Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ραντεβού στο φεστιβάλ!



Πόσο γρήγορα κύλησε ο χρόνος! Πέρασαν κιόλας τριανταοχτώ χρόνια από εκείνο το απόγευμα που δρασκέλισα την πύλη του πρώτου φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή. «Πρωτάκι» εκείνη τη χρονιά, στο δημοτικό, περιδιάβαινα το χώρο κρατώντας από το χέρι σφιχτά τον πατέρα μου, ενώ πιο πίσω ακολουθούσε και η υπόλοιπη οικογένεια. Εικόνες που κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα και ήχοι από μουσικές του Θεοδωράκη ανακατεύονται στη μνήμη και μαζί,  κόσμος πολύς, συνθήματα, υψωμένες γροθιές και  τραγούδια. Ένταση, παλμός, πάθος, αγωνιστικότητα. Μια γιορτή της νεολαίας και του λαού. Αυτή η πολιτική γιορτή συνεχίζεται για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, στις αρχές κάθε φθινοπώρου.  Από σήμερα Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη και για τρεις μέρες ανοίγει τις πύλες της και ξεδιπλώνει τις εκδηλώσεις της στο Ίλιον, στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

«Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία...», είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ, εμπνευσμένο από δυο μεγάλες μορφές, τον Μαξίμ Γκόρκι και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. Κι αυτό το σύνθημα συμπυκνώνει ακριβώς το μήνυμα που θέλει να στείλει η ΚΝΕ στη νέα γενιά μέσα από το Φεστιβάλ της. Στις δεκάδες εκδηλώσεις του τριημέρου, στα μουσικά αφιερώματα, τα θεατρικά δρώμενα, τις δεκάδες συζητήσεις, τις αθλητικές δραστηριότητες, τα περίπτερα και τα ταμπλό του, το Φεστιβάλ συνθέτει μια πολιτική - πολιτιστική ενότητα που φέρνει κοντά στη νεολαία την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουν στήσει ένα χώρο που περιμένει τη νεολαία, κύρια των λαϊκών στρωμάτων, εκείνη που θέλουν αποκομμένη από κάθε προβληματισμό, αντίσταση, διεκδίκηση, που της κρύβουν την πολύτιμη ιστορία των αγώνων της τάξης της, που θέλουν να την πείσουν ότι πραγματικός πολιτισμός, αθλητισμός, δημιουργία είναι προϊόντα και όχι καθολικά δικαιώματα. Το Φεστιβάλ την καλεί να γνωρίσει και να διεκδικήσει όσα της στερούν, να ενταχθεί στην πάλη για αλλαγές προς όφελος του λαού.

Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ δεν έχει σπόνσορες και εργολάβους, μπορεί και απευθύνεται τόσα χρόνια στη νέα γενιά, επειδή στήνεται αποκλειστικά από νέους, από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, με την τέχνη, το μεράκι και τον ενθουσιασμό τους. Με συντροφικότητα! Με τον ίδιο τρόπο προπαγανδίζεται κιόλας. Δεν αναλαμβάνει να το διαφημίσει καμιά εταιρία, αλλά οι ίδιοι οι οργανωτές του, τα παιδιά της ΚΝΕ, με τη διακίνηση του εισιτηρίου από χέρι σε χέρι, με τις αφισοκολλήσεις που κάνουν μόνοι τους και τα πανό που κρεμάνε στους δρόμους.

Πλούτος εκδηλώσεων συνθέτουν και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στις σκηνές του και στους δεκάδες επιμέρους χώρους και περίπτερα. Κάθε επισκέπτης, οποιασδήποτε ηλικίας, όποια και να 'ναι τα ενδιαφέροντά του και οι αγωνίες του, είναι σίγουρο ότι θα βρει στο Φεστιβάλ πολλές γωνιές και εκδηλώσεις που θα τον εκφράζουν, θα τον ψυχαγωγήσουν, θα του γεννήσουν προβληματισμούς.

Το ιστολόγιο δεν μπορεί να κρύψει την ιδιαίτερη αδυναμία του για το περίπτερο της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί όπου χρόνο με το χρόνο σμίγουν όλο και πιο λίγοι αγωνιστές, με τους νεότερους που διψούν να μάθουν την πραγματική ιστορία της μεγάλης εποποιίας του λαού μας.

Όλοι οι δρόμοι, λοιπόν, από σήμερα, οδηγούν στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Εκεί που συναντιέται το τραγούδι του νέου εργαζομένου, η αισιοδοξία της νέας μητέρας, τα όνειρα του μαθητή, η ελπίδα του νέου ανέργου, η πίστη του κάθε αγωνιστή. Σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή, η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα να γνωρίσει τις θέσεις του ΚΚΕ από πρώτο χέρι κι όχι από αυτά που λένε όσοι τις πολεμούν. Γιατί η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να καταργήσει τα μνημόνια, να διαγράψει το χρέος, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Γι' αυτό χρειάζεται ανατροπή των μονοπωλίων και του πολιτικού τους συστήματος. Μόνο έτσι θα είναι κυρίαρχος, ανεξάρτητος ο λαός, έτσι θα ζήσει πραγματικά ευτυχισμένα.

Ραντεβού στο φεστιβάλ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: