Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η αλληλεγγύη στην Κούβα ασπίδα στην επίθεση του ιμπεριαλισμού


Το τέλος του 2014 επιφύλαξε μια βαρυσήμαντη νίκη για το λαό της Κούβας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας και επίσημα (διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα) την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής της να λυγίσει τον Κουβανικό λαό, προχώρησε στην απελευθέρωση και των άλλων τριών Κουβανών πατριωτών που κρατούνταν κλεισμένοι για δεκαπέντε χρόνια σε αμερικανικές φυλακές.

Όμως, ακόμα και αν και άρχισαν να γίνονται μικρά βήματα βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, παραμένει ο εμπορικός αποκλεισμός (εμπάργκο) που επιβλήθηκε από τις αρχές της Επανάστασης και ευθύνεται για τον πολύπλευρο «στραγγαλισμό» της Κούβας.

Η άρση αυτού του αντίθετου σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και απάνθρωπου αποκλεισμού παραμένει στόχος του Κουβανικού λαού και της επαναστατικής ηγεσίας του, και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε δημοκρατικής, προοδευτικής συνείδησης , κάθε συλλογικότητας, κάθε κινήματος αλληλέγγυου προς τον Κουβανικό λαό και τις καταχτήσεις της Επανάστασής του.

Κάτω από το πρίσμα αυτών των νέων εξελίξεων και με αφορμή τα 162 χρόνια από τη γέννηση του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μαρτί, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μάρτη η εκδήλωση με τίτλο “Κούβα: Αλληλεγγύη 2015”, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί.

Στο ASCLAYE, στο φιλόξενο «σπίτι» των Λατινοαμερικάνων στην Ελλάδα, με την τιμητική παρουσία των πρέσβεων της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες και της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της αθλητικής-πολιτιστικής ομάδας HASTA LA VICTORIA SIEMPRE και του La RED Solid@ria Griega -Ελληνικού Δικτύου Αλληλεγγύης (μπλόγκερς), και μελών της κουβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε οι φίλοι της Κούβας για να γιορτάσουμε την απελευθέρωση των «Πέντε» συντρόφων, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του κινήματος αλληλεγγύης, αλλά και να γίνουμε κοινωνοί εμπειριών Ελλήνων συναγωνιστών που επισκέφτηκαν την Κούβα συμμετέχοντας στην διεθνιστική μπριγάδα αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση άνοιξε με την κεντρική ομιλία (την παραθέτουμε πιο κάτω) ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χοσέ Μαρτί Ζωρζ Μεχραμπιάν  και στη συνέχεια παρενέβησαν με σύντομες ομιλίες οι πρέσβεις των δύο χωρών.

Ο πρέσβης της Κούβας κ. Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες στην ομιλία του αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Χοσέ Μαρτί συνδέοντάς το με το σήμερα, μπροστά και στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ (σε άλλο σημείο της εκδήλωσης και με αφορμή ερωτήσεις φίλων ανέλυσε και επιμέρους ζητήματα των διμερών σχέσεων). Σημείωσε ότι η απελευθέρωση των «5» είναι μια μεγάλη νίκη, που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό μπροστά στον στόχο για άμεση άρση του εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ. Ανέτρεψε την προπαγάνδα και τις «προβλέψεις» των μέσων ενημέρωσης του ιμπεριαλισμού ότι η βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα «υποχώρησης» της Κούβας από τις αρχές της και ότι είναι ζήτημα χρόνου να «γονατίσει μπροστά στο δολάριο», διαβεβαιώνοντας τους φίλους της Κούβας στην Ελλάδα ότι όπως τόσα χρόνια, έτσι και τώρα οι ιμπεριαλιστές θα ξαναπέσουν έξω στις «προβλέψεις» τους. Τόνισε τη σημασία που δίνουν η κυβέρνηση και ο λαός της πατρίδας του στην αλληλεγγύη των λαών και ευχαρίστησε μέσω των παρευρισκομένων τον ελληνικό λαό για τη αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην Κούβα.

Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερνάντεζ  στις προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στη χώρα του  και ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, μέσα και από την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος -προσπάθειες που καθοδηγούνται και έχουν την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ-, καθώς και για το όργιο συκοφαντιών και προπαγάνδας ενάντια στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας που διοχετεύεται στον ελληνικό λαό μέσα από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι φίλοι της Κούβας με ερωτήσεις και τοποθετήσεις κατά τις οποίες αναπτύχθηκε διάλογος και μεταξύ άλλων θίχτηκαν και λιγότερο γνωστά και «ειδικότερα» ζητήματα όπως πχ η θέση της Κούβας στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλπ., ενώ ποίημά του για την ελληνοκουβανική αλληλεγγύη διάβασε ο Χιλιανός ποιητής Χάϊμε Σβαρτ.

Στην αίθουσα υπήρχε παρουσία των εκδόσεων Διεθνές Βήμα, με βιβλία για την Κούβα, Λατινική Αμερική, παγκόσμιο εργατικό κίνημα κλπ., έκθεση φωτογραφίας από τη δραστηριότητα των διεθνιστικών μπριγάδων αλληλεγγύης στην Κούβα, ενημέρωση για το πρόγραμμα της επόμενης ελληνικής μπριγάδας που θα επισκεφτεί την Κούβα τον Ιούλη και έκθεση σε αφίσα των έργων του Αντόνιο Γκερέρο (15 ακουαρέλες του Κουβανού πατριώτη, ενός από τους «5» που βρέθηκαν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ).

Μετά το τέλος του «επίσημου» προγράμματος, κάτω από τους ήχους κουβανέζικης μουσικής, με τη συνοδεία εδεσμάτων και αυθεντικού κουβανέζικου ρούμι που πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χοσέ Μαρτί, σχηματίστηκαν «πηγαδάκια» για γνωριμία και κουβεντούλα μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων και των  φίλων της Κούβας στην Ελλάδα,  που μέσα από την εκδήλωση της Κυριακής εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την αγάπη, τη στήριξη  και την αλληλεγγύη τους προς τον κουβανικό λαό και τις καταχτήσεις της κουβανικής σοσιαλιστικής Επανάστασης.

 Στη φωτογραφία από αριστερά, ο πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες, η μεταφράστρια Σαπφώ Διαμάντη από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντεζ, ο συντονιστής της εκδήλωσης Κώστας Σανίδας και ο Ζωρζ Μεχραμπιάν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί (Φωτο: Βαγγέλης Γονατάς)

Οικοδόμος για το Ατέχνως
(Στην πρωτότυπη ανάρτηση περιλαμβάνεται και η εισηγητική ομιλία της εκδήλωσης - "κλικ" ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: