Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Μικρό Χωριό Ευρυτανίας - «Το χωριό που νίκησε το θάνατο» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Την Τρίτη 7 Μαρτίου, (ώρα 19:00), θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ, «Το χωριό που νίκησε το θάνατο» (2016, 50’), παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Μεζερίδη και του παραγωγού-σεναριογράφου Βαγγέλη Πλάκα.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται την ιστορία της κατολίσθησης του βουνού Κρι στο Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, το 1963, που είχε ως συνέπεια δεκατρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους αλλά και να θαφτούν, κάτω από τόνους λάσπης, 80 από τα 150 σπίτια και όλο το ζωικό κεφάλαιο του χωριού. Τα χειρότερα θα αποφευχθούν, καθώς ήταν Κυριακή και οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στη Θεία Λειτουργία, ενώ ηρωική ήταν η παρέμβαση του δασκάλου που συγκέντρωσε τους μαθητές στο σχολείο και τους απομάκρυνε έγκαιρα. Ανθρώπινες τραγωδίες θα καταγραφούν, εκατοντάδες περιουσίες θα χαθούν αλλά θα γεννηθούν και ιστορίες δύναμης και ελπίδας. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν, παρουσιάζεται η πιο καταστροφική κατολίσθηση, από άποψη θυμάτων και καταστροφών, που συνέβη στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, το ντοκιμαντέρ μεταδίδει ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς το χωριό σύντομα αναγεννήθηκε, χάρη στην πρωτόγνωρη κινητοποίηση των κατοίκων, του κρατικού μηχανισμού και  ιδιωτών.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 2016 τιμητική διάκριση στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
(Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00)

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr

1 σχόλιο:

Μάκης είπε...

Τι να προσθέσω στο θλιβερό αυτό γεγονός του 1963. Ήμουνα τότε 8 ετών και ζούσα στο Κρίκελλο. Ο πατέρας μου δούλευε στο Καρπενήσι και για λόγους οικονομίας ερχόταν στο χωριό και επέστρεφε στο Καρπενήσι κάθε Σ/Κ με τα πόδια. Έτσι ευρισκόμενος κάπου στην κορυφογραμμή πάνω απ τα Καμίνια απ όπου φαίνεται το Καρπενήσι και η λαγκαδιά όπου και το Μικρό Χωριό είδε στο βάθος το χάσμα που άφησε η μεγάλη κατολίσθηση. Φτάνοντας στο Καρπενήσι έμαθε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένας ξάδερφός του όταν στην προσπάθειά του να μαζέψει τα γίδια του χωριού γύρισε πίσω προς την πλευρά που το βουνό ερχόταν βουίζοντας. Ο Γιάννης Φλώρος θάφτηκε κι αυτός κάτω απ τους τόνους λάσπης μαζί με άλλους 11 αν θυμάμαι καλά. Το γεγονός συνέβη Κυριακή πρωί και ο δάσκαλος είχε τα παιδιά στην εκκλησιά του χωριού για εκκλησιασμό, πράγμα που βοήθησε να σωθούν αρκετά παιδιά αλλά και αρκετοί ακόμα Μικροχωρίτες.