Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο Φιντέλ της ζωής


Με άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Κόμματος, ο 86χρονος Κάστρο διέψευσε την είδηση ότι υπέστη εγκεφαλικό και είναι ετοιμοθάνατος. «Δεν θυμάμαι καν πότε είχα τελευταία φορά πονοκέφαλο», τονίζει ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης και κατηγορεί διεθνή ΜΜΕ ότι μεταδίδουν «ανοησίες».

Όχι μόνο ζωντανός, αλλά και αιχμηρός όπως πάντα είναι ο 86χρονος πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος χθες με άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γκράνμα, διέψευσε με σκληρά λόγια την είδηση που είχε κυκλοφορήσει ότι υπέστη εγκεφαλικό και ότι βρίσκεται σε κατάσταση «φυτού» και πολύ κοντά στον θάνατο.

Το άρθρο του ακολούθησε μια σειρά από φωτογραφίες του ιδίου σε κάποιο χωράφι της Κούβας, όπου εμφανίζεται να κάνει βόλτα φορώντας ένα ψάθινο καπέλο και κρατώντας στο ένα χέρι μια μαγκούρα και στο άλλο την εφημερίδα «Γκράνμα» της Παρασκευής.

Στο άρθρο του, με τον ειρωνικό τίτλο «Ο Φιντέλ Κάστρο στην επιθανάτια αγωνία του», ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, κατηγορεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι μεταδίδουν «ανοησίες» και τονίζει: «Αν και δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα χέρια των προνομιούχων και των πλουσίων που γράφουν αυτές τις ηλιθιότητες, αυτοί που τους πιστεύουν γίνονται ολοένα και λιγότεροι».


Μάλιστα ο Κάστρο, που έχει να εμφανιστεί δημόσια από την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κούβα τον Μάρτιο, ειρωνεύεται περαιτέρω αυτούς που το τελευταίο διάστημα διαδίδουν φήμες για την υγεία του, αποκαλώντας τους «πουλιά των κακών μαντάτων» και ισχυρίζεται ότι «δεν θυμάμαι καν πότε είχα τελευταία φορά πονοκέφαλο». Ο ίδιος δεν παραπέμπει και στις φωτογραφίες του που κυκλοφόρησαν λέγοντας: «Για να αποδείξω πόσο ψεύτες είναι, προσφέρω αυτές τις φωτογραφίες μου».

Ο 86χρονος πλέον Φιντέλ εξήγησε και τους λόγους που πλέον δεν γράφει τη γνωστή του στήλη στην εφημερίδα Γκράνμα «Στοχασμοί», που κι αυτό είχε δώσει τροφή για φήμες περί της υγείας του. Σύμφωνα με τον πρώην Κουβανό ηγέτη, η στήλη σταμάτησε γιατί «δεν είναι ο ρόλος μου να καταλαμβάνω σελίδες του Τύπου μας, που είναι αφιερωμένες σε άλλη δουλειά που χρειάζεται η χώρα». Βέβαια, όπως τόνισε, συνεχίζει να γράφει και να μελετάει.

Η Κρίση των Πυραύλων

Στο επίμαχο άρθρο δε, δεν παραλείπει να κάνει και ένα μάθημα ιστορίας για το θέμα της παραπληροφόρησης, λέγοντας ότι η Κούβα για πάνω από 50 χρόνια υπήρξε θύμα της. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα παραπληροφόρησης θεωρεί τα όσα γράφτηκαν για την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, που έφερε τον πλανήτη στα πρόθυρα ενός πυρηνικού ολέθρου, για την οποία μάλιστα λέει ότι οι πύραυλοι είχαν θεωρηθεί απαραίτητοι για να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο μιας εισβολής των ΗΠΑ στο νησί.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η συμπεριφορά μας ήταν ηθικά ανεπίληπτη. Δεν θα ζητήσουμε συγνώμη ποτέ και από κανέναν γι' αυτό».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – «ΕΘΝΟΣ»

3 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Λυσσάξανε να τον πεθάνουν εχθροί και «φίλοι»…
Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα… και λοιπόν;
Ας το καταλάβουν οι γελοίοι, κάθε φορά που «θάβουν» τον κομμαντάντε, πως ακόμα και όταν σταματήσει να χτυπά η καρδιά του Φιντέλ, αυτός θα παραμείνει αθάνατος. Για να μετατρέπει τα όνειρά τους σε εφιάλτες…
Για να εμπνέει και να καθοδηγεί τους αγώνες μας.
Για να μας δείχνει το δρόμο!

stelth είπε...

και να είναι σίγουροι οτι ο κόσμος του μέλλοντος θα γεμίσει μεγάλους επαναστάτες!

Σηφης είπε...

οπως ειχε πει και ο συναγωνιστης του φιντελ ερνεστο γκεβαρα

τα οπλα μπορουν να σκοτωσουν εναν ανθρωπο δεν μπορουν να σκοτωσουν ομως μια ΙΔΕΑ

Ηasta la victoria siempre !~!