Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Γιατί το ΚΚΕ βάζει τώρα στο δημοψήφισμα το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, αφού το ζήτημα είναι να τοποθετηθούμε για τις αντιλαϊκές προτάσεις των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ;


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη αποδέσμευσης απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις που συμμετέχει η Ελλάδα (ΝΑΤΟ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ - ΠΟΕ κ.ά.) Ο λαός έχει πλέον πολύ μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ.
Η ΕΕ αυτή ήταν πάντα, μια ένωση του κεφαλαίου, δηλαδή μια ιμπεριαλιστική ένωση, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων χαράζει πολιτικές κατευθύνσεις και τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη. Για το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου εντάχθηκε η Ελλάδα σε αυτήν, αυτό βγήκε κερδισμένο από τη συμμετοχή της χώρας. Αυτή είναι η ΕΕ, αυτή ήταν πάντα και δεν αλλάζει, όπως κορόιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κοροϊδεύει, λέγοντας ότι πρέπει η ΕΕ να γυρίσει στις ιδρυτικές αξίες των ιδρυτών της, αξίες βαθιά αντιλαϊκές και αντιδραστικές.

Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που εκφράστηκαν και στην πολιτική των μνημονίων, περιέχονται και στα δύο νέα σχέδια συμφωνίας και των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ και της κυβέρνησης είναι στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αρα σε όσα αντιλαϊκά σχέδια και προτάσεις και αν πει «όχι» ο λαός αν δεν απορρίψει τις αιτίες που τα δημιουργούν αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται.

Να γιατί καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Οχι για να πάμε σε μια άλλη παρόμοια συμμαχία, για να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά για να μπορεί ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για τη λαϊκή ευημερία, που σήμερα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αυτές είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε υποτάσσονται στα κέρδη του κεφαλαίου και τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Ορυκτός πλούτος, Βιομηχανία, Ναυπηγεία, Αγροτική Οικονομία κ.λπ., όλ' αυτά μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ.

Να αναπτύξει η χώρα σχέσεις επωφελείς με άλλες χώρες για ό,τι δεν μπορεί να παράγει η ίδια.

Να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να καταργηθούν τα μνημόνια.

Δεν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, όπως προσπαθούν να πουν όλα τ' άλλα κόμματα. Σήμερα, στην πραγματικότητα, ο λαός είναι απομονωμένος απ' τον πλούτο που παράγει και τις δυνατότητες της χώρας.

Η αποδέσμευση απ' την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Χρειάζεται ένας λαός αποφασισμένος, οργανωμένος, ενημερωμένος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του. Διαφορετικά θα μετρήσουμε νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες, θα επιλέγουμε κάθε φορά το μικρότερο κακό που οδηγεί στο μεγαλύτερο κακό.

Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ. Αυτό προκύπτει και από δημοσκοπήσεις. Τους καλούμε να ολοκληρώσουν το βήμα και τη σκέψη τους. Στο πρόσωπο της ΕΕ ν' απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες ή άλλες συμμαχίες που υπηρετούν το κεφάλαιο και όχι το λαό.
 
Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 1 Ιούλη 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: