Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «άλλη Κούβα»




Πολλά λέγονται σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Ακόμα, έχει γίνει κοινός τόπος να αναγνωρίζεται η ικανοποίηση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων στη Νήσο, ιδίως της πρόσβασης στην υγεία και την εκπαίδευση, για να δηλωθεί στη συνέχεια ότι οι κουβανοί πολίτες δεν απολαμβάνουν πολιτικά δικαιώματα.

Είναι αλήθεια, ότι η Κούβα διαπρέπει στην ικανοποίηση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Ήταν η πρώτη χώρα που ανακηρύχθηκε ότι είχε καταπολεμήσει τον αναλφαβητισμό και η συμβολή της στην εξάλειψη του και σε άλλες χώρες, έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην Κούβα είναι το χαμηλότερο στην Αμερική, χαμηλότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και η UNICEF την έχει ανακηρύξει ως τη μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής όπου δεν υπάρχει υποσιτισμός των παιδιών. Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης της Κούβας την τοποθετεί ψηλότερα από τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και στις περιβαλλοντικές επιδόσεις βρίσκεται μεταξύ των πρώτων δέκα εθνών στον κόσμο.

Όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αναλυτές λένε ότι η κατάσταση στο νησί δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση σε χώρες που συνήθως κατηγορούν την Κούβα – όπως οι ευρωπαϊκές - για τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εκθέσεις που συνήθως τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν.

Όμως είναι οι ειδήσεις ​​σχετικά με την ελευθερία του λόγου, ή καλύτερα η απουσία της, αυτές που εμφανίζονται περισσότερο όταν γίνεται κουβέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα, αναφερόμενες κυρίως σε καταγγελίες ατόμων που συνδέονται με τα περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια δολάρια το χρόνο που οι Ηνωμένες Πολιτείες προορίζουν για μια “αλλαγή καθεστώτος” στο νησί.

Ωστόσο, μια πρόσφατη εμπειρία μπορεί να δείξει πως αυτά τα άτομα κατανοούν την ελευθερία έκφρασης. Κατά τη διάρκεια ενός πάνελ ανοικτού για το κοινό στην εκπομπή “Τελευταία Πέμπτη”, που διοργανώθηκε από το περιοδικό Θέματα σχετικά με το διαδίκτυο και τα κοινωνικά κινήματα, ένα από αυτά παρενέβη εντελώς ελεύθερα για να εκφράσει την ασυμβατότητα της συζήτησης για το διαδίκτυο με το γεγονός ότι στην Κούβα τιμωρείται η διαφορά, κάτι που αμφισβητήθηκε με ευγένεια και σεβασμό για την διαφορετική άποψη από αρκετούς συμμετέχοντες. Λίγο μετά, εξοπλισμένοι με την τεχνολογία που οι ΗΠΑ παρέχουν στους φίλους τους στο νησί, οι υποστηρικτές της “άλλης Κούβας” ανέβασαν στο YouTube βίντεο με την εκδοχή τους για το τι συνέβη στο προαναφερόμενο πάνελ, εξαλείφοντας κάθε άποψη αντίθετη με τις αντιλήψεις τους.

Ίσως να είναι δυνατό να καταλάβουμε έτσι πως θα ήταν η “άλλη Κούβα” που αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν θερμά με το λεγόμενο σχέδιο Μπους – που εξακολουθεί να ισχύει με την κυβέρνηση Ομπάμα – που τους έχει προωθήσει σημαντική χρηματοδότηση και την τεχνολογία για και τον ρόλο τους που περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση σε μια “μετά Κάστρο Κούβα” όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των κουβανών για να τους εξισώσει με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου. Τότε δεν θα είναι οι γείτονες που θα προτείνουν τους υποψήφιους στις εκλογές στην Κούβα, όπου κανένα από αυτά τα άτομα δεν έχει ποτέ καταφέρει να κερδίσει μια εκλογική περιφέρεια, αλλά οι πολιτικοί μηχανισμοί που κατασκευάζονται και χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον κατ' εικόνα και ομοίωση τους. Ναι, θα ήταν “άλλη Κούβα” αλλά χωρίς δικαιώματα για τους κουβανούς.

Του Ιροέλ Σάντσεζ -  cubadebate.cu, Myrsini Tsakiri

Πηγή: Sierra Maestra

Δεν υπάρχουν σχόλια: