Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Οι «πισίνες» της Ηπείρου σμιλεμένες από τη φύση


Η γενναιόδωρη φύση της Ηπείρου δεν επιφυλάσσει μόνο επιβλητικές απόκρημνες κορφές, γραμμές που σημαδεύουν τον ορίζοντα, όπως τα Τζουμέρκα, ή πετρόχτιστους οικισμούς σκαρφαλωμένους σε πλαγιές, όπως τα πολλά πανέμορφα χωριά της.

Στον πλούτο της περιλαμβάνονται οι παράξενες «πισίνες» της. Κοντά στο Πάπιγκο, οι ταξιδιώτες αντικρίζουν ένα από τα πιο όμορφα δημιουργήματα της φύσης, τις περίφημες Κολυμπήθρες. Πρόκειται για φυσικούς σχηματισμούς, κοιλώματα που λαξεύτηκαν από το νερό.

Οι ντόπιοι τις ονομάζουν «οβίρες» και η παράξενη ομορφιά τους παίρνει άλλη μορφή ανάλογα με την εποχή. Τον χειμώνα το νερό είναι πιθανό να παγώσει, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες με πολλά χρώματα. Το καλοκαίρι πολλοί περιηγητές δεν χάνουν την ευκαιρία για μια βουτιά στα κρύα νερά τους.

Οι κολυμπήθρες βρίσκονται στη διαδρομή από το Μεγάλο προς το Μικρό Πάπιγκο, στο ρέμα του Ρογκόβου που προέρχεται από τη δυτική κορυφή της Τύμφης, μέσα στην πυκνή βλάστηση. Αφήνοντας πίσω μας τον δρόμο, ακολουθούμε το μονοπάτι και ύστερα από λίγο βλέπουμε τις πρώτες κολυμπήθρες, εκεί που το ρέμα μικραίνει και γίνεται μικρό φαράγγι.

Ο περίπατος μπορεί να συνεχιστεί, θαυμάζοντας το όμορφο τοπίο και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς, μέχρι το σημείο που το φαράγγι στενεύει πολύ και υπενθυμίζει πως η φύση, ακόμα και στην πιο όμορφη εκδοχή της, μας καλωσορίζει αλλά και αφήνει μερικά κομμάτια της ανεξερεύνητα.
ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ ΠΑΠΙΓΚΟ

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: