποιήσει με το γάντι.

Αλλά δεν νομίζω πως ο κόσμος που ψηφίζει ΚΚΕ περιμένει από αυτές τις εκπομπές για να κρίνει. Ξέρουν όλοι δα τι κουμάσια είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι.

Το ΚΚΕ έχει βέβαια το αστέρι τον Μπογιό και σίγουρα και άλλους ικανότατους...

ένας στρατολάτης είπε...

Αχ βρε Οικοδόμε, σε τι σημείο είμαστε, να τραβά τα μαλλιά του κανείς.. Να καίγεται ο κόσμος γύρω και το κόμμα να αυτοκτονεί επικοινωνιακά. Καλοί και χρυσοί κι ο Μαΐλης κι ο Μεντρέκας. Τους συμπαθώ και τους δύο και πιστεύω πως είναι καταρτισμένα και άξια στελέχη. Αλλά επικοινωνιακά είναι στο ίδιο επίπεδο μ'εμένα, μην είναι και χειρότεροι.. Πού'νά 'ξερες τι ακούω από συναδέλφους (ως δηλωμένος που είμαι) για τους εκάστοτε εκπροσώπους του κόμματος. Λες, γαμώ την καταδίκη μου, κι έχουμε λυμένο το ζήτημα της προσέλκυσης των εργαζομένων και δε χρειαζόμαστε άλλους..
Καλή δύναμη λοιπόν (και σ'αυτό).

Bill είπε...

Έχω τόσο καιρό που τα φωνάζω αυτά σε στελέχη του ΚΚΕ αλλά οι απαντήσεις που εισπράτω είναι οι ίδιες, του στιλ:"Οι απόψεις μας είναι ξεκάθαρες και χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας υποστηρίξουν που είναι συνειδητοποιημένοι γιατί αλλιώς με την πρώτη δυσκολία θα φύγουν"...δηλαδή ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Πολλές φορές παρομοιάζω το ΚΚΕ με ένα μαγαζί το οποίο στο εσωτερικό του έχει χρυσάφι αλλά η βιτρίνα του είναι γεμάτη αράχνες. Το πλέον σίγουρο είναι ότι κανένας πελάτης δεν θα μπει να ψωνίσει.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο το ΚΚΕ η εκπροσώπησή του στα ΜΜΕ;...... Και αυτό και πολλα άλλα απασχόλησαν και απασχολούν το ΚΚΕ.
Αλλά εσύ οικοδόμε το λιάνισες το θέμα το έβγαλες τα τζουτζούλα που λέει και ο λαός.Και Μόνο ο τίτλος αρκούσε.
Πάω να κάνω χαρακίρι τώρα απογοητεύτικα...συντροφικά Giannis΄

Οικοδόμος είπε...

Συνάδελφε καλησπέρα.
Δεν ξέρω αν "θα μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει τα πράγματα" όπως λες.
Θέλω να πιστεύω όμως πως αν έδινε περισσότερη προσοχή (πράγμα το οποίο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν συμβαίνει) στο θέμα της "επικοινωνίας", οι θέσεις του θα είχαν μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία. Αυτή είναι η δική μου, η "απ'έξω" οπτική.
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Σοφία.
Θέλω να πιστεύω πως καλό θα μας κάνει ο προβληματισμός, όλων. Αυτά που βλέπω εκφράζω και αυτά που θα ήθελα να δω (και νομίζω πως είναι απολύτως εφικτά) επίσης.
Καλή δύναμη!

Τζαβέλας είπε...

Μόλις διάβασα το άρθρο σου σύντροφε οικοδόμε,(όπως και τη πλειοψηφία των σχολίων που ακολούθησαν),αυθόρμητα αναφώνησα πέστα χρυσόστομε!!!
Σε πλείστες όσες στιγμές που τοποθετήθηκα ως μέλος για το συγκεκριμένο θέμα της εκπροσώπησης του κόμματος,κατάντησα σχεδόν γραφικός να το φωνάζω...το επικοινωνιακό ρε σύντροφοι,το επικοινωνιακό!!!
Είναι κρίμα να'χεις χίλια δίκια και να μην μπορείς να τα υποστηρίξεις σωστά,γιατί είναι εμφανής η επικοινωνιακή ανεπάρκεια του Μεντρέκα,του Μαΐλη,του Σκυλλάκου,της Μανωλάκου, ενώ υπάρχουν στελέχη με τρομερή ευφράδεια λόγου και επάρκεια γνώσεων,που θα έκαναν και πιο οικείες και πιο κατανοητές στο μέσο πολίτη τις θέσεις του κόμματος.Ενδεικτικά αναφέρω το Νίκο Μπογιόπουλο,τη Καννέλη,Το Μάκη Παπαδόπουλο.
Μπορεί κάποιοι σύντροφοι να υποτιμούν την εικόνα που δείχνει το κόμμα στα ΜΜΕ,αλλά είναι εκτός πραγματικότητας,αν πιστεύουν ότι δεν παίζει ρόλο και μάλιστα πολύ σημαντικό,στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας.

Οικοδόμος είπε...

κ.κ. καλησπέρα.
Δεν μιλάω για κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά για βασικά στοιχεία. Δεν θα γίνουμε πολιτικάντηδες σαν αυτούς που προβάλλουν τα κανάλια και εξαπατούν τον κόσμο, όχι. Μπορούμε όμως να βελτιώσουμε την εικόνα μας κατά πολύ. Μας αδικεί κατάφωρα η εικόνα που εμείς οι ίδιοι παρουσιάζουμε στα μέσα.
Για τον Τσίπρα, δεν συμφωνώ, ούτε φυσικά με τις θέσεις που εκφράζει, αλλά ούτε και με την αξία που του προσδίδεις. Δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες, πάντα κατά τη γνώμη μου, ε;
Ο κόσμος που ψηφίζει το Κόμμα δεν είναι ομοιογενής. Σ' αυτόν τον κόσμο ανήκω κι εγώ, που δεν περιμένω από την εικόνα για να κρίνω. Ανήκει όμως και αυτός που ταλαντεύεται, που δέχεται συνεχώς μια αντιΚΚΕ προπαγάνδα και θέλει να ακούσει τις θέσεις του Κόμματος για να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν πηγαίνει σε συγκεντρώσεις ούτε σε άλλες εκδηλώσεις (γιατί δεν θέλει) για να ακούσει, αλλά περιμένει και από την τηλεόραση για να αποφασίσει. Αυτόν τον κόσμο πρέπει να τον κερδίσεις, μην τον χαρίζεις στους άλλους. Με μια σωστή εκπροσώπηση όμως, "στηρίζεις" και τους δικούς σου ανθρώπους, τους βοηθάς να πλησιάσουν καλύτερα τον κόσμο, τους δίνει ένα ακόμα όπλο στη μάχη της πειθούς.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Οικοδόμε έχεις απόλυτο δίκιο στίς παρατηρήσεις σου..
Χτές βράδυ ηταν και η Αλέκα στού Παπαχελά. Μιά από τα ίδια..

Με κάθε σεβασμό
leon

Ανώνυμος είπε...

Πολυ σωστη η παρατηρηση του Οικοδομου.
Πιστευω πως ο μακης παπαδοπουλος ειναι πολυ καλος και χρησιμος σε αυτον τον ρολο, βλεποντας την εκπομπη του Πολιτη Πεμπτη Χ 2 τα ελεγε πολυ ωραια και σωστα

oculus είπε...

Oικοδόμε καλησπέρα!
Πάει λίγος καιρός που "ανακάλυψα" το ιστολόγιό σου και σε παρακολουθώ ανελλιπώς εκτιμώντας τη θεματολογία,τον αμεσο και μεστό λόγο σου.
Στο προκείμενο τώρα,πολύ σωστά τα λές και μάλλον λίγα λές...
Συζητώντας με νέους ανθρώπους μου μεταφέρουν την απογοήτευσή τους απ΄το λόγο και την εικόνα που εμφανίζεται. Πιστεύω ότι δεν είναι μόνο θέμα τηλεοπτικής εικόνας,είναι κάτι πολύ περισσότερο. Ας τα δουν έγκαιρα εκείνοι που πρέπει να τα δούν...

Οικοδόμος είπε...

Στρατολάτη καλησπέρα.
Όλοι ακούμε παράπονα γι' αυτό το θέμα. Ακόμα κι αυτοί που δεν θέλουν να το παραδεχτούν, αναγνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα. Από τη μεριά μας, αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε, παλεύοντας με τις αδυναμίες μας, προσπαθώντας να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερα. Αυτό είναι το μήνυμα της ανάρτησης και αυτόν τον σκοπό έχει η συζήτηση.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Bill:
Καλησπέρα.
Η συνειδητοποίηση είναι αποτέλεσμα της ζύμωσης. Η ζύμωση προϋποθέτει διάλογο, κι αυτός επαφή. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που προσεγγίζεις.
Την παρομοίωσή σου τη βρίσκω λίγο υπερβολική. Όχι κι αράχνες!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος (Giannis):
Καλησπέρα.
Τι εννοείς "μόνο ο τίτλος αρκούσε";
Θεωρείς την ανάρτηση περιττή;
Προφανώς για σένα δεν τίθεται ζήτημα.
Μάλλον είσαι ευχαριστημένος.
Θέλω να ελπίζω ότι, τουλάχιστον, αναγνωρίζεις καλές προθέσεις εδώ...
"Χαρακίρι"; Γιατί; Αν είναι όλα καλά καμωμένα, δεν έχεις λόγο ούτε να παίρνεις στα σοβαρά τον οικοδόμο και φυσικά, ούτε να απογοητεύεσαι... Να είσαι καλά.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Τζαβέλας:
Καλησπέρα.
Δεν είπα κάτι καινούργιο, ούτε κάτι πρωτότυπο. Αυτά που συζητάμε "μεταξύ μας" και στις παρέες μας μετέφερα.
Δεν πρέπει να υποτιμούμε τίποτα. Οι εποχές είναι δύσκολες και πονηρές. Ας
εμπιστευτούμε και ας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μας, είναι περισσότερες απ' ότι νομίζουμε.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος (leon):
Καλησπέρα.
Σέβομαι την άποψή σου για τη Γραμματέα, αλλά διαφωνώ κάθετα. Τη θεωρώ ικανότατη και παλληκάρι και αποδεικνύει τόσα χρόνια πως με τον καιρό γίνεται "καλύτερη" και μπορεί να χειριστεί καλά τα μέσα με την εμπειρία της.
Να είσαι καλά. Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος (10:28):
Καλησπέρα.
Υπάρχουν ικανά στελέχη. Δεν έχει νόημα ούτε είναι ο σκοπός αυτής της ανάρτησης μια "πασαρέλα" ονομάτων.
Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Καλή δύναμη!

Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ είπε...

Η κριτική σου είναι σωστή και πιστεύω θα βοηθήσει(όπως και ο διάλογος που γίνεται) στο να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο από το κόμμα τα ζητήματα επικοινωνίας.

Οικοδόμος είπε...

@oculus:
Καλησπέρα.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Λέω αυτά που βλέπω και αισθάνομαι. Αν βλέπεις περισσότερα, δεν ξέρω.
Το ζητούμενο για μένα δεν είναι να μιλήσεις στο λαό με τα λόγια που θέλει ν' ακούσει. Δεν τον βοηθάς έτσι. Το ζητούμενο είναι να του μεταδώσεις τις θέσεις σου, να τον πείσεις για την ορθότητά τους. Έχεις το πλεονέκτημα πως αυτές οι θέσεις αργά ή γρήγορα επαληθεύονται. Παρ' όλα αυτά δεν είναι αυτονόητο πως θα γίνουν αποδεκτές. Η επικοινωνία είναι τέχνη και όπως όλες οι τέχνες, διδάσκεται και μαθαίνεται.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ:
Καλησπέρα.
Το ελπίζω. Αυτή είναι η πρόθεση, η αγωνία και η επιθυμία μου.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Φίλε Οικοδόμε σε άλλο φιλικό ιστολόγιο, έχοντας στο μυαλό μου τη χθεσινοβραδινή εκπομπή της Έλλης Στάη «NetWeek» την οποία και εγώ παρακολούθησα, έγραψα τα εξής:
«Η επίθεση θα αγριέψει ακόμη περισσότερο, όχι μόνο ενάντια στα εργατικά συνδικάτα, αλλά και ενάντια στα στελέχη του ΚΚΕ που καλούνται να πάρουν μέρος σε διάφορες συζητήσεις στα ΜΜΕ. Το κόμμα θα πρέπει να κάνει τις καλύτερες δυνατές επιλογές, να στέλνει τους/τις πιο κατηρτισμένους/ες, με μεγάλη ευχέρεια στην προφορική διατύπωση των θέσεων-απόψεων του κόμματος. Πλησιάζουν εκλογές σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας ρουμπώνουν οι κεντροδεξιοί διπλωμάτες-δικηγόροι. Έτσι θα χάνουμε και την ουσία, αλλά και τις εντυπώσεις οι οποίες όλοι ξέρουμε ότι μετράνε πάρα πολύ στο τελικό αποτέλεσμα.»

Η απογοήτευση μου, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της εκπομπής, ήταν απερίγραπτη.
Ο κάθε άνθρωπος, έξω και πέρα από την όποια μόρφωση διαθέτει, έχει και κάποιο χάρισμα ε, λοιπόν δεν έχουμε όλοι το χάρισμα της ευφράδειας, της ευγλωττίας όπως λέγετε.
Θέλω να ελπίζω πως ήταν μια ατυχής επιλογή, υπάρχουν στελέχη που είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν με τους χαρτογιακάδες της κεντροδεξιάς και να τους βάζουν στη θέση τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για επόμενες λανθασμένες επιλογές.
Με κάθε σεβασμό στη δουλειά, στη θέση και την προσφορά κάθε στελέχους του κόμματος.

Ανώνυμος είπε...

Αργα η γρηγορα ο λαος θα καταλαβει οτι αυτους που ψηφιζει επειδη γραφουν στο γυαλι στο τελος αποδεικνυονται κουμασια.Με τον εναν η τον αλλον τροπο θα οδηγηθει στο να αλλαξει κριτηρια.Δεν ειναι απαραιτητο να βαλει το κομμα νερο στο κρασι του...Και μην μπερδευουμε την ευφραδεια λογου με μια τηλεοπτικη παρουσια.Τα αρθρα του Μεντρεκα στον Ριζοσπαστη δειχνουν οτι ο Μεντρεκας εχει 10 φορες πιο συγκροτημενη σκεψη απ τον Μιχελακη και τον καθε Μιχελακη.Απλως στο δικο τους γηπεδο,παιζουν με τους δικους τους κανονες,αυτο ειναι ολο.Οταν υποχρεωθουν κι αυτοι να παιξουν στην δικη μας εδρα,εκει θα αναμετρηθουμε...Υπομονη,δεν θ αργησει πολυ εκεινη η ωρα

Προλεκαλτ

Π. είπε...

Εχεις δικιο και πολυ καλα εκανες και εγραψες σχετικα. Απο τα λιγα βιντεο που παρακολουθω μεσω ιντερνετ (τηλεοραση δεν εχω), εχω αποκομισει παρομοιες με τις δικες σου εντυπωσεις. Επειδη, ολα μαθαινονται και ολα διδασκονται (a propos, κυκλοφορουν στο γυαλι οχι λιγοι αστοι πολιτικοι και δημοσιογραφουντες με καταφανως αργη σκεψη, πενιχρη συνταξη και περιορισμενο λεξιλογιο που μπορουν ομως και στεκονται με τρεις παραγραφους και πεντε ατακες ετοιμασμενες σε κονσερβα απο τους συμβουλους τους), εχω πολλες φορες αναρωτηθει ως προς την αιτια της ανεπαρκειας αρκετων στελεχων του κομματος στα στρογγυλα τραπεζια. Οι προβοκατορικες ερωτησεις ειναι γνωστες, ιδιες καθε φορα και μετρημενες στα δακτυλα (πλειστοι εκ των δημοσιογραφων που χωνουν τη θρασυτατη μουρη τους στο σπιτι του καθενος μας ειναι τεμπεληδες και παπαγαλοι, μα θρασυτατοι και εκπαιδευμενοι), οι διακοπες ειναι προβλεψιμες και θα γινουν οταν ηχησει σαν καμπανακι η εκφορα δεδομενων λεξεων και εκφρασεων απο τη μερια των στελεχων του κομματος, ενω τα εμβολιμα, προβοκατορικα, σχολια για ξεστρατισμα της κουβεντας περιλαμβανονται σε ενα πολυ περιορισμενο συνολο επιλογων. Δοκιμαστε να συλλεξετε μια χοντρικη εστς στατιστικη επι του θεματος για να διαπιστωσετε την αληθεια του ισχυρισμου μου. Αν ολα αυτα, οντας γνωστα, δυνανται να αναλυθουν και να μελετηθουν, κι αν τα στελεχη που βγαινουν στον αερα ουτε πρωταρηδες της πολιτικης και της συνδικαλιστικης παρεμβασης ειναι, ουτε αφελεις, αδυνατω να κατανοησω ως αιτιες της καταστασης, αλλες απο το συνδυασμο μιας διαθεσης υποβαθμισης της αξιας της τηλεοπτικης παρεμβασης και στοιχειωδους ελλειψης κριτικης (απο ευγενεια? απο κακως νοουμενη κομματικη πειθαρχεια?) απο τη μερια του στελεχικου δυναμικου και των μελων ως προς το συγκεκριμενο ζητημα. Διοτι, στο κατω-κατω, οπως ολες οι δραστηριοτητες στη ζωη και μαλιστα οι πιο εντονες και απο τη φυση τους ενταγμενες σε περιορισμενο χρονο δρασης πρεπει να ειναι προετοιμασμενες και ακριβεις, οπως το ιδιο επιβαλλεται για την επιλογη της συνταξης, για τη διατυπωση και την ορολογια. Ολα τουτα διδασκονται, μαθαινονται και υποκεινται σε εξασκηση (προβα, κοινως). Οσο για την τεχνη του ελιγμου αυτη ειναι αποτελεσμα της εμπειριας αν, βεβαια, το υποκειμενο εχει μαθει τα βασικα της αμυνας και της επιθεσης και ειναι σε θεση να ανταπεξελθει, αφου εχει πρωτα "επιβιωσει".

Οικοδόμος είπε...

Scorpion49 καλημέρα.
Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις στο αρχικό σου σχόλιο. Έγραψε ένα φίλος με ημέηλ "εμάς μας ενδιαφέρει η ζύμωση στους χώρους δουλειάς, εκεί που βρίσκεται ο εργάτης, στο σωματείο του, στη γειτονιά" κλπ. Καμιά αντίρρηση. Η δύναμη όμως τών μέσων ενημέρωσης σήμερα είναι κυριαρχική.
Χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία. Και το ένα δεν αποκλείει το άλλο άλλωστε. Τι θα εμπόδιζε αυτό που συζητάμε, στο να γίνεται η ζύμωση στους χώρους που βρίσκεται ο εργάτης. Απεναντίας, θα γινόταν πιο "εύκολη" και η προσέγγισή του.
Δεν είναι ζήτημα εντυπώσεων...
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος (Προλεκάλτ):
Καλημέρα.
"Το μέλλον δεν θαρθεί από μονάχο του νέτο σκέτο,
αν δεν βάλουμε χέρι κι εμείς...",
έγραψε ο Βλαδίμηρος, 100 χρόνια πριν περίπου. Δεν άλλαξαν ξέρεις, οι μέθοδοι από τότε.
Τα κριτήρια του λαού καλούμαστε εμείς να τα αλλάξουμε με την πειθώ, ξέρεις άλλο τρόπο;
Γράφεις: "Δεν ειναι απαραιτητο να βαλει το κομμα νερο στο κρασι του..."
Σου απαντώ με φράση από την ανάρτηση, για να δεις πως πουθενά και για κανένα λόγο δεν ζητώ κάτι τέτοιο:

"περιμένει ο εκπρόσωπος του κόμματός του να τον κάνει «σκόνη», μιας και η ζωή αλλά και τα επιχειρήματα-θέσεις που -ξέρω ότι- κατέχει του δίνουν αυτή τη δυνατότητα."

Καθόλου νερό στο κρασί λοιπόν.
Δεν αμφισβήτησα την θεωρητική επάρκεια του συγκεκριμένου συντρόφου, ούτε το επίπεδο της σκέψης του:"Δεν κρίνω εδώ τον σύντροφο, συνολικά, γιατί δεν τον γνωρίζω, ούτε είναι δική μου αρμοδιότητα. Προφανώς για να είναι στέλεχος του κόμματος, έχει ικανότητες. ", γράφω στην ανάρτηση.
Έκρινα την τηλεοπτική του παρουσία.
Εκτός, αν εσένα σε κάλυψε και θεωρείς υπερβολική την κριτική μου.

Όσο για τους κανόνες, στην τηλεόραση καλώς ή κακώς, είναι συγκεκριμένοι. Αν δεν τους αποδέχεσαι δεν πας εκεί, δεν συμμετέχεις. Όμως, από κάποια στελέχη, βλέπουμε πως μπορούμε να "παίξουμε" σε οποιοδήποτε γήπεδο.
Καλή "προπόνηση" χρειάζεται, και "φυσική κατάσταση". Το "υλικό" που έχουμε εμείς, το ζηλεύουν όλες οι ομάδες...
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Π:
Καλημέρα.
Συμφωνούμε σε όσα γράφεις.
Χωρίς να γνωρίζω τα εσωτερικά του κόμματος, και εγώ:
"αδυνατω να κατανοησω ως αιτιες της καταστασης, αλλες απο το συνδυασμο μιας διαθεσης υποβαθμισης της αξιας της τηλεοπτικης παρεμβασης και στοιχειωδους ελλειψης κριτικης (απο ευγενεια? απο κακως νοουμενη κομματικη πειθαρχεια?) απο τη μερια του στελεχικου δυναμικου και των μελων ως προς το συγκεκριμενο ζητημα. "
Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.
Θέλω να πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει. Άλλωστε δεν είναι και κάτι τόσο δύσκολο, να βελτιωθεί η εικόνα σου προς τα έξω, όταν σε άλλους τομείς βρίσκεσαι σε σημεία σαφώς καλύτερα.
Σ' ευχαριστώ για τη συμβολή σου στη συζήτηση.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Φίλε οικοδόμε καλό μεσημέρι,
Τελικά πήρε έκταση το θέμα, ελπίζω να φτάσει σ’ ευήκοα ώτα . Η συμμετοχή των αναγνωστών στα σχόλια αναδεικνύει το μέγεθος του προβληματισμού γύρω από το ζήτημα που προέκυψε. Έγραψα στο σχόλιο μου «Έτσι θα χάνουμε και την ΟΥΣΙΑ, αλλά και τις εντυπώσεις….», γιατί το ζήτημα των εντυπώσεων έχει τη σημασία του όταν έχεις να κάνεις με τα αδηφάγα ΜΜΕ. Οι ζυμώσεις θα γίνουν εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, όταν όμως έρχεται η ώρα των ΜΜΕ θα παίξεις με τηλεοπτικούς όρους, κάτι που ξέρει να κάνει πολύ καλά ο Νίκος Μπογιόπουλος, κ.α, διαφορετικά θα σε σκίσουνε τα σκυλιά της ελίτ δημοσιογραφίας-διπλωματίας-δικηγορίας-αλητείας …, αυτό το παιχνίδι λοιπόν πρέπει να το χειρίζονται με τέχνη ώστε να εκμεταλλεύονται το χρόνο που τους δίνεται προς όφελος της προβολής των θέσεων του κόμματος.
Τελικά οι εντυπώσεις μένουν και συζητούνται για πολύ καιρό. Για ποιο λόγο άλλωστε συζητάμε το εν λόγω θέμα;

Δίνουμε ένα τέλος και προχωράμε μπροστά γιατί ο δρόμος μέχρι τις εκλογές, και μετά από αυτές, είναι πολύ δύσκολος!

Romanos είπε...

Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις... πολύ καιρό τώρα γίνεται αυτή η κουβέντα αλλά πλέον δεν σηκώνει άλλη αργοπορία... τα λέω κι εγώ στους δικούς μου, ελπίζω κάποια στιγμή να φτάσει πιο ψηλά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες... Θα βοηθήσουν πάααααρα πολύ!!!!
Προς το παρόν πχ. ένα από τα καλύτερα μέσα για εμάς πιστεύω ότι είναι η Ελληνοφρένεια! που δεν έχει καμμία σχέση με το κόμμα κατά τ'άλλα... Έχει όμως τέτοια δημοτικότητα, ξεσκεπάζει όλες τις άλλες λέρες και λέει στην απ'έξω μεν αλλά σταθερά δε την άποψη του κόμματος που πιστεύω ότι έχει διαμορφώσει πολλές συνειδήσεις για ένα πρώτο βήμα... Αυτό χρειαζόμαστε....

Ανώνυμος είπε...

Οικοδομε,το σχολιο μου δεν αφορουσε την δικη σου αναρτηση,γενικα μιλαω.Εχω ακουσει συχνα να γινεται λογος στη βαση για επικοινωνιακο ελλειμα των στελεχων,και μαλιστα απο ανθρωπους που μπορουν να ξεχωριζουν και να κρινουν τα ζητηματα ουσιας.Παει ας πουμε η Αλεκα να μιλησει στη ζωνη με τους εργατες,και μια απ τις πρωτες ερωτησεις ερωτησεις που τις απευθυνουν ειναι γιατι το κομμα δεν προβαλλει περισσοτερο στελεχη οπως Μπογιοπουλος που εχουν ρητορικες ικανοτητες.Και ενω κατα τα αλλα εγινε πολυ ουσιαστικη συζητηση και σε πολυ ωραιο κλιμα-την ιδια μερα που μιλησε και στον Παπαχελα,μερος της συζητησης δημοσιευτηκε και στον ριζοσπαστη.

Εγω εχω καταλαβει οτι τα στελεχη σκοπιμα υποβαθμιζουν την επικοινωνιακη διαχειριση των θεματων στα μεσα.Και κατα τη γνωμη μου πολυ καλα κανουν.Οταν ερθει ο Ιουνης και η κυβερνηση θα ψηφισει τα νεα μετρα,οταν το φθινοπωρο τα ασφαλιστικα δεν θα εχουν να δινουν συνταξεις,ο κοσμος θα θυμαται οτι υπηρχαν καποιοι που δεν τους παραπλανουσαν,που δεν προσπαθουσαν να εντυπωσιασουν τον κοσμο με φτηνες ρητορειες.Τοτε θα δεις τι ωραια που θα χανει τα λογια του ο κυριος Μιχελακης,και ποσο θα πελαγωνει με τις ρητορειες του.

Προλεκαλτ

Οικοδόμος είπε...

Scorpion49 καλησπέρα.
Ναι φίλε, προχωρούμε μπροστά, ο δρόμος δεν ήταν ποτέ εύκολος, σήμερα πιο δύσκολος παρά ποτέ.
Συνεχίζουμε!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Romanos:
Καλησπέρα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, αρκεί να θεωρηθεί από αυτούς που αποφασίζουν, απαραίτητοι για να βρεθούν. Εμείς εδώ, την άποψή μας λέμε, με μοναδικό σκοπό, να βοηθήσουμε περισσότερο.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@Προλεκάλτ:
Καλησπέρα.
Αν κατάλαβα καλά οι ερωτήσεις προέρχονται από τη βάση, μέλη και φίλους του Κόμματος. Από αυτό φαίνεται πως υπάρχει ένα ζήτημα.
Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν του δίνουν ανάλογη σημασία.

Με τη δεύτερη παράγραφο του σχολίου σου, διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως.
Αν ισχύει αυτό που λες, πως "τα στελεχη σκοπιμα υποβαθμιζουν την επικοινωνιακη διαχειριση των θεματων στα μεσα", αυτό σημαίνει πως διακατεχόμαστε από αυτοκαταστροφικές τάσεις. Δεν θέλω να πιστέψω πως ισχύει κάτι από τα δυο.

Γράφεις: "Οταν ερθει ο Ιουνης και η κυβερνηση θα ψηφισει τα νεα μετρα,οταν το φθινοπωρο τα ασφαλιστικα δεν θα εχουν να δινουν συνταξεις,ο κοσμος θα θυμαται οτι υπηρχαν καποιοι που δεν τους παραπλανουσαν,που δεν προσπαθουσαν να εντυπωσιασουν τον κοσμο με φτηνες ρητορειες."

Ο κόσμος έχει αποδείξει κατ' επανάληψη πως δεν θυμάται. Αν ίσχυε αυτό που λες, θα ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, και ο κόσμος, αφού θα θυμόταν, δεν θα επέτρεπε να φτάσουμε μέχρι εδώ. Εκτός, αν θεωρείς "κόσμο" μόνο αυτούς που βρίσκονται σταθερά δίπλα στο κόμμα, (που ναι, δεν περιμένουμε την τηλεόραση για να "πιστέψουμε") και δεν θέλεις να προσεγγίσεις άλλους. Η μάχη όμως από μεριάς Κόμματος δίνεται για να κερδίσεις τους "άλλους". Για να τους πείσεις, είναι πιο σωστό.

Δεν καταλαβαίνω επίσης γιατί αναφέρεσαι σε "φτηνές ρητορείες".
Κάτι τέτοιο δεν βγαίνει ούτε από την ανάρτηση, ούτε από τα σχόλια.
Για την ουσία γίνεται η συζήτηση. όχι για εντυπωσιασμούς. Το να αξιοποιήσεις όλα τα "νέα" όπλα που σου παρουσιάζονται σήμερα, δεν είναι υποχώρηση, είναι βήματα μπροστά.

Όσο για το πόσο και αν "θα χάσουν" τα λόγια τους όλοι αυτοί που μας οδήγησαν στο γκρεμό, πρόσεξε λίγο τις δηλώσεις που ανερυθρίαστα ξεστομίζουν, χωρίς να ντρέπονται και χωρίς να "σέβονται" την κοινή λογική, βαφτίζοντας το μαύρο-άσπρο. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Και δες επίσης σε συνδιασμό με την προβολή και υποστήριξη των "μέσων ενημέρωσης", πόσο επηρεάζουν τον λαό διαχρονικά...
Μας παίρνει να επιμένουμε ακόμα να υποβαθμίζουμε τη δύναμη των μέσων;
Κλείνοντας, πιστεύω πως δεν υποβαθμίζουν γενικά και αόριστα τα ΜΜΕ. Αν συνέβαινε αυτό δεν θα υπήρχε ο 902. Από εκεί κι έπειτα, δεν καταλαβαίνω...
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

ΣΦΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΟΥΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΒΑΣΗ!ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΡΕΚΑ, ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ Η' Η ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟ ΚΚΕ.ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΖΗΤΩ ΠΟΥ ΚΑΗΚΑΜΕ!ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Οικοδόμος είπε...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ καλημέρα.

Διάβασα το άρθρο του Καλαμούκη. Λέει αρκετά σωστά. Δεν είναι όμως η απάντηση στον προβληματισμό μου, τουλάχιστον σε αυτόν που αναλύω στην ανάρτηση.

Στην ανάρτηση αναλύω (προσπαθώ, δεν ξέρω πόσο το καταφέρνω) βαθιά ένα ζήτημα, με τρόπο που να δικαιούμαι να μη μου καταλογίζει κανείς, πως ασχολούμαι με το χρώμα πουκάμισου της Αλέκας.

Έχω την αίσθηση, συζητώντας για τέτοια θέματα και κάνοντας από μέρους μου κριτική, πως η «επίσημη» θέση είναι πως ο γιαλός είναι… στραβός. Ότι ο λαός πρέπει να καταλάβει –από μόνος του!- επιτέλους, πως είναι υπεύθυνος –είναι κατά τη γνώμη μου και πολύ- για την σημερινή κατάσταση, και όταν το καταλάβει αυτό, εμείς (ΚΚΕ) εδώ είμαστε, να έρθει να μας ψηφίσει και να παλέψει μαζί μας. Η δική μου άποψη είναι πως ο ρόλος μας είναι να τον πείσουμε εμείς.

Ο προβληματισμός που αναλύω στην ανάρτηση έχει να κάνει με τους τρόπους που θα «εκμεταλλευτείς» σαν Κόμμα, για να φέρεις τις θέσεις σου μέσα στο λαό, για να τον πείσεις.

Η παραπομπή σου στην «ελληνοφρένεια» αποτελεί μια μεγάλη ΑΝΤΙΦΑΣΗ αυτών που εσύ γράφεις πιο κάτω στο σχόλιό σου. Με παραπέμπεις σε άρθρο της «ελληνοφρένειας» που εκφράζει θέσεις του κόμματος. Φαντάζομαι πως αν μπορούσες θα παρέπεμπες πολύ κόσμο στο να το διαβάσει, και ιδιαίτερα πιο νέους στην ηλικία ανθρώπους.

Το ερώτημά μου είναι: παραπέμποντας κάποιον σε εκπομπή ή άρθρο της «ελληνοφρένειας» και ταυτόχρονα σε εκπομπή ή άρθρο του πχ. του Μαϊλη, που έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και υποστηρίζουν τις ίδιες θέσεις, ΠΟΣΟΙ θα επέλεγαν να δουν την πρώτη και ΠΟΣΟΙ τη δεύτερη εκπομπή; Με πόση ευκολία θα διάβαζε κάποιος το άρθρο του ενός και με πόση ευκολία του άλλου; (αναφέρομαι βέβαια σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το κόμμα, γιατί σε ότι αφορά εμάς Κατερίνα, δεν μπαίνει τέτοιο ζήτημα). Την απάντηση την ξέρεις κι εσύ κι εγώ. Αυτό είναι το νόημα της ανάρτησης και ο προβληματισμός μου.

Η άρθρωση ενός ανθρώπου όταν σου μιλάει και προσπαθεί να σε πείσει, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν είναι ανάλογη με το χρώμα του πουκάμισου που φοράει και την φάτσα του. Μην τα ανακατεύεις όλα μαζί. Δεν μειώνω τον σύντροφο με αυτό που λέω, αλλά δεν είμαστε κατάλληλοι, όλοι βρε Κατερίνα, για όλες τις δουλειές. Η εικόνα του Κόμματος όπως περνάει στο λαό από τα ΜΜΕ, φυσικά και δεν πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου. Δεν υποστηρίζω πουθενά κάτι τέτοιο. Η εικόνα σου, είναι ένα όχημα που θα μεταφέρει τις θέσεις σου στο λαό. Η αποδοχή των θέσεών σου είναι το κριτήριο της ψήφου και της συμπόρευσης.

Καλή δύναμη!

Elva είπε...

Δεν ετυχε να δω την αναρτηση σου αυτη φιλε οικοδομε αλλα συμφωνω με τη κριτικη σου και ειναι κοντα στο πνευμα προηγουμενων αναρτησεων μου στο γλομπινγκ, οπως ισως θυμασαι.

Ας ελπισουμε οτι οσα λεγονται εδω και ειπωθηκαν κι εκει τα διαβαζουν καποιοι και τα λαμβανουν υπ οψιν.

Αν δεν φροντισουν απο το κομμα να βελτιωθουν σε ορισμενα ζητηματα ειναι σιγουρο οτι ο αντιπαλος τα εκμεταλλευεται και δυστυχως τα χρησιμοποιει εναντιον μας.

Μετα απορουμε γιατι δεν εμπνεουμε, γιατι δεν ακουγομαστε, γιατι δεν ανεβαινουν τα ποσοστα κλπ κλπ. Ειναι επιτακτικη αναγκη να γινουν βελτιωσεις, αν θελουμε να παμε μπροστα.
Δεν μπορουμε να τα περιμενουμε ολα απο τον λαο!Στο 2012 ζουμε, επιτελους,
οχι στο ´40! :)

Οικοδόμος είπε...

Elva καλησπέρα.
Κοινή αγωνία όλων των συντρόφων, ακόμα κι όσων δεν συμφωνούν με τις απόψεις μου, είναι η καλύτερη πορεία του Κόμματος, γιατί μέσα από αυτήν την πορεία μπορούμε να ελπίζουμε σαν λαός ότι θα φέρουμε το καλύτερο μέλλον. Στα πλαίσια αυτής της αγωνίας ο προβληματισμός και οι προτάσεις μου. Ευχαριστώ που συμμετείχες.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Πες τα οικοδομε,αυτο το θέμα που θέτεις ειναι πολυ σημαντικό και μπράβο που το τολμάς,μόνο έτσι θα πάμε ενα βήμα πιο μακριά....
Δυστυχώς ειναι απογοητευτική η εμφάνιση πολλών απο το κόμμα,εκτός απο Παφιλη,Μπογιοπουλο,Καννελη...
Ειναι δυνατόν τώρα ο Μιχελάκης να μας κολλάει στον τοίχο με αρλούμπες???
Ο κόσμος δυσκολεύεται να καταλάβει τι λέμε,λόγω του τρόπου που τα λέμε....
θα είχαμε πολλά να πούμε αλλα ας το αφήσουμε ως εδω...

Γιοζεφ Κ

Οικοδόμος είπε...

@Γιόζεφ Κ:
Καλησπέρα.
Ευχαριστώ που συμμετείχες με την άποψή σου, στο διάλογο.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Οικοδομε καλησπερα!
Συμφωνω με το αρθρο σου.
Η επικοινωνια δεν τυχαινει της προσοχης που της αρμοζει.

Φαινεται καθαρα οτι το Κομμα
δεν ασχολειται στρατηγικα με το θεμα.

Ενα εξωφθαλμο παραδειγμα ειναι η αντιπαραθεση οσον αφορα το θεμα της ΕΕ.
Μετα τις εκλογες του 2009 αν υπηρχε επικοινωνιακη πολιτικη, το Κομμα θα περνουσε σε τετοια κατεγιστικη επιθεση στο θεμα της ΕΕ, που οι ευρωταλιμπαν δεν θα ηξεραν σε πια τρυπα να κρυφτουν.

Ανταφτου, αφησαμε τον ΤσιπροΣΥΡΙΖΑ να σηκωσει κεφαλι και να μα;ς κυνηγα με την ενωτητα της αριστερας.

Το ΚΚΕ στην αμυνα να καταναλωνει δυναμεις εξηγωντας γιατι λεει οχι σε μια κυβερνηση χρεοκοπημενων ευρωλυγουρηδων.

Αλλος παραλογισμος, οι βιντεοσκοπησεις του 902 να μην ανεβαινουν στο Youtube και ολοι εμεις που περιμενουμε πως και πως να βρουμε ενα βιντεο για να το αναρτησουμε στο διαδυκτιο, να κρεμομαστε απο την καλη διαθεση του ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ που τα πετσοκοβει στα μετρα του οπως εκανε προχθες με την οληλια της Αλεκας στην Ελευσυνα οπου εκοψε την παραπομπη της στους εργατες της Χαλυβουργιας και της Ζωνης του Περαματος.
Αν ειναι δυνατον!

Η μη αντιμετωπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην ωρα του και το περιθωριο χρονου που δοθηκε, σε τελικη αναλυση εχει ισχυροποιησει τον ρολο του ΣΥΡΙΖΑ σαν ανχωμα και εχει μεγαλωσει τον αποπροσανατολισμο λαικων στρωματων.

AntonXXXX

Οικοδόμος είπε...

@AntonXXXX:
Καλησπέρα.
Από όσα γράφεις έχω μια "αμφιβολία" για το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η... έκφραση του οπορτουνισμού. Θα φανεί... ελπίζω σύντομα.
Για το θέμα του 902 και το γιουτούμπ συμφωνώ απολύτως. Όπως όμως και στα υπόλοιπα, δεν το θεωρούν σοβαρή υπόθεση από το Κόμμα, δες και τις θέσεις για το διαδίκτυο, απορώ...
Καλή δύναμη!