Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τιμή στους αλύγιστους κομμουνιστές εικαστικούς Γιώργο Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη


Μια σημαντική έκθεση έργων των κομμουνιστών εικαστικών Γιώργου Φαρσακίδη και Γιάννη Στεφανίδη λειτούργησε και τις τρεις μέρες του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Στέκι Πολιτισμού.

Τα πρωτότυπα έργα που εκτέθηκαν είχαν ως θέμα τα «πέτρινα χρόνια» των εξοριών και των φυλακών. Χαρακτικά, ακουαρέλες, λάδια, που απεικόνιζαν με απαράμιλλο τρόπο τη δύσκολη ζωή των εξορίστων στη Λήμνο, στον Αη Στράτη, στη Μακρόνησο...

Τα χαρακτικά του Γιώργου Φαρσακίδη με ευχετήριες κάρτες για την Πρωτοχρονιά του 1959 και του 1960 από τον Αη Στράτη και τους άλλους τόπους εξορίας που βρέθηκε, η τρομερή «Συκιά» της Μακρονήσου, οι μορφές των εξορίστων, «το καψόνι της δίψας», το χαρακτικό για τον «Νίκο Μπελογιάννη» και για τον Προμηθέα, τα οποία δύσκολα αποτυπώνονται με λόγια. Τον Γιάννη Ρίτσο να γράφει έχοντας μια κιθάρα κοντά αποτύπωσε με σινική μελάνι ο Γ. Στεφανίδης σε ένα έργο που εκτίθεται στην έκθεση. Ο Γιάννης Στεφανίδης φιλοτέχνησε σε ξυλογραφία το σήμα της ΕΠΟΝ το 1943 σε ένα σπίτι της οδού Καπλάνων. Πίνακες με τίτλους «Λήμνος» «Εξορίες» «Κοντοπούλι» από τους οποίος περνά με ευαισθησία και δύναμη η καθημερινή ζωή των εξορίστων. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα έργα των δύο κομμουνιστών εικαστικών που πλήθος επισκεπτών του Φεστιβάλ είχε την ευκαιρία να θαυμάσει.
Παρών και στην πρώτη γραμμή στην εκδήλωση προς τιμήν του ο Γιώργος Φαρσακίδης
Παρών και στην πρώτη γραμμή στην εκδήλωση προς τιμήν του ο Γιώργος Φαρσακίδης
Παράλληλα, μία σεμνή εκδήλωση γεμάτη από τη ζωή, την τέχνη και την πολιτική δράση των δυο κομμουνιστών εικαστικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο θεατράκι που βρισκόταν στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ.

«Το έργο τους αναπτύχθηκε μέσα στη φωτιά του αγώνα, αποτελεί κομμάτι της αγωνιστικής ζωής τους αλλά και κομμάτι της Ιστορίας», είπε η Γεωργία Αναγνώστου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ ανοίγοντας την εκδήλωση. «Με όπλα τους τα λάδια τους, τις ακουαρέλλες τους και τη βαθιά τους πίστη στο ΚΚΕ ύψωσαν τα έργα τους σε αδιάψευστα ντοκουμέντα του αγώνα και του πολιτισμού των εξόριστων αγωνιστών», πρόσθεσε η Γεωργία Αναγνώστου.

Η Εύα Μελά, εικαστικός και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε «κομμάτια» από τη ζωή τους, πτυχές και λεπτομέρειες της δημιουργίας τους και της δράσης τους, που συνδέονται με μεγάλες στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ, μέλη του οποίου ήταν μέχρι το θάνατο του, την Πρωτοχρονιά του 2011, ο Γ. Στεφανίδης, και συνεχίζει να είναι ο Γ. Φαρσακίδης.

Αναφερόμενη στον Γιάννη Στεφανίδη σημείωσε ότι με την Τέχνη του έδωσε ντοκουμέντα για την ηρωική πάλη του λαού στην Κατοχή και στα επόμενα χρόνια, ακολουθώντας τα βήματα χιλιάδων αγωνιστών στους τόπους εξορίας και στις φυλακές. «Τα τοπία τα βλέπω με το μάτι των εξόριστων, χωρίς ήλιο», έλεγε ο Γιάννης Στεφανίδης, σημείωσε η Εύα Μελά και θύμισε περιστατικά από τη ζωή του στην εξορία και την συνεισφορά του στην ανάπτυξη του πολιτισμού όπως το γεγονός ότι μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο μάθαιναν σε εργάτες και χωρικούς εξόριστους να διαβάζουν ποίηση και να ακούνε κλασική μουσική.
 
Αναφερόμενη στα έργα του Φαρσακίδη τόνισε ότι είναι κομμένα από τη ζωή των εξόριστων αγωνιστών και φτιάχτηκαν, όπως είπε, με την πρόθεση «να μάθουν οι απ' έξω» όπως ο ίδιος έλεγε. «Ο Γιώργος Φαρσακίδης, μέλος του ΚΚΕ παρέμεινε αμετανόητος και αλύγιστος της ταξικής πάλης», υπογράμμισε η Εύα Μελά, κλείνοντας με λόγια του ίδιου: «Για μένα οι ιδέες του σοσιαλισμού συνοψίζονται στη φράση "να ανθρωπέψει ο άνθρωπος"».

Η εκδήλωση έκλεισε με την τιμητική προσφορά του λευκώματος της ΚΝΕ στον Γιώργο Φαρσακίδη και στην κόρη του Γιάννη Στεφανίδη, Φωτεινή, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Αίσθηση προκάλεσε η απαγγελία από στήθους, ποιήματος ενός σοβιετικού στρατιώτη με τίτλο «νιάτα του κόσμου» από τον παλαίμαχο αγωνιστή Σωτήρη Κρανιά, το οποίο αφιέρωσε στον Γ. Φαρσακίδη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση σημειώματος του Γιώργου Φαρσακίδη για τον Θέμο Κορνάρο, το οποίο διάβασε η ηθοποιός Λίλα Καφαντάρη, για να δώσει τη σκυτάλη στην αμέσως επόμενη εκδήλωση του Στεκιού Πολιτισμού που ήταν αφιερωμένη στον Θέμο Κορνάρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: