Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Συλλήψεις μαθητών που αντιδρούν στις χαφιεδοκάμερες στο σχολείο τους. Αστυνομικός τράβηξε πιστόλι κατά το κυνήγι δύο μαθητών!

Με τρομοκρατική επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του σχολείου, που οδήγησε και σε συλλήψεις 17χρονων μαθητών, «αντιμετωπίστηκε» η αγωνιστική προσπάθεια των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ελασσόνας να σπάσουν το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί με την τοποθέτηση χαφιεδοκαμερών, οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τις μαθητικές δραστηριότητες! Προχτές το πρωί, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη αντιδρώντας στις χαφιεδοκάμερες, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν δέχονται το «μάθημα» εκφοβισμού και υποταγής που θέλει να τους «διδάξει» η Διεύθυνση του σχολείου. Άμεση ήταν η επέμβαση της αστυνομίας! Ένοπλοι αστυνομικοί, που κατέφτασαν στο χώρο του σχολείου, άρχισαν να κυνηγούν μαθητές και συνέλαβαν δύο, τους οποίους και οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας! Μάλιστα, κατά το κυνήγι των μαθητών ένας αστυνομικός τράβηξε πιστόλι, γεγονός που επιβεβαιώνει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και το δικαιολογεί ως εξής:

«Λόγω της περιορισμένης ορατότητας, των συνθηκών χαμηλού φωτισμού και προκειμένου να ληφθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους, ο ένας από τους αστυνομικούς έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο από τη θήκη. Διαπιστώνοντας ακολούθως ότι πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, ο αστυνομικός επανέφερε το όπλο στη θήκη». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της αστυνομίας «το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο Διευθυντής του Λυκείου κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας ότι άγνωστοι δράστες είχαν προξενήσει φθορές σε εγκαταστάσεις του σχολείου». Και έτσι σε βάρος των δύο ανηλίκων μαθητών σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες φθορές, που θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Να σημειώσουμε ότι το 1ο Λύκειο, όπως και το Γυμνάσιο και το ΕΠΑΛ που λειτουργούν στον ίδιο χώρο, αντιμετωπίζουν πολλά και πολύ οξυμένα προβλήματα λειτουργίας - ελλείψεις καθηγητών, ασφυκτικά μικρές αίθουσες διδασκαλίας με χαλασμένα κουφώματα και ελλιπή θέρμανση, δυσκολίες και εμπόδια στη μετακίνηση μαθητών από και προς τα χωριά τους κ.ά.

Στο κλίμα φόβου που καλλιεργείται σ' αυτά τα σχολεία είχαν αναφερθεί, με δημόσια και ενυπόγραφη τοποθέτησή τους, πριν λίγο καιρό, γονείς μαθητών, καταγγέλλοντας ότι ο διευθυντής του Γυμνασίου απείλησε πως θα τιμωρηθεί με εξάμηνη φυλάκιση όποιος μαθητής πάρει μέρος σε κατάληψη του σχολείου, ενώ έστειλε έγγραφο στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ζητώντας τη συνδρομή του για την πρόληψη της κατάληψης, αλλά και για την επέμβαση της αστυνομίας.

Ανακοίνωση της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κάθε χρόνο ταυτίζουν τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις με ποινικές πράξεις. Εχουν μόνο στόχο τη συκοφάντηση του δίκαιου αγώνα, των δίκαιων αιτημάτων των μαθητών. Προετοιμάζουν το έδαφος για ένταση της ήδη οξυμένης καταστολής, στα σχολεία που επιλέγουν το δρόμο του αγώνα και όχι της υποταγής στην πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του που τσακίζει τις λαϊκές οικογένειες, που στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση στους μαθητές, που έχει τα σχολεία επί της ουσίας κλειστά, χωρίς βιβλία, καθηγητές και άλλα κενά».

«Μόνη απάντηση στην κατασυκοφάντηση και καταστολή, μπορεί να δώσει το οργανωμένο περιφρουρημένο μαθητικό κίνημα, πλάι στο ταξικό εργατικό. Αυτό φοβούνται! Τη συστράτευση των μαθητών με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου», τονίζει η ΚΝΕ και απαιτεί μεταξύ άλλων «να αφαιρεθούν όλες οι κάμερες. Ούτε σκέψη για τοποθέτηση σε κανένα άλλο σχολείο. Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων».

Ανακοινώσεις για το θέμα έχουν επίσης εκδώσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας, και η Λαϊκή Επιτροπή Ελασσόνας που απαιτεί: «Να απομακρυνθούν οι κάμερες. Εξω η αστυνομία από τα σχολεία. Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας»!


Από την ανακοίνωση της αστυνομίας: «Διαπιστώνοντας ακολούθως ότι πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, ο αστυνομικός επανέφερε το όπλο στη θήκη»… Τυχεροί οι μαθητές που το όπλο δεν «εκπυρσοκρότησε». Κάτι που συμβαίνει συχνά σε ανάλογες περιπτώσεις… Μη μασάτε παιδιά! μην τους φοβάστε. Καμιά χαφιεδοκάμερα δεν μπορεί να καταγράψει τα όνειρά σας. Καμιά απειλή, κανενός γυμνασιάρχη δεν μπορεί να τα υποτάξει. Καμιά αστυνομία δεν μπορεί να τα συλλάβει. (Οικοδόμος)


[…]Γράψε με βίντεο να με κολλήσεις στο τοίχο·
κι αν είναι λίγα τα πειστήρια και θέλεις και ήχο,
στήσε αυτί όταν χτυπήσει το κινητό μου
– έτσι θα ξέρεις το κάθε μυστικό μου.
Έχω και στον σκληρό μου δίσκο κάτι αρχεία,
μ’ αν μπεις στο σπίτι μας, κάνε λιγάκι ησυχία.
Έχω ένα σκύλο που χιμάει στους ρουφιάνους μόνο·
μου ‘φερε παρτάλια έναν πριν από κάνα χρόνο
κι εκείνος δε μου γέλαγε – ακόμα τον ράβουν.
Πες τους να ’ρθουν γελαστοί, λοιπόν, να με συλλάβουν
- ξέρεις - εκείνοι που τρελαίνονται για τους μικρομπελάδες
που όσοι δε ‘γιναν μπάτσοι είναι σεκιουριτάδες·
εκτός κι αν αναλάβουνε που λες οι ειδικοί
κι έρθουν κατάσκοποι ψυχροπολεμικοί.
Ω! ρε, γλέντια - για ένα χαμόγελο μου
μπορεί και να τρυπώσετε και μέσα στ’ όνειρό μου.
Κι αν με χαλάσετε και δε χαμογελάω
θα βγάζω τον ανίκητο και θα σας κατουράω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: