Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σκέψεις και συμπεράσματα με αφορμή τα γεγονότα στη Νότια Αφρική



Η σφαγή των Νοτιοαφρικανών μεταλλωρύχων από τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας τους, έπεσε σαν κεραυνός και τάραξε σε κάποιο βαθμό, την αφασία του ελληνικού μικρόκοσμου, ήδη πολύ μεγάλης λόγω και της αφόρητης ζέστης του καλοκαιριού. Το πρώτο ξάφνιασμα στο άκουσμα της είδησης διαδέχτηκαν η έκπληξη, η οργή και η θλίψη, βλέποντας την ευκολία με την οποία οι σφαίρες των Νοτιοαφρικανών αστυνομικών θέριζαν τα κορμιά των απεργών, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως γίνεται στις υπερπαραγωγές του Χόλυγουντ ή στα βιντεοπαιχνίδια πολέμου.

Παρόλο που πριν μερικές δεκαετίες -τα πέτρινα μετεμφυλιοπολεμικά χρόνια της μαζικής μετανάστευσης- πολλοί συμπατριώτες μας ταξίδεψαν στο νότιο ημισφαίριο και ίδρυσαν στο Γιοχάνεσμπουργκ  μεγάλη κοινότητα, παρόλο που ακόμα και σήμερα υπάρχουν στη Νότια Αφρική –σαφώς λιγότεροι- Έλληνες μετανάστες, οι γνώσεις μας για αυτήν την χώρα είναι λίγες. Σε ένα ευρωπαίο πολίτη της «αναπτυγμένης» και «πολιτισμένης» δύσης, προκαλούν εντύπωση οι εικόνες των ΜΜΕ που δείχνουν τους έγχρωμους απεργούς εργάτες ντυμένους με πολύχρωμα ρούχα, να τραγουδούν τραγούδια των φυλών τους, να χορεύουν αλαλάζοντας πίσω από το μάγο τους, ή να προσεύχονται στον θεό (ή στους θεούς) τους κρατώντας στα χέρια τους τόξα, ακόντια και μαχαίρια. Και σε ένα μεγάλο βαθμό, το γεγονός πως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τον δικό τους πολιτισμό και τις δικές τους παραδόσεις, μας οδηγεί στην ευκολία της απαξίωσης ή της αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν σε εργάτες, σε συνανθρώπους μας που κατοικούν σε μια μακρινή, «εξωτική»  για εμάς,  χώρα.

Πριν από χρόνια, το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα πήρε την εξουσία με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές, μετά από μακρά διακυβέρνηση της χώρας από ρατσιστικές κυβερνήσεις λευκών,  που γνωρίζαμε εδώ σαν «απαρτχάιντ». Ο Μαντέλα, που ένα κομμάτι του ελληνικού  λαού συνέβαλε  με πολλούς τρόπους στις παγκόσμιες εκστρατείες για την απελευθέρωσή του από τις φυλακές των ρατσιστών, ήταν ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος της χώρας μετά την πτώση του απαρτχάιντ. Από τότε το κόμμα του βρίσκεται συνεχώς στην εξουσία, συνεργαζόμενο τα τελευταία χρόνια με  δυο ακόμα κόμματα, το ένα εκ των οποίων είναι το κομμουνιστικό. Η συμμετοχή των κομμουνιστών στην κυβέρνηση που αιματοκύλισε την απεργία στη Μαρικάνα,  έκανε ακόμα μεγαλύτερη την έκπληξη  και βοήθησε να γεννηθούν μερικές απορίες και ερωτήματα:

-Πόσο κομμουνιστικό είναι ένα κόμμα, όταν συμμετέχει σε κυβερνήσεις διαχείρισης της καπιταλιστικής εξουσίας;

-Είναι δυνατόν ένα ΚΚ να προασπίζει με συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, που στο κάτω κάτω αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξής του, όταν συναινεί με την συμμετοχή του σε εγκλήματα κατά των εργατών; (Στο σημείο αυτό να γίνει καθαρό πως το «συναινεί» δεν αφορά ενέργειες του κόμματος πριν, αλλά μετά την σφαγή. Απ’ όσο γνωρίζω -μπορεί να κάνω και λάθος, παρακαλώ διορθώστε με- δεν υπήρξε παραίτηση κομμουνιστή υπουργού ή απόσυρση από το ΚΚ της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα). Επανέρχομαι στα ερωτήματα:

-Μπορούσε το ΚΚ να αποτρέψει με κάποιες ενέργειές του τη σφαγή;

-Και, τελικά, γίνεται από τη μια να λες πως σαν ΚΚ καταβάλεις προσπάθειες για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και παράλληλα να συμμετέχεις σε κυβέρνηση που όχι απλά συναινεί στην ένταση της εκμετάλλευσης της τελευταίας, αλλά δίνει και εντολή για χτυπήματα «στο ψαχνό»; Και «αφεντικό» και «εργάτης», γίνεται;

Στο θέμα της συμμετοχής ή όχι ενός ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμα και όταν αυτές βαφτίζονται «προοδευτικές», «λαϊκές» ή «αριστερές», η κρυστάλλινη θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και εκφράζει απόλυτα το ιστολόγιο.

Ο Ριζοσπάστης σήμερα δημοσίευσε ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο για τις εξελίξεις στη Νότια Αφρική μετά τη σφαγή, που εκτός από τις ειδήσεις της επικαιρότητας, κάνει και μια εκτεταμένη αναφορά με στοιχεία στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταλλωρύχων. Παρακολουθώντας  κάποιος τα γεγονότα  από την αρχή και διαβάζοντας και αυτό το άρθρο, μπορεί να διακρίνει μερικές ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο  αντιμετωπίζονται οι εργάτες από τους θεσμούς της αστικής εξουσίας και στα δυο κράτη. Και παράλληλα να διαπιστώσει πως οι θεμελιακές αρχές του συστήματος δεν διαφέρουν, ανεξάρτητα από το βαθμό προόδου της εξέλιξής του:

-Μια χούφτα ανθρώπων κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργάτες.

-Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των δύο χωρών, όσες δεν μένουν ανεκμετάλλευτες, παραχωρούνται έναντι ευτελούς τιμήματος στους  παγκόσμιους καπιταλιστικούς  κολοσσούς και σε ξένα συμφέροντα.

-Οι κυβερνήσεις είναι πιστοί και άξιοι υπηρέτες των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και αντιτάσσονται σθεναρά σε  κάθε τι που δείχνει ικανό να τα αμφισβητήσει, κόμμα, συνδικάτα κλπ.

-Οι δυνάμεις καταστολής πάντα πρόθυμες εκτελούν τις κυβερνητικές εντολές για να καταστείλουν τις εργατικές διεκδικήσεις, συχνά δείχνοντας «υπερβάλλοντα» ζήλο. Ας μην παραπλανηθούμε από το γεγονός πως η σφαγή των απεργών συναδέλφων μας έγινε σε έναν τόπο μακρινό και άγνωστο για μας. Οι δυνάμεις καταστολής χτυπούν παντού με τον ίδιο τρόπο – και θα το κάνουν κι εδώ- όταν νιώσουν πως απειλούνται σοβαρά τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

-Η δικαιοσύνη είναι το ίδιο «τυφλή» και «ανεξάρτητη». Εδώ, με ευκολία περισσή χρησιμοποιεί νόμους και διατάγματα, άρθρα και παραγράφους για να βγάζει σωρηδόν καταδικαστικές αποφάσεις. Χαρακτηρίζει κάθε απεργιακή κινητοποίηση «παράνομη» και «καταχρηστική» και «νοιάζεται» ιδιαίτερα για το… δικαίωμα των εργαζομένων στην… εργασία. Στη Νότια Αφρική, αυτές τις μέρες, η δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας νόμο του απαρτχάιντ, καθίζει στο σκαμνί τους απεργούς εργάτες σαν υπαίτιους-κατηγορούμενους (!) για την δολοφονία των συναδέλφων τους από την αστυνομία.

-Ο ρόλος των κυβερνήσεων και ειδικότερα των υπουργών εργασίας, σαν «μεσολαβητές» και «ουδέτεροι» που σκοπό τους έχουν δήθεν την «ειρηνική» επίλυση των «διαφορών» των «εμπλεκόμενων μερών» (καπιταλιστές-εργάτες), είναι το ίδιο σκοτεινός και βρώμικος. Από τη μια ο υπουργός «καθησυχάζει» και υπόσχεται μικρές παραχωρήσεις στους εργάτες, για να αποπροσανατολίσει τον αγώνα τους και  να κερδίσει χρόνο προς όφελος των εργοδοτών. Από την άλλη εκτελεί κατά γράμμα τις εντολές του καπιταλιστή-«εργοδότη» του και αφήνει ξεκρέμαστους τους εργάτες. Τρανό και πρόσφατο παράδειγμα, η στάση των υπουργών εργασίας όλων των κυβερνήσεων, στην απεργία της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο. Μόνο που οι χαλυβουργοί δε μάσησαν και ξεμπρόστιασαν από την πρώτη στιγμή το ρόλο τους. Ίσως... γι' αυτό το λόγο, ο Νοτιοφρικανός υπουργός εργασίας, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται τώρα εκεί, ζήτησε και πήρε τη βοήθεια του επισκόπου της τοπικής εκκλησίας...

Η Ελλάδα ήταν και είναι ακόμα μια χώρα με ψηλότερο βιοτικό επίπεδο από αυτό της  Νότιας Αφρικής. Με ψηλότερους δείκτες σε μόρφωση, υγεία, εργασία κλπ. Όμως η πορεία προς τον γκρεμό που εφαρμόζουν για την εργατική τάξη και τα αδύναμα λαϊκά στρώματα οι συγκυβερνήσεις-τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου, παρασύρουν μαζί και τους «δείκτες» και σε λίγο δεν θα διαφέρουν από αυτούς της Νοτίου Αφρικής.

Όμως κάποια συμπεράσματα μπορούν να βγουν, όταν βλέπουμε στην άλλη άκρη του κόσμου τους εργάτες, αυτούς που κάποιοι δικοί μας «πολιτισμένοι» χαρακτηρίζουν «μαύρους», «απολίτιστους» και «άγριους», να χύνουν το αίμα τους διεκδικώντας τριπλασιασμό των αποδοχών τους και ο αγώνας τους να συνεχίζεται και μετά το σφαγιασμό δεκάδων συναδέλφων τους.

Όταν παράλληλα ζούμε την πλήρη αφασία της ελληνικής εργατικής τάξης –πλην «Λακεδαιμονίων»- στην κατεδάφιση κάθε κεκτημένου της και στην διαφαινόμενη πλήρη εξαθλίωσή της.

Όταν δεν πέρασε πολύς καιρός από τις επιθέσεις «φιλίας» του μικρομέγαλου ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ για συμπόρευση σε «αριστερή» κυβέρνηση συνεργασίας δήθεν για να μπει…φρένο στα μνημόνια...

Όταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ένα κόμμα που φέρει στον τίτλο του τη λέξη «κομμουνιστικό», με τη συμμετοχή του σε κάποια αστική,  «αριστερή» κυβέρνηση -σαν αυτή που ονειρεύονται και για εδώ μερικοί...- δίνει συχωροχάρτι στις αμαρτίες της.

Συμπεραίνουμε από τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων, κουλτούρας και πολιτισμού των  λαών των δυο –καπιταλιστικών- χωρών, πως ο καπιταλισμός είναι το ίδιο αιμοβόρο τέρας όποια μάσκα προόδου ή βαθμού εξέλιξης και να φορέσει. Ένα τέρας που θα τρέφεται πάντα από το αίμα του εργάτη, όσο αυτός θα καταδέχεται να παίζει τον άχαρο και άδικο ρόλο του θηράματος. Μόνο όταν καταλάβει τι δύναμη κρύβουν τα μπράτσα του, που φουσκώνουν τα σεντούκια των καπιταλιστών με χρυσάφι, μόνο όταν ο εργάτης αποδεχτεί τον ρόλο του στα πλαίσια της αποστολής της τάξης του και αποφασίσει να σταθεί όρθιος στα πόδια του, μόνο τότε θα μπορέσει να λαβώσει το καπιταλιστικό τέρας και στη συνέχεια να το εξοντώσει.

Όμως μόνος του ο εργάτης δεν μπορεί. Θέλει δίπλα του ένα Κομμουνιστικό Κόμμα πιστό στις ιδέες του μαρξισμού-λενινισμού. Ένα κόμμα μαχητικό, πρωτοπόρο και αγωνιστικό, ένα κόμμα που θα παλεύει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς, υπηρετώντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, ένα κομμουνιστικό κόμμα που θα κρατάει κλειστά τ’ αφτιά του στις σειρήνες της αστικής εξουσίας.

Ένα κομμουνιστικό κόμμα που θα έχει σαν μοναδικό του στόχο να οδηγήσει την εργατική τάξη στην εγκαθίδρυση της πραγματικής, λαϊκής εξουσίας, που στο όνομά της,  και μόνο, μπορεί -το κόμμα- να ηγηθεί: την σοσιαλιστική εξουσία.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Εχουμε και ΕΜΕΙΣ τα όπλα μας: Είναι η Φτώχεια μας. Ο Εξαπονδρισμός μας.
Η Απελπισία και ο Φόβος" ;;;;;;; H Φτώχεια μας, o Εξαπονδρισμός μας,Απελπισία και ο Φόβος μας, .. EINAI KATAPA KAI MIZEPIA, KAI OXI Oπλα !!!!!!!!!!! (ANO-NYMOYS)

do.b4tool8 είπε...

Αναρωτήθηκες μήπως βγάζεις λίγο βιαστικά και απαίδευτα συμπεράσματα για το Νότιο-Αφρικάνικο ΚΚ;

Φοβάμαι ότι το να αφορίζεις ότι το ΣΑΚΚ «συναινεί με την συμμετοχή του [στην κυβέρνηση;] σε εγκλήματα κατά των εργατών» ακούγεται σαν άδικη καταδίκη χωρίς δίκη.

Πρώτον, απ’ ότι μπορώ να ξέρω μέχρι στιγμής, η απεργία χτυπήθηκε με ανελέητο τρόπο μετά απο απόφαση που πάρθηκε απο την κρατική μηχανή της Ν.Α. κι όχι άμεσα απο την κυβέρνηση. Κι αν είναι έτσι, σημαίνει ότι ναι μεν στην κυβέρνηση είναι η τριμερής συμμαχία (ANC-SACP-COSATU), αλλά η κρατική μηχανή της Ν.Α. φαίνεται, δεν είναι κάτω απο τον έλεγχο της εκλεγμένης κυβέρνησης. Ούτως ή άλλως αυτό ισχύει: η κυβέρνηση δεν ελέγχει το κράτος. Αυτό είναι το πρώτο οξύτατα αντιφατικό φαινόμενο και η στάση του ΚΚ χρίει μιας πληροφορημένης ερμηνείας, πριν απο οτιδήποτε άλλο...

Δεύτερον, σχετικά με την συμμαχία ANC-SACP, αν δεν δώσεις την δέουσα προσοχή (που φοβάμαι ότι δεν δίνεις) στο γεγονός ότι αυτή η συμμαχία έχει ιστορία δεκαετιών και δεν είναι κάτι που αποφασίστηκε πριν τις εκλογές, κινδυνεύεις να προβάλεις μια άποψη (που έχεις κάνει πολύ καθαρό ότι έχεις επαναλαμβάνοντας την) για το τι είδους συμμαχίες επιτρέπεται να κάνει ένα ΚΚ σε μια χώρα με συνθήκες τις οποίες ομολογείς ότι λίγο γνωρίζεις – δηλαδή κινδυνεύεις να εκφράζεις γενικολογίες που δεν πείθουν ακόμα κι αν η άποψη σου τύχει να είναι σωστή.

Ανώνυμος είπε...

..πολύ ωραίο άρθρο..απλό και στιβαρό

Οικοδόμος είπε...

@do.b4tool8:
Καλημέρα.
1. Στο κείμενο γράφω ξεκάθαρα τι εννοώ με το "συναινεί":

"(Στο σημείο αυτό να γίνει καθαρό πως το «συναινεί» δεν αφορά ενέργειες του κόμματος πριν, αλλά μετά την σφαγή. Απ’ όσο γνωρίζω -μπορεί να κάνω και λάθος, παρακαλώ διορθώστε με- δεν υπήρξε παραίτηση κομμουνιστή υπουργού ή απόσυρση από το ΚΚ της εμπιστοσύνης του στην κυβέρνηση, μετά τα γεγονότα)."

Έχω την εντύπωση πως αν συνέβαινε κάτι από τα παραπάνω, θα το μαθαίναμε από τον Ριζοσπάστη.

2. Γράφεις:"Ούτως ή άλλως αυτό ισχύει: η κυβέρνηση δεν ελέγχει το κράτος."

Αυτό το επιχείρημα, για μένα δεν είναι υπέρ του ΚΚΝΑ. Αντιθέτως ενισχύει την άποψή μου (πάντα κατά τη γνώμη μου) πως δεν είχε καμιά δουλειά να μπλέξει με τα "σκατά" (διαχείριση αστικής εξουσίας).

3. Να θέσω κι εγώ κάποια ερωτήματα σχετικά με τις συμμαχίες του ΚΚΝΑ που όπως λες κρατάνε χρόνια και δεν είναι προεκλογικές και δεν διαφωνώ σε αυτό.
Αυτές οι συμμαχίες δεν επηρεάζονται από τίποτα;
Ένα τέτοιο γεγονός δεν τις αγγίζει;
Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν κλονίζεται; Δεν επανεξετάζεται μετά από τη σφαγή;

Να δεχτώ πως είμαι βιαστικός και αφελής, δεν υποστηρίζω πως κατέχω την "απόλυτη αλήθεια", όμως νομίζω πως κάποια πράγματα είναι αρκούντως ξεκάθαρα σήμερα και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός διεθνολόγος για να σχηματίσει την άποψη πως:

Ένα κομμουνιστικό κόμμα αντιμάχεται την αστική εξουσία και δεν τη διαχειρίζεται.

Καλή δύναμη!

μαχαιρης είπε...

Για τις σκεψεις και τα συμπερασματα σου..Σχετικα με το ΚΚΝΑ θα συμφωνησω...
Με την επαγωγη στα ντοπια κομματα και
την δραση τους θα διαφωνησω...
Και ειναι επικινδυνη η επαγωγη...
Διοτι οι περισσοτεροι, απο αυτους που ηθελαν την συμμετοχη του ΚΚΕ σε μια κυβερνηση..ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ την συμμετοχη του...Σε μια ΔΕΞΙΑ κυβερνηση...!!
Ουτε ηθελαν την διαχειριση της Αστικης εξουσιας απο το ΚΚΕ...!!!

Ηθελαν μια τελειως διαφορετικη κυβερνηση..Που θα αντιδρουσε στα επιβαλλομενα μετρα καταστροφης του κρατους απ εξω...
Σε εναν σταθερο δρομο απαγκιστρωσης της χωρας απο την ΕΕ των μονολπωλιων...ΑΦΟΥ ΕΔΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ...!!
ΕΔΩ...
Μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ...
Που το ΚΚΕ θα ηταν και ο βασικος εταιρος της κυβερνησης..Εφ οσων θα ηταν και το μοναδικο κομμα του συνασπισμου..Που θα διεθετε και τους πραγματικους μηχανισμους μεταβολης της εξουσιας...
Και ΔΕΝ θα ηταν αποτελεσμα συγκυριακης αυξησης εκλογικων δεδομενων...Οπως ειναι το ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ...
Ασφαλως και θα οδηγουσε σε αλλα μονοπατια τη χωρα...!!
Και οχι σε απλη διαχειριση της αστικης εξουσιας...

Αλλα..Ας μην το συζηταμε αυτο τωρα...Γιατι ηταν ΜΟΝΟ ευκαιρια...
Δεν προκειται να επαναληφθει...

Ανώνυμος είπε...

"ΠOLITIKH": "Καινοφανείς θέσεις γα την ανάληψη από Ευρωπαίους αξιωματούχους διοικητικού ελέγχου αυτόνομων οικονομικών περιφερειών εντός της ελληνικής επικράτειας, εκφράζει με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανός, Μάρτιν Σουλτς !!" O Martin Schulz EINAI AΠO TO KOMMA .... SPD (ΠΑΣΟΚ), EINAI E.E. KAI ... πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου !!!!!! O.K. ;;; Καλά NA ΠAθETAI !!!

do.b4tool8 είπε...

Φίλε Οικοδόμε,

Γράφεις: “Αυτές οι συμμαχίες δεν επηρεάζονται από τίποτα”;

Ναι και πρέπει. Πλην όμως μπορεί η επίδραση να είναι αμφίδρομη. Κι αυτό ακριβώς βλέπει και η αστική τάξη στη Ν.Α. που είναι ξεκάθαρα εχθρική προς την συμμετοχή του ΚΚ στην συμμαχία αυτή. Έχει ανοίξει ένας οχετός στον αστικό τύπο στη Ν.Α. και οι ιμπεριαλιστές ρίχνουν άφθονο χρήμα για να επηρεάσουν την πορεία αυτής της συμμαχίας. Η διάλυση της και αναμόρφωση της με αποκλεισμό του ΚΚ είναι στόχος τους. Αυτό κάτι μου λεει.

Με αυτό το σκεπτικό, θα αντίστρεφα το ερώτημα σου ρωτώντας επίσης, σε τι και κατά πόσο η συμμετοχή του ΚΚ στην συμμαχία αυτή μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη της.

Τέλος λες «να δεχτώ πως είμαι βιαστικός και αφελής». Ξαναδιαβάζοντας το χθεσινοβραδινό σχόλιο μου διαπιστώνω μια ένταση απο μεριάς μου, και απολογούμαι γι αυτό, δεν είχα πρόθεση να υπονοήσω αφέλεια (κι ούτε πιστεύω κάτι τέτοιο), μόνο πιθανόν βιασύνη – αλλά μπορεί και να έχεις δίκιο. Τα πράγματα εξελίσσονται ακόμα και θα δούμε τι θα βγει απ’ αυτό.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μ

Οικοδόμος είπε...

@do.b4tool8:
Μόλις είδα πως μου έστειλες δεύτερο σχόλιο. Αυτό το σχόλιό μου γράφτηκε όπως καταλαβαίνεις πριν το διαβάσω. Θα επανέλθω αργότερα, αφού το διαβάσω.

«Καλησπέρα.
Να συνεχίσω λίγο τη σκέψη μου, που λόγω έλλειψης χρόνου το πρωί δεν μπόρεσα να το κάνω. Αυτά που σου γράφω, δεν γράφονται αποκλειστικά για σένα, αλλά με αφορμή το σχόλιό σου.

Ξέρεις, με πόνεσαν και με προβλημάτισαν πάρα πολύ τα γεγονότα στη Νότια Αφρική. Δολοφονήθηκαν εργάτες, συνάδελφοι, ταξικά αδέλφια μας, δεν έχει σημασία που είναι μαύροι και πολλές χιλιάδες χλμ μακριά. Ο προβληματισμός μου γίνεται πολύ μεγαλύτερος, την στιγμή που μαθαίνω πως στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι κομμουνιστές. Ε, πώς να το κάνουμε, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ούτε θα ωφελούσε την υπόθεσή μας να κάνουμε πως δεν καταλάβαμε.

Διαπιστώνω πως μερικοί φίλοι/σύντροφοι/σχολιαστές προβληματίζονται (για να μην πω ενοχλούνται) περισσότερο με την κριτική μου στα γεγονότα, παρά με τα ίδια τα γεγονότα. Η κριτική μου είναι ξεκάθαρη, γίνεται από συγκεκριμένη σκοπιά και παράλληλα θέτει και μερικά ερωτήματα (είναι γραμμένα και σε αυτήν την ανάρτηση), στα οποία κανένας σχολιαστής από όσους διαφωνούν μαζί μου, δεν στάθηκε. Εκεί βρίσκεται η ουσία της κριτικής μου.

Δεν αφορίζω ούτε καταδικάζω ούτε απαξιώνω την ιστορία του ΚΚΝΑ. Τι επιχείρημα είναι αυτό; Γιατί να το κάνω; Καταδικάζω συγκεκριμένα ζητήματα που αναλύω με την ανάρτηση. Με το σκεπτικό του αθροιστικού αφορισμού, θα «έπρεπε» όποιος κάνει κριτική στο ΚΚΣΕ για την εποχή Γκορμπατσόφ πχ, να θεωρείται πως απαξιώνει ολόκληρη την ένδοξη ιστορία του ΚΚΣΕ! Είναι δυνατόν;!

Ή, αυτό που μου γράφεις για «βιαστικά και απαίδευτα συμπεράσματα», δεν το καταλαβαίνω. Έχεις διαφορετική πληροφόρηση απ’ ότι εγώ; Ξέρεις παραπάνω πράγματα; Ποια είναι τα βιαστικά συμπεράσματα; Τι δεν ισχύει από όσα έγραψα στο κείμενο; Πόσο και γιατί πρέπει να περιμένουμε για να κρίνουμε και να συγκρίνουμε; Μήπως να το «κουκουλώσουμε» τώρα και να περιμένουμε καμιά αυτοκριτική από το ΚΚΝΑ, μετά από 50 χρόνια; Γιατί παραμένει ακόμα το ΚΚΝΑ στην κυβέρνηση και δεν αποχωρεί; Τι άλλο έπρεπε να γίνει για να αποχωρήσει και να καταγγείλει και κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό και αστυνομία και όλους; Έστω, να πει «συμμετείχα για να αλλάξω πράγματα και δεν τα κατάφερα, αποχωρώ». Αυτά σκέφτομαι και κανείς δεν αναφέρεται σε αυτά. Θα ήθελα την άποψή σου, την θεωρώ σημαντική.

Τέλος, μου γράφεις: «κινδυνεύεις να εκφράζεις γενικολογίες που δεν πείθουν ακόμα κι αν η άποψη σου τύχει να είναι σωστή.»

Δεν έχω σκοπό ούτε κανένα όφελος να πείσω κάποιον, εκφράζω απλά τη γνώμη μου. Όμως θα ήθελα να μου εξηγήσεις που είδες τις γενικολογίες; Είμαι τόσο αναλυτικός, όσο δεν παίρνει περισσότερο. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε, όμως νομίζω πως είμαι πολύ σαφής και στην ανάρτηση και στα σχόλια. Αν θέλεις, περιμένω τα επιχειρήματά σου. Τόσα ερωτήματα έθεσα.

Καλή δύναμη!»

Οικοδόμος είπε...

