Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

"ΕΙΚΟΣΙΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥΣ ΔΡΑΠΕΤΑΣ" - "Οι μεγάλες αποδράσεις", ένα σπάνιο βιβλίο στην e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος




«Η θρασύτατη δραπέτευσις των 27 κομμουνιστών προκαλεί γενικήν κινητοποίησιν. ΕΙΚΟΣΙΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΥΘΡΟΥΣ ΔΡΑΠΕΤΑΣ. Ενώ τα σύνορα προς τας χώρας του παραπετάσματος ελέγχονται αυστηρώς, μονάδες του στόλου και της Βασιλικής Αεροπορίας ερευνούν την θαλάσσιαν περιοχήν από του Σαρωνικού μέχρι της Κρήτης. Ενεργούνται συνεχείς έρευναι. Εγένοντο 300 συλλήψεις υπόπτων διατην απόδρασιν των ερυθρών».

Τρίτη, 18 Ιούλη 1955. Η εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ αναγγέλει με αυτούς τους τίτλους στην πρώτη της σελίδα την κινηματογραφικού τύπου απόδραση,  την προηγούμενη μέρα από τις φυλακές Βούρλων στη Δραπετσώνα, 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ.

Το χρονικό της απόδρασης αυτής, περιγραφές, φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, διηγήσεις, αλλά και πέντε ακόμα αποδράσεων στελεχών του ΚΚΕ που προκάλεσαν μεγάλο θόρυβο στην εποχή τους, περιέχονται στο σπάνιο βιβλίο του Δημήτρη Γκιώνη «Οι μεγάλες αποδράσεις» από τις εκδόσεις «τετράδιο» (δεν υπάρχουν πια) που προσθέτουμε σήμερα στα ράφια της "e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος" στο Scribd. Πρόκειται για τις αποδράσεις του Νίκου Ζαχαριάδη απ’ το Γεντί – Κουλέ το 1925 και την Παλιά Στρατώνα το 1929, την απόδραση «των 7 και του δεκανέα» από τις φυλακές Συγγρού το 1931, την θρυλική απόδραση του Μ. Μπεζεντάκου, επίσης από τις φυλακές Συγγρού το 1932, την απόδραση της Κ. Εμμανουηλίδου από τις φυλακές Αβέρωφ το 1933, την απόδραση «των 8» από την Αίγινα το 1934 και την με ασύλληπτο τρόπο απόδραση των 27 κομμουνιστών από τα Βούρλα το 1955, που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ένδοξη ιστορία του ΚΚΕ.



Από σήμερα έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε διαδικτυακά ή να κατεβάσετε το βιβλίο «Οι μεγάλες αποδράσεις» στον υπολογιστή σας.

Πέμπτη 18 Ιούλη 2013

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΕ

ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΟΙΞΩ;

ΣΕ PDF EINAI;

ΘΕΡΣΙΤΗΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ

Οικοδόμος είπε...

Γεια σου Θερσίτη.
Θα πας στο "παράθυρο" της ανάρτησης με το βιβλίο και θα πατήσεις πάνω στη λέξη Scribd που φαίνεται κάτω αριστερά.

Ναι, είναι σε μορφή pdf.

Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο οικοδόμε για το βιβλίο .

giorgis είπε...

Ευχαριστούμε για την πολύ καλή δουλειά που κάνεις και την οποία "κλέβουμε"

akrat είπε...

καλησπέρα σας

η Κατίνα Εμμανουηλίδου (επαναστατικό ψευδόνυμο) ήτο επαναστάτρια καπνεργάτρια και μέλος του Αρχείου του Μαρξισμού. Δεν ήτο φυματική αλλά είχε ιγμωρίτιδα σε πολύ προχωρημένο στάδιο.
Απέδρασε από την φυλακή με το βρέφος και οι δύο συντρόφισες που παρέμειναν στο κελί μέλη και οι δύο του ΚΚΕ υπέστησαν μεγάλες ταλαιπωρίες.
Έμεινε στην παρανομία (την προφύλασε ο Δευτεραίος) περιπτερούχος αρχαιομαρξιστής που είχε το περίπτερο στην πλατεία Ρηγίλης. Απέθανε και στην κηδεία λόγο έβγαλε ο Βιτσώρης και μια άλλη αγωνίστρια που δεν θυμάμαι

έχω δημοσιεύσει πολλά για αυτήν την επαναστάτρια

http://akrat.blogspot.gr/2012/05/blog-post_22.html

μάλιστα το πτώμα της εσκυλεύτηκε από την αστυνομία για να διαπιστωθεί ότι ήταν αυτή και όχι άλλη...