Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ημεροδρόμος. Αύριο τι;


Μερικές φορές μπορεί να τα έχει κανείς όλα ―ικανότητες, όρεξη για σκληρή δουλειά, ανθρώπους να τον στηρίζουν― και να του λείπει η εξυπνάδα. Εκείνο το στοιχείο δηλαδή που από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι να πεθάνει, το σύστημα (αυτό το σύστημα) του πιπιλίζει το μυαλό ότι είναι το κυριότερο που χρειάζεται για να ξεχωρίσει από τους άλλους.

Όταν κυκλοφόρησε ο Ημεροδρόμος, η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου ήταν: έξυπνη κίνηση! Το να παίρνεις τον τίτλο μιας στήλης του Ριζοσπάστη (που ακόμα κι αν έπαψε να κυκλοφορεί, δεν σταμάτησε να υπάρχει και να εμφανίζεται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης) και να την κάνεις τίτλο ιδιωτικής ιστοσελίδας είναι μια έξυπνη κίνηση. Ίσως λιγότερο από το να κατανοήσει ένας εργάτης τους νόμους της αγοράς. Μα έξυπνη και σίγουρα αποδοτική.

Μα, θα πει κάποιος, τι είναι αυτά που λες σύντροφε; Ξεχνάς σε ποια εποχή, σε ποιο  σύστημα ζούμε;

Ζούμε στην εποχή που η ―κατά το κοινώς λεγόμενο― «επιτυχία» ασφυκτιά στα στενά όρια της μαστοριάς του λόγου.

Στο σύστημα που η ―κατά το κοινώς λεγόμενο― «καταξίωση» έρχεται όταν βάλεις  τις λέξεις να δουλέψουν για σένα, να παράγουν κέρδος.

Ζούμε στο σύστημα που θεοποιείται η επιχειρηματικότητα· κατάλληλη εποχή για  επενδύσεις με χαμηλό ρίσκο και καλές αποδόσεις.

Στην εποχή που η ονομασία μιας στήλης ―αναπόσπαστο σπλάχνο― της εφημερίδας  του ΚΚΕ μπορεί (;) με άνεση να γίνει ταμπέλα ενός μπαρ!

Ζούμε στην εποχή που κάτω από την ταμπέλα «Ημεροδρόμος» μπορεί  χαλαρά να μπει η λεζάντα «Τρόφιμα-ποτά».

(Όπως τα παλιά παντοπωλεία έγραφαν στο τζάμι «εδώδιμα-αποικιακά», ή, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Λοΐζος: «εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά»…)

― «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε»!!…

Ίσως να παραμένω αθεράπευτα ρομαντικός. Με την καρδιά να «χτυπάει» σε κείνες τις εποχές που τα πιο άξια μολύβια του Ριζοσπάστη έβαζαν ταπεινά την υπογραφή τους, κάτω-κάτω, με την ίδια γραμματοσειρά της στήλης τους.

Ίσως και να είμαι ο ηλίθιος…

Όπως και να 'χει, σύντροφοι, μη δίνετε σημασία σ’ αυτό εδώ το σημείωμα· πετάξτε το στα σκουπίδια. Άλλωστε, όπως ―πρώτοι― δίδαξαν οι παροικούντες την μητρόπολη του καπιταλισμού, δεν έχει σημασία τι γράφουν οι άλλοι για σένα· φτάνει να προφέρουν σωστά το όνομά σου.

Δευτέρα 2 Μάρτη 2015.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

ίσως να πάσχουμε απο την ίδια ανίατη ασθένεια ...καλό βράδυ σύντροφε !

Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

Είχε δυνατές στιγμές ο "Ημεροδρόμος" στον "Ρίζο". Δεν θα ξεχάσω τότε με το "Κατίν", κι άλλες πολλές.
Είχε όμως και φάλτσα, που με μπέρδευαν.
Καλύτερα, που τον πήρε κι έφυγε ο Μπογιό. Ο "Ρ" δεν μπορεί να έχει συνιστώσες, δε σηκώνει τέτοιες πολυτέλειες η πάλη σήμερα. Είναι τόσοι, που καραδοκούνε να πιάσουνε ένα ξέφτι, για να ξηλώσουνε το πουλόβερ.
Εύχομαι στον "Ημεροδρόμο", έστω και σαν μπαράκι, ν' αντέξει στο δρόμο του μοναχικού λύκου δίπλα στην εργατιά και στο ΚΚΕ. Γιατί δεν είναι εύκολος δρόμος. Θάχει πολλήν υστερόβουλη "φιλία" από δόλιους "αριστερούς" και σκληρή έως εχθρική κριτική από συντρόφους.
Θ' αντέξει;

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

τα ειπες ολα συντροφε !
με λιγα περσοτερα απο εκεινον λογια ..
"τιμη μου ,η τιμη του κομματος "

Γιαννος είπε...

Σωστή η τοποθέτηση σου οικοδόμε.

Θα πρέπει να περάσει λίγος καιρός για να δούμε ολοκληρωμένα που το πάει ο νέος ημεροδρόμος γιατί όντως κάπου το μπερδεύει το πράγμα. Σε κάθε ένα μαχητικό και ταξικά σωστό άρθρο βγαίνουν και αλλα που θεωρούνται μέχρι και αντιδραστικά. Γιατί πως αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις την παραίνεση για οπορτουνισμό από τον Σκιαδόπουλο

http://www.imerodromos.gr/kke-ekloges/

ή την απαράδεκτη φράση 'οργανάκι ο Κουτσούμπας' του Σουση;

http://www.imerodromos.gr/tsipras-4/

Μια κριτική στάση θα ήταν η ασφαλέστερη αντιμετώπιση για το σαιτ.
Τωρα, για το μπαρ, οταν το άκουσα, νόμιζα οτι μου κάνανε πλάκα...