Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Η Tέχνη εμπνέεται και εμπνέει τον αγώνα – Συνεχίζεται με επιτυχία στο Πέραμα η έκθεση «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο»

Πλήθος κόσμου έχει επισκεφθεί μέχρι τώρα την έκθεση εικαστικών τεχνών «Ανθρωποι - Χρώμα + Σίδερο», που λειτουργεί μέσα στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα στο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ και διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά. Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 28 Οκτώβρη και συνδιοργανώνεται από την Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών «Το Πέρα(σ)μα», τα ταξικά συνδικάτα της Ζώνης και άλλους φορείς.

Τη χτεσινή μέρα είχαν την ευκαιρία μιας ξεχωριστής εμπειρίας και επαφής με την τέχνη οι μαθητές του 7ουΓυμνασίου Νίκαιας. «Εντυπωσιακή. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για μας. Κατάλαβα ότι οι καλλιτέχνες μέσα από αυτό το χώρο θέλουν να δείξουν τα άσχημα συναισθήματα, όπως η απόγνωση που προκαλεί στους εργαζόμενους η κρίση, η έλλειψη δουλειάς.
Ομως, δείχνουν και τους αγώνες των εργαζομένων που νομίζω ότι είναι το αισιόδοξο», μας είπε η Αφροδίτη, μαθήτρια του Γυμνασίου.

Οι μαθητές στάθηκαν μπροστά σε κάθε έργο και με τη βοήθεια των καλλιτεχνών έγιναν αποδέκτες των μηνυμάτων της έκθεσης που κωδικοποιούνται στον τίτλο της: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». Μία από τις καθηγήτριες που συνόδευαν τα παιδιά ανέφερε: «Πρόκειται για εκπληκτική προσπάθεια. Για τα παιδιά ήταν μοναδική εμπειρία, ήρθαν σε επαφή με το χώρο εργασίας με τρόπο ζωντανό. Οι εικόνες και τα μηνύματα της έκθεσης βοήθησαν τη σκέψη τους».

Οι επισκέψεις στην έκθεση συνεχίζονται με οργανωμένο τρόπο. Σήμερα στην έκθεση από τις 11.30 το πρωί θα βρεθούν μαθητές άλλων σχολείων. Προγραμματισμένες επίσης είναι επισκέψεις από πλήθος σωματείων, πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων, αλλά και Επιτροπών Ανέργων, όπως αυτή της Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των επόμενων ημερών είναι πλούσιο και έχει ως εξής: Παρασκευή 26/10 7.00 - 9.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Δράμας και όχι μόνο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση, Σάββατο 27/10 7.00 Θεατρική παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα» από τη θεατρική Ομάδα «Αλέκα Παΐζη». Κυριακή 28/10 6.30 Συζήτηση: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του». 8.30 Συναυλία: Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά».

Το Σαββατοκύριακο επίσης από 11.00 π.μ. έως 1.00 μ.μ. θα λειτουργήσουν εργαστήρια για παιδιά με Ζωγραφική κατασκευές / αφήγηση παραμυθιού από τη Θαλασσιά Αντωνοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: