Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ένας ακόμη συμβιβασμός


Τι ανθρωπάκι ο Χαρδούβελης! Αλλος ένας ακόμη που αμάρτησε για τα παιδιά του. Δήλωσε πως φοβήθηκε όπως όλοι οι Ελληνες για τα φράγκα του, με τα οποία προφανώς έχει αποκτήσει μεγάλη έξη. Οπως καταθέτουν σοβαροί επιστήμονες, κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει η αρρώστια με το χρήμα μέχρι να αποκτήσει έξη. 

Τώρα τον σύμβουλο τον έχουν κυκλώσει τα γέλια, η περιφρόνηση και σίγουρα δεν θ' αργήσει να γίνει ανέκδοτο. Ασχολούμαι με τον σύμβουλο, γιατί απορώ πώς επιτρέψαμε τέτοιου είδους διανοητική ανεπάρκεια να παίξει μαζί μας. Αφού δεν μπορούμε να διαλέξουμε τους αντιπάλους μας, τουλάχιστον ας μην είναι ομιλούσες γελοιότητες που παραμυθιάζονται ότι μας βραχυκυκλώνουν!

2. Η Ευρώπη ενεδρεύει. Θιγμένοι και φιλόδοξοι, οι Αριστεροί μεταφέρουν τα λόγια τους και τους πειραματισμούς τους πιστεύοντας βαθιά πως παλεύουν για μια ριζική αλλαγή. Δικαίωμά τους. Απέναντί τους οι πολίτες ζουν μέσα στην παραπλάνηση και την ανασφάλεια, προσπαθώντας φιλότιμα να βάλουν τέλος στην αιχμαλωσία.

3. Η Ευρώπη δεν διασπάται με το διάλογο, με την επιθυμία συμφιλίωσης, με την προσήλωση στην αληθινή ιδέα που σχημάτισαν κάποτε ιστορικοί ηγέτες. Είμαστε εύκολα θύματα αυτής της αυταπάτης, και όποιος πιστεύει σε αυτήν τη «δωρεά» των Ευρωπαίων είναι μέρος του προβλήματος. Αρκετά με τις άπειρες προσπάθειες κατανόησης, τις προσπάθειες ερμηνείας. Δεν έχουμε να κάνουμε μ' ένα μυστήριο αλλά με μια πνευματική και ως εκ τούτου εφ' όλης της ύλης λιμοκτονία.

4. Δεν μου καίγεται καρφί αν οι υπουργοί κάνουν μπρος ή πίσω στο διάλογο μεταμφιεσμένων που έχουν ανοίξει με τους Ευρωπαίους. Κρίνω ότι πρόκειται για μια συγχώνευση που, όσο πιο γρήγορα γίνει, θα σβήσει τα παιδικά όνειρα του Λαφαζάνη, κι όσο για μας θα τελειώσει μια ακόμη βαρετή παράσταση, γνωστή από την αρχή για το τέλος της.

5. Ο κλονισμός - ο ευλογημένος κλονισμός που ονειρεύομαι - δεν θα γίνει στην Ευρώπη από ιδιόμορφους τύπους γεμάτους αυτοκτονικές παρορμήσεις. Θα γίνει από εκείνη την αργοκίνητη διαδικασία που θα δέσει μέσα της διαφορετικά στοιχεία σ' ένα μέτωπο: από τους Βάσκους, τη φτωχοποιημένη εργατική τάξη μέχρι τους παρίες που κατά εκατομμύρια φυτοζωούν στα κέντρα της - τους οικονομικούς μετανάστες - και όσους πια διαπιστώνουν πως οι προσευχές τους δεν εισακούονται.

6. Η μοιραία κλίση του Νεοέλληνα για τη Δύση γέμισε τη ζωή του με αυθαιρεσίες και σύγχυση. Οσο κι αν προσπαθεί να ξεγελάσει τον εαυτό του, η κατάστασή του είναι στάσιμη και σε μόνιμη κρίση νομίζοντας ότι θ' αποκτήσει κάποτε την αυτοτελή ισχύ του.

7. Ενας ακόμη συμβιβασμός. Τι σημασία έχουν οι καλές προθέσεις, οι δημοσιογραφικές αναστατώσεις, η ανάγκη των υπουργών να μας καθησυχάζουν ενώ στηλιτεύουν τα καταστροφικά πάθη των Γερμανών; Η απόφαση για συμβιβασμό έρχεται στην ώρα που έχουν διαλέξει μαζί τεχνικοί της εξουσίας και εξπέρ του θεάματος. Προσωπικά διασκέδασα όλον αυτόν τον καιρό τις παρακινδυνευμένες υπερβολές των Γερμανών. Οσο για τον πρωθυπουργό, δεν θα αργήσει να στείλει ένα τελευταίο γράμμα στη Μέρκελ και, ως άλλος Μπαλζάκ, να την παρακαλέσει να το διαβάσει με την ιδιότητα της μητέρας.

Γιώργος Κακουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: