Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Ο... «αντισυστημικός» κύριος Λαζόπουλος


«Όποιος δεν υμνεί το σύστημα, σημαίνει ότι πρέπει να είναι ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτιέται, δήθεν αφελώς, σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Λάκης Λαζόπουλος. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο «παρόν σύστημα που κυβερνάει τη χώρα 35 χρόνια», εννοώντας φυσικά τους εταίρους του πάλαι ποτέ δικομματισμού και τους «δορυφόρους» τους που διαχειρίστηκαν την κυβερνητική εξουσία.

«Σύστημα», λοιπόν, για τον κύριο Λαζόπουλο, είναι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, άντε και το ΛΑΟΣ με τη ΔΗΜΑΡ. Δεν είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, τα συμφέροντα της τάξης των κεφαλαιοκρατών που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πνίγουν τους λαούς της Ευρώπης, μαζί και τον ελληνικό λαό. Δεν είναι «σύστημα» για τον κύριο Λαζόπουλο οι βαθύπλουτοι καναλάρχες με τους απολυμένους ή απλήρωτους εργαζόμενους, οι «ισχυροί» φίλοι, τα κότερα της χλιδής, η «λάμψη» του ως «σελέμπριτι», τα «νούμερα» τηλεθέασης.

Ο κύριος Λαζόπουλος ασφαλώς και δεν είναι αφελής. Γνωρίζει πολύ καλά τι είναι σύστημα, όπως επίσης και τους τρόπους να το στηρίζει, αφού υπηρετώντας το πιστά  τόσα χρόνια μπορεί ο ίδιος να απολαμβάνει  τα προνόμια και την εύνοιά του. Αφελείς θεωρεί (και κάποιοι ίσως να είναι) τους ακροατές-τηλεθεατές-χειροκροτητές του.

Ο κύριος Λαζόπουλος ασφαλώς δεν έγινε ξαφνικά και «αντισυστημικός». Απλά, στις δύσκολες στιγμές που περνά σήμερα το σύστημα προσφέρει για μια ακόμα φορά τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην κατεύθυνση μιας όσο το  δυνατό πιο ανώδυνης (για το σύστημα) αποφόρτισης της λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας στις ερχόμενες εκλογές.

Ο λαός όμως δεν πρέπει να «τσιμπήσει». Κριτήριο για την τελική επιλογή του μπροστά στις κάλπες δεν μπορεί να είναι ποιο κόμμα θα διαχειριστεί «καλύτερα» ένα σύστημα (το πραγματικό σύστημα κύριε Λαζόπουλε, το καπιταλιστικό) που γεννά την καταπίεση και την εξαθλίωσή του, αλλά ποιο αποτέλεσμα και ποιοι συσχετισμοί θα τον βοηθήσουν από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσει την επίθεση που διαρκώς  μεγαλώνει σε βάρος του, με ή χωρίς «ανάπτυξη», με ή χωρίς «πλεονάσματα»…

Ο καθένας πρέπει καλά να σκεφτεί και να κρίνει ποιας τάξης τα συμφέροντα υπηρετεί με την πολιτική του κάθε κόμμα (άρα και το κόμμα που υποστηρίζει και προβάλλει ο κύριος  Λαζόπουλος) που ζητάει την ψήφο του. Να θέσει μπροστά του συνολικά το πολιτικό ζήτημα που δε θα αφορά στην αλλαγή απλά μιας κυβέρνησης, αλλά της τάξης που είναι στην εξουσία, της τάξης που κάνει πραγματικά κουμάντο.

Στις ευρωπαϊκές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ. Να συμμετέχει στο χτίσιμο μιας ισχυρής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, με ισχυρό ΚΚΕ, που θα βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση και θα ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό στην εξουσία.

Κυριακή 20 Απρίλη 2014.

7 σχόλια:

faros είπε...

Προσυπογράφω κάθε λέξη του άρθρου.

Έτσι ΑΚΡΙΒΩΣ είναι !

