Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ραούλ Κάστρο: «Η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές»


«Η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές», ανέφερε ο Ραούλ Κάστρο, ωστόσο δήλωσε έτοιμος να μην εξαιρέσει κανένα θέμα από τον διάλογο με την Ουάσινγκτον.

 «Ο λαός της Κούβας χαιρετίζει αυτήν την δίκαιη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Επικυρώνει την άρση ενός εμποδίου στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Ραούλ Κάστρο κατά την ομιλία με την οποία έκλεισε την εξάμηνη κοινοβουλευτική σύνοδο.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για έναν διάλογο με όρους σεβασμού και αμοιβαιότητας για τις διαφορές μας», είπε δηλώνοντας ότι δέχεται να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα για την Κούβα, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης» και τονίζοντας ότι η Κούβα δεν θα υποχωρήσει ως προς τις σοσιαλιστικές της αρχές.

«Όπως εμείς δεν έχουμε ζητήσει ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αλλάξουν το πολιτικό τους σύστημα, θα ζητήσουμε σεβασμό για το δικό μας», είπε ο πρόεδρος της Κούβας.

«Θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διαφυλάξουμε τον σεβασμό απέναντι στην εθνική μας ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση», προειδοποίησε ο Ραούλ Κάστρο παραπέμποντας στον αδελφό του Φιντέλ, τον οποίο διαδέχθηκε το 2006.

Ο Κάστρο δήλωσε επίσης ότι η Κούβα αντιμετωπίζει «έναν μακρύ και δύσκολο αγώνα» πριν από την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο εναντίον της, εν μέρει διότι ισχυροί κύκλοι κουβανο-αμερικανών εξόριστων θα αποπειραθούν "να σαμποτάρουν τη διαδικασία» της εξομάλυνσης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τον επόμενο μήνα την Αβάνα για να αρχίσουν συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ασκήσει πιέσεις για θέματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων (σημ. Οικ.: Να... υποθέσουμε κατά πως τα «εννοούν» οι ΗΠΑ;…) κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τους προσεχείς μήνες.

Χθες, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος του έτους ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των αντιφρονούντων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προς το γεγονός ότι η Κούβα εξακολουθεί να κυβερνάται από «ένα καταπιεστικό καθεστώς». «Η Κούβα θα αλλάξει, είναι αναπότρεπτο, αλλά δεν προβλέπω αλλαγές από τη μία ημέρα στην άλλη», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος. (Σημ. Οικ.: Αν κάτι  οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον Ομπάμα είναι ότι… κατέχει πλήρως το «γνώθι σ’ αυτόν». 53 χρόνια ―τόσοι και τόσοι πρόεδροι άλλαξαν― οι ΗΠΑ είναι αυτές που σπάνε τα μούτρα τους στα τείχη ―εμπάργκο― που οι ίδιες ύψωσαν γύρω από την ηρωική Κούβα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...).

Ο Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Βορείου και Νοτίου Αμερικής στον Παναμά τον Απρίλιο, προσδιορίζοντας έτσι τον χρόνο της πιθανής πρώτης συνάντησής του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Κείμενο (...χωρίς τις σημειώσεις): Ενικός

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως αποδεικνύει και η μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη διάρκεια του 20ού αιώνα, η διατήρηση ή και εμβάθυνση του Κεντρικού Σχεδιασμού και των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής δεν προκύπτει βουλησιαρχικά ή με επικλήσεις "υπέρ του Σοσιαλισμού".
Η αποδοχή και υλοποίηση αγοραίων αναδιαρθρώσεων στην οικονομική βάση της ΛΔ Κούβας είναι δεδομένη. Το ΚΚΕ εκτίμησε ορθά και απολύτως έγκαιρα τις εξελίξεις των τελευταίων ετών.
Βεβαίως, τόσο οι συνθήκες του μακροχρόνιου και εγκληματικού αποκλεισμού όσο και η αντικειμενική αδυναμία εξασφάλισης παραγωγικής αυτάρκειας σε αρκετούς τομείς, θέτουν - δικαιολογημένα ως ένα βαθμό - το ζήτημα της αποδοχής ορισμένων υποχωρήσεων. Ωστόσο, η υιοθέτηση και εφαρμογή αγοραίων κατευθύνσεων περικλείουν αυτόνομη δυναμική.
Η ΛΔ Κούβας δε θα αποτελεί πλέον, ύστερα από την παρέλευση κάποιων ετών, σοσιαλιστικό κράτος. Η αρνητική αυτή εξέλιξη δύναται να ανακοπεί είτε μέσω της επικράτησης Σοσιαλιστικών Επαναστάσεων σε άλλες χώρες (και με τη επακόλουθη σύμπτυξη συμμαχιών) είτε με την έγκαιρη και με οργανωμένο χαρακτήρα αντίδραση συνεπών επαναστικών δυνάμεων εντός Κούβας. Δυστυχώς, καμία από τις προηγούμενες εκδοχές δε είναι πιθανή.
Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και οι συνεπείς αγωνιστές οφείλουν να υπερασπίζονται τις υπαρκτές, δεδομένες και ιδιαίτερα σημαντικές κατακτήσεις της Κουβανικής Επανάστασης. Και να εξηγούν τις παρούσες, δυσμενείς εξελίξεις. Ενάντια στην κυρίαρχη, αντιδραστική προπαγάνδα.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή θεωρείς ότι η κουβανική επανάσταση κάνει υποχωρήσεις ως προς τον σοσιαλισμό και ως αποτέλεσμά αυτού θα είναι να μην υπάρχει σοσιαλισμός στο μέλλον στην Κούβα? Μήπως με τις υποχωρήσεις αυτές στο μέλλον θα καταρρεύσει ο σοσιαλισμός στην Κούβα?

Ανώνυμος είπε...

Οτι θα αναφερω στο σχολιο μου δεν εχει καμμια σχεση μετους σ.ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΙ ΡΑΟΥΛ.Τωρα πια στην ηγεσια βρι σκονται οι επομενες γενιες που μεγαλωσανε και σπουδασανε την εποχη που υπηρχανε η σχεσεις με την ΕΣΣΔ που ητανε αναγκαστικες λογο του εμπαργκο.ΟΙ μεταρυθμισεις του 20ου συνεδριου που ειχε παρει η ΕΣΣΔ πορεια για τον καπιταλισμο οι συνεπειες για την ΚΟΥΒΑ φαινονται σημερα χωρις βαρια βιομηχανια που δεν φτιαχτηκε τοτε τα προβληματα ειναι μεγαλα.Μακαρι να ειμαι λαθος αλλα η κατασταση δεν ειναι καλη και θα οδηγηση σε ανατροπη.επαιξε σημαντικο ρολο σε αυτην την αρνητικη πορεια ο οπορτουνισμος απο Βενεζεουλα.Μακα ρι η πραγματικα κομμουνιστικες δυναμεις να παρουνε το πανω χερι και να σταματησει αυτη η πορεια.Να διευκρινησω οτι η απελευθερωση των συντροφων ειναι πολυ θετικο γεγονος Και ας συγκρινουμε αυτην την κατασταση με την Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ οπου εχει βαρια βιομηχανια και οι Αμερικανοι ουτε συζητανε αρση του εμπαρκο.Και τονιζω ξανα.ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ηρωες οπως ΚΑΜΙΛΟ ΚΑΙ ΤΣΕ. Απλα περασανε τα χρονια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

5.11 Με τις υποχωρησεις αυτες στο μελλον θα ολοκληρωθει η ανατροπη οπως ακριβως εγινε και στην ΕΣΣΔ 1956 1991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Ναι, συμφωνώ και εν πολλοίς με τις αναφορές του σ. Παναγιώτη.
Η εξελισσόμενη αποδυνάμωση των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα του εξαιρετικά δυσμενούς διεθνούς συσχετισμού για την ΛΔ Κούβας.
Η συνύπαρξη στοιχείων της αγοράς με τις σοσιαλιστικές σχέσεις δεν θα είναι διαρκής.

Κ.

Ανώνυμος είπε...

7.23 Ειναι η θεση της Κουβας στον χαρτι που την αναγκασε να ταυτιστει με την ΕΣΣΔ που εφαρμοζε τις μεταρυθμισεις Κοσιγκιν Λιμπερμαν στις οποιες ειχε κανει σφοδρη κριτικη ο ΤΣΕ το 1961.Επισης αρνητικο ρολο επαιξε και η υπαρξει του Γκουανταναμο που για μενα θα επρεπε να το ειχε διαπραγματευτει ο Χρουτσωφ με τα γεγονοτα των πυραυλων σαν εσχατη λυση χωρις να λεω οτι καλα εκανε και εφυγε.Επισης πιστευω οτι βολευει τις ΗΠΑ η υπαρξη της βενεζουελας για να ανατραπη η ΚΟΥΒΑ Δεν θα ηθελα σε καμμια περιπτωση να ειμαι στην θεση των ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ μετα απο μια τετοια ηρωικη πορεια 62 χρονων.Δυστηχως οι ανατροπες στην ΕΣΣΔ με οχημα τον οπορτουνισμο κανενα πολυ μεγαλη ζημια. Αισιοδοξια και δυναμη ο καπιταλισμος δεν ειναι αιωνιος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

@ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Σωστά.
Και γενικότερα, φαίνεται να υπήρξε μία επανάπαυση, κατά κάποιον τρόπο, στον τομέα της παραγωγής των μέσων παραγωγής. Επί τη βάση των συμφωνιών με την ΕΣΣΔ.
Με τα όποια σφάλματα, τα επιτεύγματα της Κουβανικής Επανάστασης είναι αδιαπραγμάτευτα.

Κ.

Οικοδόμος είπε...

Η Ιστορία διδάσκει και για τα λάθη στην πορεία προς το σοσιαλισμό, και για τα λάθη ελλείψεις, ανεπάρκειες στην πορεία της οικοδόμησής του που οδήγησαν και στην ανατροπή-κατάρρευσή του. Αυτό που λέει το ΚΚΕ σήμερα, όσο και αν στα αυτιά κάποιων ακούγεται «ξύλινο», απηχεί την ωμή πραγματικότητα. Υπάρχει συσσωρευμένη αρκετή πείρα πια, τόση που και οι λαοί μπορούν αξιοποιώντας τη να γίνουν σοφότεροι, αλλά και οι κομμουνιστές να μη (ξανα)χάσουν το δρόμο.

Τα επιτεύγματα τους Κουβανικής Επανάστασης, του Κουβανικού λαού, μπορούν να χαρακτηριστούν και είναι αναμφισβήτητα ηρωικά, όχι με την αφηρημένη έννοια που δίνουμε σε πρόσωπα ή γεγονότα που μας συναρπάζουν και μας ξεσηκώνουν, αλλά σαν αποτελέσματα μιας ασταμάτητης πάλης 55 χρόνων κάτω από τις χειρότερες συνθήκες που μπορεί να γνωρίσει κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται εκτός πολέμου.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αμφισβητησα την επανασταση σε τιποτα συντροφοι. Το εφερα σε σχεση με την ΕΣΣΔ τις μεταρυθμισεις και την Λ.Δ Κορεας που ειχε διαφορετικη σταση σε σχεση με την ΕΣΣΔ και μπορεσε ν φτιαξει Βαρια βιομηχανια. Σε καθε περιπτωση μελεταμε την ιστορια για να γινουμε καλυτεροι και να μην συμβουνε τα ιδια και παλι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Χωρις διαφωνω σε τιποτα απο οσα ειπωθηκαν νομιζω οτι δεν μπορουμε να κανουμε αμεση συσχετιση της Κουβας με αλλες ΛΔ. Η Κορεα πχ ηταν μια χωρα με πολυ μεγαλυτερες παραγωγικες δυνατοτητες απο την Κουβα. Ωστοσο αν δεν επικρατουσαν λαθεμενες αντιληψεις στην ΕΣΣΔ ,στην Κουβα και γενικα στις ΛΔ υα μπορουσε η Κουβα μετα απο τοσες δεκαετιες σοσιαλιστικης οικοδομησης να ειχε αναπτυξει μθα σειρα απο κλαδους και κυριως βαρθα βιομηχανια.

ratm