@do.b4tool8:
Επανέρχομαι για το νέο σχόλιό σου.
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, χρειάζεται και η ένταση, αρκεί να συννενοούμαστε. Όχι "με το ζόρι" να συμφωνήσουμε, απλά να γίνεται κατανοητός ο ένας στον άλλον.

Με ρωτάς: " σε τι και κατά πόσο η συμμετοχή του ΚΚ στην συμμαχία αυτή μπορεί να επηρεάζει την εξέλιξη της."

Έλα μου ντε! Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές σε τι και κατά πόσο μια συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ θα επηρέαζε θετικά τις εξελίξεις στη χώρα μας. Και πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει η συμμετοχή του ΚΚΕ αυτήν την συμμαχία. Δεν θα υπήρχε πραγματικά αισιόδοξη προοπτική για την εργατική τάξη. Για τους λόγους που έχουν να κάνουν (επιγραμματικά και πρόχειρα) με την κατοχή των μέσων παραγωγής, κουμάντο στον κρατικό μηχανισμό, αστυνομία, στρατό κλπ. Θα έσπαγε τα μούτρα της μια τέτοια κυβέρνηση ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν διατεθειμένος... να συγκρουστεί στην κατεύθυνση που παλεύει το ΚΚΕ. Δεν μπορώ να δω κάτι περισσότερο από την απογοήτευση σύντομα του λαού λόγω της αποτυχίας μιας τέτοιας κυβέρνησης και τη στροφή του ακόμα πιο μαζικά σε "λύσεις" τύπου Χ.Α....

Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Μάστορα καλησπέρα.
"Ηθελαν μια τελειως διαφορετικη κυβερνηση..Που θα αντιδρουσε στα επιβαλλομενα μετρα καταστροφης του κρατους απ εξω...
Σε εναν σταθερο δρομο απαγκιστρωσης της χωρας απο την ΕΕ των μονολπωλιων...ΑΦΟΥ ΕΔΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ...!!
ΕΔΩ...
Μια κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΚΚΕ..."

Μάστορα, με όλη τη συμπάθειά μου στο πρόσωπό σου, άκουσέ με. Εγώ ξέρεις τι θα ήθελα; Να μου... τριπλασιάσει η κυβέρνηση το επίδομα ανεργίας, και να το κάνει να κρατάει περισσότερα χρόνια...όμως. Δεν είναι σημαντικότερο το τι θέλεις και ζητάς εσύ από μια αριστερή κυβέρνηση, από τις πραγματικές δυνατότητες που θα έχει αυτή να αλλάξει τα πράγματα. Και πρώτα απ' όλα, γράφεις για τη...ΔΗΜΑΡ;;;
Η ΔΗΜΑΡ δεν μας κυβερνάει σήμερα; Η ΔΗΜΑΡ δεν αποφασίζει με τι νούμερο σκοινί θα μας πνίξουν; Γιατί λες να τα κάνει αυτά; Μήπως γιατί "θύμωσε" που δεν ήθελε το ΚΚΕ να κάνουν τα τρία κόμματα "αριστερή" κυβέρνηση; Και είπε, "θα κυβερνήσω με τον Αντώνη και θα σας δείξω εγώ";;; Δεν γίνονται αυτά που λες μάστορα. Και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από πριν τις δεύτερες εκλογές μέχρι και σήμερα, το αποδεικνύει αυτό, πως "πολύ σαματάς για το τίποτα"...
Οι δυνατότητες μιας τέτοιας κυβέρνησης που θα ήθελες είναι αποκλειστικά και μόνο διαχειριστικές του συστήματος. Να, κάτι σαν τις δόσεις των χαρατσιών. Μια αριστερή κυβέρνηση ίσως να έβαζε μερικές παραπάνω, για να μας διευκολύνει...περισσότερο.

Λες πως "εδώ η επανάσταση αποκλείεται". Ξέρεις τι σκέφτομαι; Τα ίδια έλεγε ο τσάρος στη Ρωσία κάποτε (δεν σας παραλληλίζω, μην με περεξηγήσεις), τα ίδια έλεγε και ο Μπατίστα στην Κούβα. Κι εκεί, "η επανάσταση δεν θα γινόταν με τίποτα", κι όμως... Αν πάντως όλοι όσοι πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, πούμε το ίδιο, τότε σίγουρα, η επανάσταση δεν θα γίνει ποτέ.

Να 'σαι καλά ρε μάστορα.
Καλή δύναμη!

μαχαιρης είπε...

Η ΔΗΜΑΡ στην κυβερνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ
Θα ηταν η ιδια με την ΔΗΜΑΡ στην κυβερνηση ΔΗΜΑΡ ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ;;;;

Παραπερα ο διαλογος για μια κυβερνηση της αριστερας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ατην Ελλαδα...
Εχασε την ευκαιρια της...!!

Και τωρα κοιταμε ολοι μαζι..Την επανοδο της Δεξιας...!!
Καλη δυναμη και σε σενα...Και ευχαριστω για τον σεβασμο σου...
Ευχομαι δε..Να αποδειχτεις εσυ σωστος..Κι εγω λαθος...!!

Οικοδόμος είπε...

@μαχαίρης:
Γιατί μάστορα η ΔΗΜΑΡ θα ήταν μια "άλλη" ΔΗΜΑΡ σε μια αριστερή κυβέρνηση; Δεν βλέπουμε τον τελευταίο καιρό το αποκτουστικό της πρόσωπο; Τι θα άλλαζε τότε; Δεν αδικεί την αριστερά να χαρακτηρίζουμε το έκτρωμα του Φώτη-Φανούρη... αριστερά; Σε τι διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ; Βάζεις και το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά;

Δεν θέλω να δικαιωθώ φίλε. Να αντιδράσουμε θέλω και να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Να τους ξεθεμελιώσουμε. Και να μην περιμένουμε από καμιά κυβέρνηση, όπως κι αν λέγεται αυτή, δεξιά ή αριστερά, να...μεριμνήσει για εμάς. Φτάνει πια με όλους αυτούς, δεν τους χορτάσαμε μωρέ; Νισάφι πια! Εμείς! Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε μωρέ. Το ζήτημα όμως είναι ποιον και πως να πείσεις...

Καλή δύναμη φίλε!

Ανώνυμος είπε...

Ρε σεις μας δουλεύετε; Από που κι ως που έβγαιναν τα "κουκιά" για να γίνει κυβέρνηση της αριστεράς; Πως θα φτάναν τα 151 αφού και με την 50αρα, που δεν μπορούσαν να την πάρουν, πάλι 147 βγαίνανε;
Σοβαρότητα χρειάζεται, ας γίνουμε λίγο σοβαροί

Αρκας χωριατης

do.b4tool8 είπε...

Φίλε Οικοδόμε,

Με ρωτάς: «Ξέρεις παραπάνω πράγματα»; Δεν γνωρίζω τι ξέρεις για να το συγκρίνω με το τι ξέρω εγώ – κι ούτε είναι εκεί το ζήτημα. Και να δεχτώ ακόμα ότι μια σχολαστική γνώση δεν οδηγεί κατ’ ανάγκη σε σωστά συμπεράσματα. Αυτό που μπορώ να ομολογήσω για μένα είναι ότι δεν ξέρω αρκετά... και το ψάχνω ακόμα, ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Έγραψα το «Αίμα στη Αγορά της Πλατίνας», (http://fromredrock.blogspot.gr/2012/08/blog-post_29.html), και στις υποσημειώσεις είπα θα επανέλθω στο θέμα με αναφορά στις πολιτικές διαστάσεις το οποίο ερευνώ ακόμα. Αλλά και το ψάξιμο θέλει χρόνο και πόνο (του οποίου μόνο ένα κλάσμα μπορώ να αφιερώσω σ΄ αυτή τη δουλειά, διότι δεν είναι η κύρια απασχόληση μου...).

Είναι ξεκάθαρο αυτό που κάνεις. Τα μαθήματα απο την Νότια Αφρική εχουν θεωρητική και πρακτική σημασία για το μεγάλο ερώτημα των συμμαχιών που αφορά το άλλο ερώτημα, έντονο και στην χώρα μας: πως, στις συγκεκριμένες σύγχρονες συνθήκες, ξεπερνάμε το αδιέξοδο στο οποίο το κομμουνιστικό κίνημα έχει οδηγηθεί;

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ορισμένα πράγματα της προβληματικής στο θέμα των συμμαχιών που εκφράζεις, με την οποία συμφωνώ σε γενικές γραμμές, δεν μπορούν να προβληθούν αυτόματα σε άλλο χώρο. Ίσως, λεω εγώ τώρα, η δική μας προβληματική (ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ήταν ενιαία και χωρίς εσωτερικές διαφορές και αντιθέσεις) να μην είναι πάντα το αντικλείδι που ξεκλειδώνει οποιαδήποτε κλειδαριά. Είναι προσωπική μου άποψη ότι η απουσία αυτού του «ίσως» στην ενατένηση της πραγματικότητας μπορεί να αποβεί ολισθηρή.

Να σαι καλά

Μ