Χρόνια Πολλά !

παρις καρ. είπε...

Διαχειρηση του καπιταλισμου θα γινει στην δευτερα παρουσια, ανατροπη του με τις συνθηκες που δημιουργουνται θα γινει επισης στην δευτερα παρουσια και το πιθανοτερο ειναι η ζωη μας να γινει καλυτερη με την δευτερα παρουσια την οποια δεν πιστευουμε κιολας!!!
Οσο κανεις απο τον χωρο της αριστερας δεν παιρνει την πρωτοβουλια για την δημιουργια ενος κινηματος αντιστασης εναντια σε ολους αυτους που καταστρεφουν την ζωη μας η ζωη της εργατικης ταξης θα γινεται χειροτερη και οι προυποθεσεις ανατροπης δυσμενεστερες.(χαρατσι, δημοσια τηλεοραση, περικοπη δωρων συνταξιουχων, κυριακατικη αργια,φορολογια)θα επρεπε να δημιουργουν μετωπο αντιστασης και οχι πεδιο αντιπαραθεσεων και ξεχωριστων συγκεντρωσεων απο τις οποιες κερδισμενοι ειναι ΜΟΝΟ το κεφαλαιο και οι πολιτικοι υπηρετες του.
Μητε στον εορτασμο της πρωτομαγιας δεν θα βρεθουμε ολοι μαζι παλι αλλα ο καθενας στο ταμπουρι του και ολοι μαζι δεσμιοι μιας ζωης που ολο και θα γινεται χειροτερη ψαχνοντας να βρουμε ποιος ειναι πιο αντισυστημικος , θα δυναμωνει το συστημα ακομη περισσοτερο.

Οικοδόμος είπε...

@παρις καρ. :
Ο χώρος της αριστεράς δεν είναι και δεν θα γίνει πολτός, όσο και αν αυτό θα βόλευε σήμερα μεγάλο τμήμα της και θα εξυπηρετούσε το σύστημα. Τι εννοείς όταν λες: «πρωτοβουλια για την δημιουργια ενος κινηματος αντιστασης»; Οι διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, συλλαλητήρια, πορείες, απεργίες, καταλήψεις κ.ά μορφές αντίστασης στις οποίες πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, το ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές κλπ δεν είναι πρωτοβουλίες; Τι σε εμποδίζει να έρθεις μαζί μας; Τι είναι αυτό που σε κρατάει μακριά μας;

Τι εννοείς όταν λες: «εναντια σε ολους αυτους που καταστρεφουν την ζωη μας»; Μήπως αναφέρεσαι στους Σαμαρά, Βενιζέλο, Στουρνάρα, Θεοχάρη κλπ; Στα πρόσωπα; Αν ναι, αυτό δε συνιστά διαχείριση του συστήματος; Δηλαδή κάποια άλλα πρόσωπα θα κατέστρεφαν λιγότερο τις ζωές μας; Θα περνούσαν μέτρα λιγότερο επώδυνα; Θα ψήφιζαν 600 κατώτερο μισθό αντί 500; Ε, και; Μήπως πρέπει να στοχεύσεις στις πολιτικές που εφαρμόζουν τα πρόσωπα, από τα συμφέροντα ποιας τάξης εκπορεύονται αυτές, ποιους υπηρετούν κλπ; Και η Ευρωπαϊκή Ένωση τι ρόλο παίζει στις πολιτικές αυτές; Μήπως, πια, κυρίαρχο;

Αυτά δεν είναι μια απλή «αντιπαράθεση» μεταξύ αριστερών πάρι. Είναι θεμελιώδης διαφορά αντίληψης, εντελώς διαφορετικοί στόχοι πάλης. Ναι, θα ήταν καλό να μαζευτούμε όλοι μαζί σε μια συγκέντρωση, να γίνουμε πολλοί. Κάτω από πιο πλαίσιο διεκδίκησης; Με ποιους στόχους στην πάλη μας; Με ποιο σκοπό; Και τα πρόβατα μιλούνια είναι στο κοπάδι, πλην όμως ακίνδυνα. Αν εσένα σου φτάνει η αλλαγή απλά της κυβέρνησης (την οποία και εγώ θέλω), κάποιοι δεν αρκούμαστε σε αυτό, παλεύουμε για ακόμα περισσότερα.

παρις καρ. είπε...

Οικοδομε,
Το αν συμμετεχω νομιζω δεν σημαινει οτι δεν μπορω να θεωρω πως μπορει να γινει σε επιπεδο κινηματος κατι ποιο μαζικο πιο αποτελεσματικο και πανω απο ολα νικηφορο γιατι μεχρι τωρα μετραμε ηρωικες ηττες, και τοτε να κριθει.
Η αριστερα δεν ειναι πολτος ομως πολτος δεν ηταν το ΕΑΜ αλλα με την καθοδηγηση και καθοριστικη συμμετοχη του κκε δημιουργηθηκε και αφησε πολυτιμη παρακαταθηκη.
δεν μιλαω για προσωπα ουτε για αλλαγη διαχειρηστη του καπιταλισμου αλλα για ενα ευρυτερο μετοπο κινηματικο σε μια σειρα θεματα οπως χαρατσι, κυριακατικη αργια, κλεισιμο δημοσιας τηλεορασης ακομη και σε αυτες τις συνθηκες ενα μαζικο εορτασμο τηςπρωτομαγιας.
Το ερωτημα ειναι ενα και μενει αναπαντητο:ποιον ευνοουν οι ξεχωριστες συγκεντρωσεις διαμαρτυριας για το ιδιο ζητημα και τι πετυχαινουν αυτες?

Ανώνυμος είπε...

'Ετσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.Απλά ο κ.Λαζόπουλος έχει βάλει στόχο υπουργείο πολιτισμού και πουλάει αυταπάτες στον λαό που κρέμεται από τα αντιμνημονιακά του χείλη.

Oxy

zoot horn rollo είπε...

"ποιον ευνοουν οι ξεχωριστες συγκεντρωσεις διαμαρτυριας για το ιδιο ζητημα και τι πετυχαινουν αυτες?"
Δε γίνεται τίποτα ουρανοκατέβατο.
Καλύτερα να απευθύνεις το ερώτημα στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και πολλών πολλών σωματείων και ομοσπονδιών, που έχουν ονοματεπώνυμο κι ευθύνη για την απομαζικοποίηση και συνειδητή υπονόμευση του κινήματος. Δε θα απολογείται το ΚΚΕ επειδή προσπαθεί, με όσες δυνάμεις κι αδυναμίες έχει, να ξαναχτίσει κάτι που όλοι αυτοί,γνωστοί και μη εξαιρεταίοι, γκρέμισαν και συνεχίζουν να υποσκάπτουν.

Ανώνυμος είπε...

"ποιον ευνοουν οι ξεχωριστες συγκεντρωσεις διαμαρτυριας για το ιδιο ζητημα και τι πετυχαινουν αυτες?

Στο να ξέρω ότι υπάρχει και κάποιο κίνημα στην Ελλάδα που δε θα μου πει ότι σήμερα βρέχει και γι' αυτό δε θα γίνει η συγκέντρωση γιατί θα βραχούμε ίσως; Στο ότι μπορώ να εμπιστευτώ κάποιους συνδικαλιστές που δε θα με στείλουν να πιω ούζο και να πω "στην υγειά σου αφεντικό" ξέροντας ότι το αφεντικό πίνει κάθε μέρα μαζί τους σαμπάνια πληρωμένη με τον δικό μου τον ιδρώτα. Κοινώς ότι υπάρχουν και κάποιοι έντιμοι συνδικαλιστές που δε θα ξεπουλήσουν τον αγώνα μου για δικά τους χρυσά εφάπαξ και δε συμμαζεύεται. ΄Αποψή μου βέβαια.

Σοφία