Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Για το Μέμο τον «ντελιβερά», που σκοτώθηκε στην άσφαλτο για το μεροκάματο και του αφεντικού τον παρά…


Πόσες ακόμη φορές θα αναγκαστούμε να μάθουμε τη φρικτή είδηση του θανάτου ενός συναδέλφου από εργοδοτική δολοφονία?? Ο Μέμο, συνάδελφος διανομέας στα Mikel, μόλις 22 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα την Πέμπτη 2/3 και κατέληξε μια εβδομάδα μετά.

Δεν ήταν η «κακιά στιγμή», δεν ήταν «γραφτό του». Είναι μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Το ξέρουμε όλοι πια, τα παιδιά με τα μηχανάκια δέχονται απίστευτη πίεση στη δουλειά τους. Κακοσυντηρημένα οχήματα, με έξοδα που επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου το διανομέα, ελλειπής ή και καθόλου εξοπλισμός μοτοσυκλετιστή, άγχος, τρέξιμο, τηλέφωνα και νευρική οδήγηση, όλα ενορχηστρωμένα από εργοδοσίες που δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους.

Η γνωστή γαλέρα των MIKEL, που μας έχει απασχολήσει επανειλημμένα, αφού εξαντλεί ολόκληρο το αντεργατικό οπλοστάσιό της με εκδικητικές απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση και τρομοκρατία, διατηρεί 122 καταστήματα στην Ελλάδα, ενώ δεν πέρασαν ούτε 10 μήνες από τις φιέστες για το πρώτο κατάστημά της στο Ντουμπάι. Αφού, λοιπόν, αυτοί μιλάνε με αριθμούς, ας δούμε λίγο πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή μέσα από τα δικά τους μάτια:

«Για το 2014 η αλυσίδα, κατάφερε να διπλασιάσει το τζίρο της σε σχέση με το 2013, καθώς οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 3,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα 2,1 εκατ ευρώ έναντι 991 χιλ. ευρώ το 2013».

Αυτοί είναι οι «κύριοι» με τις γεμάτες τσέπες και τα ματωμένα χέρια! Όλοι αυτοί που μαζί με το δίδυμο ΕΕ-Κυβέρνηση προωθούν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, γιγαντώνουν τις στρατιές ανέργων, αναγκάζουν όλους εμάς να κυνηγάμε το μεροκάματο του τρόμου, συχνά με αντάλλαγμα την ίδια μας τη ζωή.

Η «μείωση του κόστους» που κυνηγάει το κεφάλαιο και η εργοδοσία, δεν βασίζεται μόνο στον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα εξοντωτικά ωράρια, τη συνεχή πίεση και την υπερ-εντατικοποιημένη εργασία, αλλά χτίζεται με τις θυσίες ανθρώπινων ζωών στο βωμό του κέρδους.

Απάντησή μας, ένα εργατικό κίνημα κόντρα στη λογική του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, που θα συντρίψει την πολιτική που γεννά τα εργοδοτικά εγκλήματα. Αγώνας για ζωή με αξιοπρέπεια!

    Όχι άλλο εργατικό αίμα στη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο
    Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα
    Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
    Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες
    Ανθρώπινοι ρυθμοί δουλειάς – Κάτω η εργοδοτική τρομοκρατία


Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,

Άλλος ένας εργάτης άφησε την τελευταία το πνοή μετά από εργατικό ατύχημα. Ο συνάδελφος Μέμο που δούλευε ντελιβεράς στα ΜΙΚΕΛ της Λ. Αθηνών στον Κολωνό, κατέληξε εχθές το βράδυ στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν μετά από εργατικό ατύχημα που είχε την περασμένη Πέμπτη (2/3). Το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, εκφράζει τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Ο συνάδελφος Μέμο 22 χρονών, παιδί λαϊκής οικογένειας, σκοτώθηκε στην άσφαλτο, την στιγμή που πάλευε όπως όλοι εμείς για το μεροκάματο.

Η ΟΡΓΗ ΜΑΣ ΞΕΧΙΛΙΖΕΙ!

Ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου, έρχεται να επιβεβαιώσει την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους του κλάδου, στα επισιτιστικά καταστήματα και τα ξενοδοχεία, όπου καθημερινά δεκάδες συνάδελφοι μας γίνονται θύματα των ανύπαρκτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, της μεγάλης εντατικοποίησης της δουλειάς, της πολυαπασχόλησης σε δύο και τρία πόστα. Θύματα της προσπάθειας της εργοδοσίας να μειώσει κι άλλο «το κόστος» από τα μέτρα ασφάλειας, να βγάζουν περισσότερα από τη δουλειά ενός εργαζόμενου, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή μας.

Είναι νωπές οι μνήμες άλλωστε από το θανατηφόρο ατύχημα στα Everest της Πλ. Βικτωρίας, που στοίχισε τη ζωή μίας ακόμη συναδέλφισσας καθώς και ο θάνατος από εξάντληση εργαζόμενης-καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου.

Τα ΜΙΚΕΛ, μια από τις μεγαλύτερες επισιτιστικές αλυσίδες σήμερα -ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ- αξιοποιούν όλο το οπλοστάσιο των αντεργατικών μέτρων που ψηφίζει και η σημερινή Κυβέρνηση. Στα Mikel η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων είναι καθεστώς . Τα 10ωρα, η απασχόληση ενός εργαζόμενου στο μπουφέ και στη λάντζα και στην καθαριότητα του μαγαζιού, η πίεση η δουλειά να «βγει γρήγορα» είναι η "μαγική συνταγή" της κερδοφορίας και της μεγάλης ανάπτυξης των επιχειρήσεων αυτών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τις "υγιείς" επιχειρήσεις που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Αυτό είναι το πρότυπο της ανάπτυξης του" κλάδου- ατμομηχανή" της οικονομίας τους.

ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΣ

Σε κάθε επισιτιστικό μαγαζί, σε κάθε catering σε κάθε ξενοδοχείο αλλά και συνολικά στον κλάδο, να οργανώσουμε την πάλη μας απέναντι σε αυτούς που αποτελούν «κίνδυνο» για τους εργαζόμενους, σε αυτούς που προκειμένου να αυγατίζουν τα κέρδη που βγάζουν από τη δική μας δουλειά γίνονται αδίστακτοι!!!

Η ενότητά μας και η δράση μας μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου μας μπορούν να οργανώσουν την πάλη σήμερα όλων των συναδέλφων, όχι μόνο για την τήρηση αλλά και για τη διεύρυνση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους!!!

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: