Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Συνεχίζουν με τις ταξικές δυνάμεις στο τιμόνι της Ομοσπονδίας




Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι οι εργασίες του 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ με την εκλογή νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ, με τις ταξικές δυνάμεις να παραμένουν στο τιμόνι της Ομοσπονδίας.
  
Το τριήμερο συνέδριο (ξεκίνησε την Παρασκευή), αποτελεί μια σοβαρή παρακαταθήκη για τους αγώνες των εργαζομένων του κλάδου, καθώς επεξεργάστηκε τη γραμμή πάλης σε μια κρίσιμη περίοδο. Η σφοδρή αντεργατική επίθεση και η τεράστια ανεργία που συντρίβουν τους οικοδόμους, έρχεται σε αντιπαράθεση με την ίδια την πραγματικότητα όπου αναδεικνύεται το σύνολο των δυνατοτήτων για να μπορέσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, όπου η πάλη για την ανακούφιση των άμεσων και επίκαιρων δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος του κλάδου, συναντά την ανάγκη να αναπτύσσεται η πάλη ως και το επίπεδο της αλλαγής τάξης στην εξουσία, κινήθηκε το ίδιο το Συνέδριο.

Χτες, Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 41 τοποθετήσεις συνέδρων. Οι παρεμβάσεις κινήθηκαν στους εξής άξονες:
-- Πάλη ενάντια στην ανεργία.
-- Δράση για τη συμπόρευση με τα σύμμαχα στρώματα και κύρια με τους επαγγελματοβιοτέχνες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, καθώς διαπιστώθηκαν τα κοινά συμφέροντα στην πάλη για την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας με όρους που θα συμφέρουν εργάτες και ΕΒΕ.
-- Δράση για την υπεράσπιση και την αλληλεγγύη των οικοδόμων και των άλλων στρωμάτων που μαστίζονται από τις συνέπειες της κρίσης, μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές.
-- Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πάλη για να μπει στη μάχη ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας.
Σημαντική εμπειρία ήρθε από κάθε περιοχή της χώρας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

Σήμερα, εγκρίθηκε το σχέδιο δράσης, καθώς επίσης και ψηφίσματα ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής, καταδίκης της δολοφονίας μετανάστη στα Πετράλωνα καθώς και για τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Τέλος, αποφασίστηκε η συμμετοχή των οικοδόμων στην απεργία που έχει προκηρυχθεί ήδη για μέσα στον  Φλεβάρη για τις ΣΣΕ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή, στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου, που ο πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας, Γιάννης Πάσουλας, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, λόγω συνταξιοδότησης, με τους συνέδρους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως με ενημέρωσε πριν λίγο συνάδελφος, είχαμε 182 συνέδρους που ψήφισαν και πήραν

Πανοικοδομικός 156 ψήφοι και 27 έδρες
πασκε 24 ψήφοι και 4 έδρες
Ταξική παρέμβαση 2 ψήφοι

Παιζόταν στο τέλος μια έδρα για την ταξική παρέμβαση (από τρίτη κατανομή), αλλά τελικά το μέτρο ορίστηκε στο 5,8...! και έτσι έμεινε η κατανομή που ανέφερα. Έχει γίνει ένσταση.

Περισσότερα από αύριο, φαντάζομαι θα έχει και ο "οικοδόμος" ρεπορτάζ.