Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015

Να σταματήσουν οι διώξεις συνδικάτων και συνδικαλιστών ― Η «βιομηχανία» δικών


Παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Καταγγέλθηκε η «βιομηχανία» των δικαστικών διώξεων σε βάρος ναυτεργατών, μεταλλεργατών και άλλων εργαζομένων που χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία.
Με χτεσινή της ανακοίνωση η ΕΕ του ΠΑΜΕ και οι διοικήσεις των σωματείων Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, ζητούν να σταματήσουν οι διώξεις και οι καταδικαστικές αποφάσεις. Επισημαίνεται δε πως στα αιτήματα της αντιπροσωπείας, ο υπουργός δε δεσμεύτηκε για καμία λύση που να βάζει φρένο στις διώξεις συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων.

Στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού, Σάββας Τσιμπόγλου, ο Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και ο Γιώργος Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, κατήγγειλαν το «μπαράζ» από διώξεις, δίκες και καταδίκες σε βάρος απεργών, ενώ παρέδωσαν στον υπουργό και τα σχετικά έγγραφα στοιχεία. Ενημέρωσαν τον υπουργό γι' αυτήν τη «βιομηχανία» διώξεων, ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, σε βάρος συνδικάτων και εργαζομένων, αλλά και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που παλεύουν ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τόνισαν ότι οι διώξεις, που διεξάγονται με στημένες κατηγορίες, υπονομεύουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, ώστε να προωθηθεί το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αλλωστε, στόχος και επιδίωξη των διώξεων, όπως επισημαίνεται και σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με διώξεις και απολύσεις, να επιβάλουν το νόμο του κεφαλαίου «θα κάνεις ό,τι σου λέω, θα παίρνεις όσα σου δίνω», αλλά και να υπονομεύσουν τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με απευθείας κρατική και παρακρατική παρέμβαση. Να εξαντλήσουν και να χειραγωγήσουν τα σωματεία, για να προωθήσουν την αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική που ζει ο εργαζόμενους λαός.

Ανέφεραν ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί, στάθηκαν δε στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης. Υπογράμμισαν ότι δικάζονται και σε πολλές περιπτώσεις καταδικάζονται εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζόμενοι με αυτό το επαίσχυντο μέτρο και με άλλες χαλκευμένες κατηγορίες. «Εχουν στοχοποιήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και άλλους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε απεργίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια», αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

Οι συνδικαλιστές είπαν ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, προσθέτοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τη συνδικαλιστική δράση, να παρεμβαίνουν και να στηρίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η «βιομηχανία» δικών
Οσον αφορά το ναυτεργατικό χώρο, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δίκες που έχουν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εξής:
 • Σήμερα, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, εκδικάζεται η αγωγή της ναυτιλιακής εταιρείας «Trans World SRL» ενάντια στα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και την ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα επιβατηγά - οχηματατωγά πλοία ROPAX 1 και 2 τον Ιούνη του 2011. Με τις κινητοποιήσεις αυτές οι ναυτεργάτες αγωνίζονταν ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων και στη «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία που ήθελε να εφαρμόσει η εταιρεία.
 • Αύριο, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, δικάζεται ολόκληρο το πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II» επειδή συμμετείχε σε πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 16 Απρίλη 2013, ενώ ήταν επιστρατευμένοι. Είναι η δεύτερη δίκη που στήνεται σε βάρος αυτού του πληρώματος σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα. Στις 26 Φλεβάρη το πλήρωμα είχε συρθεί ξανά στα δικαστήρια με την ίδια βαριά κατηγορία. Το γεγονός ότι τότε αθωώθηκε, όπως δείχνει η νέα δίκη, δεν σημαίνει ότι λύθηκε και το πρόβλημα.
 • Επίσης αύριο, 18 Μάρτη, σε άλλη αίθουσα των δικαστηρίων Πειραιά θα δικάζονται το προεδρείο της ΠΕΜΕΝ, ο πρώην πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ο γραμματέας της ΠΝΟ με τη «κατηγορία» ότι με τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη 2011 «παρεμπόδισαν την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά». Οι διώξεις αφορούν πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που είχε κηρυχτεί από τη ΓΣΕΕ.
 • Στις 27 Μάρτη, δικάζεται το πλήρωμα και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π», επειδή συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 2013, ενώ ήταν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.
Εκεί που γίνεται πραγματικά «σφαγή», είναι σε βάρος των ναυτεργατών του πορθμείου Καβάλας - Θάσου.
 • Στις 23 Μάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 33 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τις πανελλαδικές απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ΠΝΟ στις 31 Γενάρη 2013, 1η Φλεβάρη 2013 και 5 Φλεβάρη 2013.
 • Την ίδια μέρα, 23 Μάρτη, στο ίδιο δικαστήριο θα δικαστούν άλλοι τρεις συνδικαλιστές των ναυτεργατών για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ στις 3 Απρίλη του 2013.
 • Στις 27 Μάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καβάλας θα δικαστούν 23 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς που τους συμπαραστάθηκαν, για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 11 Μάρτη 2010. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν 20 από τους 23, σε φυλάκιση 8 μηνών. Στις 27 Μάρτη εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν.
 • Στις 4 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 27 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς, μετά από μήνυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΘ για τη συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010.
 • Την ίδια μέρα, 4 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 24 άτομα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της στεριάς, για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της απεργίας της ΠΝΟ από 18 έως 22 Οκτώβρη 2011.
 • Και πάλι στις 4 Μάη στο ίδιο δικαστήριο θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 29 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για την ίδια απεργία, δηλαδή 18 με 22 Οκτώβρη 2011.
 • Επίσης στις 4 Μάη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 16 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της 48ωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη 2012.
 • Στις 28 Μάη καλούνται σε απολογία από το Λιμεναρχείο του Πρίνου συνδικαλιστές των σωματείων του πορθμείου για την πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ στις 2 Απρίλη 2014.
 • Στις 22 Ιούνη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 12 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: