Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Φουντώνει ο απεργιακός πυρετός


ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ. Εξαπλώνεται η απεργία σε όλα σχεδόν τα ορυχεία χρυσού και πλατίνας της Ν. Αφρικής με εξαίρεση τους εργάτες του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα, που έχουν γυρίσει εδώ και μία βδομάδα στους τόπους δουλειάς μετά το νικηφόρο αγώνα τους έναντι της εταιρείας «Λόνιμιν».

Οι διοικήσεις των πολυεθνικών χρυσού χαρακτηρίζουν «παράνομες» τις απεργίες και απειλούν τους απεργούς με απολύσεις. Απειλές απόλυσης έχει εκτοξεύσει η διοίκηση της εταιρείας «Γκολντ Φιλντ» έναντι χιλιάδων απεργών μεταλλωρύχων του ορυχείου Μπιατρίξ στο Φρι Στέιτ.

Εξάπλωση του απεργιακού πυρετού διαπίστωσε χτες και εκπρόσωπος της «Anglo American Platinum», που εκτίμησε πως συμμετέχουν στον απεργιακό αγώνα οι περισσότεροι από τους περίπου 35.000 εργάτες της εταιρείας στα χρυσωρυχεία όλης της χώρας. Η μεγαλύτερη εταιρεία πλατίνας στον κόσμο, η «Amplats», ανακοίνωσε ότι στα τέσσερα ορυχεία της στο Ρούστενμπεργκ πηγαίνει για δουλειά λιγότερο από το 20% των μεταλλωρύχων. Και αυτή έχει απειλήσει με απόλυση όλους όσοι απεργήσουν και σήμερα, Πέμπτη.

Ολα αυτά ενώ από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει απεργία και πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων (κυρίως με φορτηγά-ψυγεία). Η Νοτιοαφρικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές προειδοποίησε ότι θα εντείνει τον αγώνα για μισθολογικές αυξήσεις κατά 12%, έπειτα από την αμετακίνητη άρνηση των εργοδοτών να δώσουν την παραμικρή αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων.

    -Κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) απαγγέλθηκαν, χτες, εναντίον του Τζούλιους Μαλέμα, πρώην ηγέτη της νεολαίας του κυβερνώντος «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου» (ΑNC). (Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: