Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δήλωση του Χρήστου Λύκου, υποψήφιου δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", για το ξεπούλημα του φράγματος Πουρναρίου

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από χρόνια έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της με το ότι έχει να κάνει με την απελευθέρωση της ενέργειας. Η ενέργεια από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί, από καιρό τώρα σε εμπόρευμα.

Από την εποχή που ψηφίστηκε από την Βουλή η απελευθέρωση της ενέργειας και δόθηκε το δικαίωμα σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα για την εγκατάσταση μικρών ή μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Από τότε ιδιώτες καταθέτουν σωρηδόν αιτήσεις για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα το νερό και τον ήλιο.

Από τότε Περιφέρειες και Δήμοι παραχωρούν απλόχερα άδειες για ανεμογεννήτριες και για φωτοβολταϊκά, για μικρά ή μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα σε ποτάμια και ρέματα, για εργοστάσια πόσιμου νερού και ότι άλλο εξυπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για να μην ξεπουληθεί το φράγμα του Πουρναρίου Ι και ΙΙ όταν συζητιόνταν και αποφασίστηκε η απελευθέρωση της ενέργειας και άρχισε το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν αντέδρασαν καθόλου. Απεναντίας μάλιστα τους ανέδειξαν με την ψήφο τους ξανά και ξανά στην κυβέρνηση,.

Σήμερα η αντίδρασή τους έχει το χαρακτήρα μόνον της αντίθεσης στο ξεπούλημα του Πουρναρίου χωρίς να αγγίζουν την πολιτική που το επιβάλλει.

Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που χρόνια τώρα εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι η ίδια πολιτική της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία εφαρμόζεται ενιαία σε όλες της χώρες της Ευρώπης, είτε έχουν είτε δεν έχουν μνημόνια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων ως Δημοτική αρχή του πρώην Δήμου Αγνάντων είχε ταχθεί υπέρ της κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου κόντρα στη μαζική αντίθεση κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Είναι γνωστό ότι, τα τελευταία χρόνια, στα Κεντρικά Τζουμέρκα Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αντί να σηκώσουν κίνημα αντίθεσης, στην ανεξέλεγκτη και χωρίς ουσιαστικές περιβαλλοντικές μελέτες, κατασκευή από ιδιώτες μικρών ή μεγάλων έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσαν απλόχερα την έγκρισή τους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της περιοχής να εκφράσει μαζί μας την δυναμική αντίθεσή του στο ξεπούλημα του κομματιού της ΔΕΗ που αφορά το φράγμα Πουρναρίου, ταυτόχρονα με την καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ, των κομμάτων αλλά και των δημάρχων που την στηρίζουν.

Να διεκδικήσουμε να καταστεί η ενέργεια κοινωνικό αγαθό και να έχει πρόσβαση κάθε λαϊκή οικογένεια. Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο και σε κανένα φτωχό οικογενειάρχη του Δήμου.

Να συστρατευθούν με την Λαϊκή Συσπείρωση για να δυναμώσει το κίνημα αντίθεσης στο ξεπούλημα και την ιδωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας τομείς της χώρας μας, αλλά και των κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία κλπ.



Τζουμέρκα Μάρτιος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: