Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καταρρέει στην Ήπειρο η Οικοδομή . Πρώτη Πανελλαδικά στη μείωση του όγκου (-61,9%), πρώτη και στην ανεργία



Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Ηπείρου, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου. Στον όγκο κατασκευών, που η πτώση έφθασε το -61,9%, εν πολλοίς οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες, που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσει κανείς και την πλήρη. άπνοια που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, αλλά και στις αγοραπωλησίες γης, που έχουν «παγώσει», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται, ότι εν γένει η αγορά ακινήτων βρίσκεται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών! Και το πιο ανησυχητικό είναι, ότι δεν φαίνεται κάποιο «φως» στο τούνελ, εάν άμεσα δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία.

Κατέρρευσε.

Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), για την οικοδομική δραστηριότητα φέτος τον Ιούνιο, ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καν. δραστηριότητα!

Ο όγκος, σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούνιο, μειώθηκε κατά 61,9% (!), ένα ποσοστό που φέρνει την Ήπειρο πρώτη πανελλαδικά (ο μέσος όρος ήταν -40,6%), ενώ η επιφάνεια μειώθηκε επίσης κατά 54,8% (!), ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο (42,9%). Μικρή (5%) ήταν η πτώση και στις άδειες.

«Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την κατάρρευση της οικοδομής. Δεν ακούγεται πια ούτε μπετονιέρα στα Γιάννινα» τονίζουν εργατοτεχνίτες.

Μαζί με ανεργία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, έρχεται σε μια περίοδο, που η Ήπειρος, μαζί με την Δυτική Μακεδονία, είναι στην πρώτη θέση της ανεργίας πανελλαδικά. Μάλιστα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και αφορούν τον Ιούνιο, συμπίπτουν με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ανεργία, που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και αφορούν επίσης τον Ιούνιο.

Αυτή η σύμπτωση, μόνο τυχαία δεν είναι φυσικά, αφού πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων στην Ήπειρο, απασχολούνταν στην οικοδομή και είναι βέβαιο, ότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση σε αυτή, τόσο θα μεγαλώνει και η ανεργία.

Παράλληλα, όπως εξηγούν αναλυτές, «αρνητικά επηρεάζει την οικοδομική δραστηριότητα στην Ήπειρο και το γεγονός, ότι τελευταία φεύγουν, λόγω κρίσης και ανεργίας, πολλοί νόμιμοι μετανάστες και κυρίως Αλβανοί, που έμεναν στην περιοχή και δούλευαν σε οικοδομές». Είναι χαρακτηριστικό, ότι φέτος πάνω από 300 παιδιά Αλβανικής καταγωγής δεν θα φοιτήσουν στα σχολεία των Ιωαννίνων, αφού έφυγαν μαζί με τους γονείς τους για την Αλβανία.

Μένουν απούλητα.

Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η κατάσταση στην αγορά των ήδη κατασκευασμένων ακινήτων, εκ των οποίων πολλά μένουν απούλητα. Εννοείται βεβαίως, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν κυρίως τα νέα ακίνητα, που έχουν κατασκευαστεί από το 2008 και μετά.

«Ό, τι φτιάξαμε, πλέον ρημάζει» λένε κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, αφού τα απούλητα διαμερίσματα φέρνουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρίες τους. «Τα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα και η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί, αφού δεν πωλείται σχεδόν κανένα διαμέρισμα» σημειώνουν.

Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στα ενοικιαζόμενα, με την ζήτηση από τους φοιτητές, ειδικά στα Γιάννινα, να είναι ικανοποιητική, την ώρα που αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν μειώσει τις τιμές των ενοικίων τους.

«Δεν κουνιέται φύλλο.»!

Πάντως, αν υπάρχει ένας ακόμη κλάδος (εκτός της οικοδομής), που «δεν κουνιέται φύλλο» είναι οι αγοραπωλησίες γης. Το κόστος για τους περισσότερους είναι απαγορευτικό, ενώ άπαντες περιμένουν να δουν πρώτα «φως» στο τούνελ της κρίσης και στην συνέχεια να προγραμματίσουν κάποια αγορά.

Όπως σημειώνουν μεσίτες, «υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσπαθούν να πουλήσουν ένα χωράφι, ακόμη και πολύ μικρό σε έκταση, για πολύ καιρό. Κάποιοι πάνω από ένα ή δυο χρόνια. Ακόμη και στις περιοχές «φιλέτα», επικρατεί άπνοια».

Υπάρχουν λύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να αφήσει άλλο την κατάσταση εκτός ελέγχου. Ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός από την θέσπιση ενιαίου φόρου στα ακίνητα, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τα χωράφια.

Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους ζητούν πρωτίστως συμψηφισμό χρεών, αφού αυτή η λύση θα τους ανακουφίσει τα μάλα, ενώ έχουν ανάγκη και την λήψη μέτρων που θα τους δώσουν τα κίνητρα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.

«Στην περίπτωσή μας, ευνοϊκή θα ήταν και κάποια ρύθμιση για όσους επιθυμούν να πάρουν κάποιο δάνειο, για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα» τονίζουν και σημειώνουν ότι η οικοδομική ανάπτυξη της Ηπείρου και κυρίως των Ιωαννίνων, μπορεί να διεκόπη απότομα λόγω κρίσης, αλλά δεν θα σταματήσει εντελώς, εάν βεβαίως η Πολιτεία λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Πηγή: www.proinoslogos.gr
Από ROMIAΝΕWS

4 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

"«Ό, τι φτιάξαμε, πλέον ρημάζει» λένε κατασκευαστές, που αντιμετωπίζουν πολλά οικονομικά προβλήματα, αφού τα απούλητα διαμερίσματα φέρνουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εταιρίες τους. «Τα χρέη αυξάνονται μήνα με το μήνα και η ρευστότητα έχει εξαφανιστεί, αφού δεν πωλείται σχεδόν κανένα διαμέρισμα» σημειώνουν."

"Υπάρχουν λύσεις."

"Οι κατασκευαστές από την πλευρά τους ζητούν πρωτίστως συμψηφισμό χρεών, αφού αυτή η λύση θα τους ανακουφίσει τα μάλα, ενώ έχουν ανάγκη και την λήψη μέτρων που θα τους δώσουν τα κίνητρα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους."

Yπάρχουν "λύσεις". Δώστε τα πάντα στους κατασκευαστές...

dimitris είπε...

Οικοδομε χαιρεται, οταν με 20.000.000 εκ. δραχμες σηκωναν εξαωροφη πολυκατοικια και πουλουσαν το τριαρι του πρωτου οροφου, 35.000.000 εκ. τοτε ητανε καλα, εφαγαν, απο δευτερα υλικα και υπερκοστολογισεις, τον αμπακο.
Ισως να υπηρχαν και ''ενταξει'' κατασκευαστες, αλλα δεν θυμαμαι σε ολη την χωρα πουθενα ψαλιδα τιμης, προς οφελος των αγοραστων που στην πλειοψηφια τους, ητανε υπαλληλοι, μεροκαματιαρηδες.
Ακομα και σημερα, κρατανε τις τιμες στα υψη, τα προτιμουν κλειστα και απουλητα, παρα να τα δωσουν σε τιμες, ''κοστους''.
Και βεβαια αυτοι που πλητονται, ειναι οι ειδικοτητες των εργαζομενων στην οικοδομη και οι εργαζομενοι στις επιχειρησεις, που τροφοδοτουν υλικα τους ''φιλους'' μας τους κατασκευαστες.
''Εφοπλιστες'' της ξηρας, με δικους τους νομους και επιμελητηριο, ''προοδευτικο''...

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Δημήτρη.
Είναι οι μόνοι που δεν δικαιούνται "δια να... ομιλούν".
Θησαύρισαν τόσα χρόνια από τον κόπο και το υστέρημα (με δάνειο ή χωρίς) των εργαζομένων, σκοτώνοντας τα μεροκάματα και τις αμοιβές των οικοδόμων δήθεν για να... συμπιεστεί το κόστος... Και η ποιότητα; Τόσο συμπιεσμένη...μέχρι ασφυξίας αυτή... (Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, δεν είναι όλοι ίδιοι).

Κανένας όμως, από όσους στόκαραν μαύρο χρήμα τόσα χρόνια, δεν δικαιούται να "κλαίγεται" σήμερα, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας.

Καλή δύναμη!

class pride είπε...

Και για να έχουμε πάντα επιχειρήματα, να τους απαντάμε, αναφέρω τούτο: Σύμφωνα με αναλυτικά και επίσημα στοιχεία της τράπεζας της ελλάδος, αλλά και με προσωπική ενδελεχή έρευνα που έχω κάνει σε στοιχεία ιδιωτικών τραπεζών, προκύπτει ότι η μείωση στις τιμές των καινούριων ακινήτων από το 2007 και μετά (τότε άρχισε η κάμψη), είναι μόλις 13% πανελλαδικά. Να πούμε εδώ ότι οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών καταστημάτων αφορούν στο 90% των αγορών.

Μπορεί να κλαίγονται, παρουσιάζοντας δικά τους αεριτζίδικα στοιχεία τα οποία δεν διασταυρώνονται και δεν ταυτίζονται ούτε με τα νούμερα των μεσιτικών γραφείων, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Σίγουρα υπάρχουν περιοχές όπως π.χ τα πατήσια, η κυψέλη και άλλες σε επαρχιακές πόλεις που οι τιμές έχουν φτάσει μέχρι και στο 50%, αλλά εδώ μιλάμε για τον κανόνα και με πανελλαδικό δείκτη.

Οι κατασκευαστές έχουν λοιπόν τεράστια "καβάτζα" και αντέχουν.