Σάββατο, 5 Απριλίου 2014

Δίκτυο υπονόμευσης της Κούβας μέσω της κινητής τηλεφωνίας σχεδίαζαν οι ΗΠΑ


Τις συχνές καταγγελίες της Κούβας για τα σχέδια αποσταθεροποίησης της Επανάστασης από την πλευρά των ΗΠΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησιογραφικό πρακτορείο «Associated Press». Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι με χρηματοδότηση της «Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη» (USAID), μιας ακόμα υπηρεσίας - προβιά της CIA, είχε στηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα, τύπου... «Τουίτερ», με πρόσβαση στην κινητή τηλεφωνία που είχε ως στόχο να προσελκύει νέους και σιγά σιγά να τους εντάσσει στις αντεπαναστατικές ομάδες που χρηματοδοτούνται από τη CIA.

Σύμφωνα με έγγραφα, στα οποία απέκτησε πρόσβαση το «Associated Press», η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδίαζε να φτιάξει τη βάση εγγεγραμμένων μελών «Ζunzuneo» (προέρχεται από το θόρυβο, που κάνει ένα πτηνό της Κούβας). Αρχικά η βάση αυτή, προσφέροντας «αθώα» μηνύματα για  ειδήσεις για αθλητικά, μουσική ή για ενημερώσεις για τυφώνες και δωρεάν μηνύματα στόχευε στην προσέλκυση τω νέων.

Στη συνέχεια, όταν το δίκτυο θα είχε τους περισσότερους συνδρομητές, οι δημιουργοί του θα εισήγαγαν πολιτικό περιεχόμενο, το οποίο θα είχε ως στόχο την οργάνωση των πολιτών σε «έξυπνες συμμορίες»: μαζικές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιούνταν σε χρόνο-ρεκόρ, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία λεγόμενη «Κουβανική άνοιξη».

Η χρηματοδότηση επίσης των αντεπαναστατικών δραστηριοτήτων γινόταν από τράπεζες στην Ισπανία και τα νησιά Καϊμάν, μέσω εταιρειών που εμφανίζονταν ως νόμιμες και το πρόγραμμα «έτρεξε» από το 2009 ως το 2012, φτάνοντας το μέγιστο των 40.000 χρηστών. Στο σημείο αυτό και όταν κινδύνευε να αποκαλυφθεί, η ίδια υπηρεσία διέκοψε το πρόγραμμα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου συνδέεται άμεσα με τον Αμερικανό Αλαν Γκρος, υπάλληλο της USAID, που συνελήφθη το 2009 και κρατείται στις κουβανικές φυλακές για την υπονομευτική του δράση (προωθούσε υλικό, φορητούς υπολογιστές κ.λπ. σε αντικαθεστωτικούς και δούλευε για την κατασκευή του δικτύου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: