Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η στάχτη από το τζάκι είναι πολύτιμη. Πολλοί οι λόγοι που δεν την πετάμε



 Από αυτό το ιστολόγιο αναφερόμαστε σχεδόν καθημερινά στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας στην καθημερινότητά τους. Η ζωή έγινε πια   αγώνας για επιβίωση για τους πολλούς, με αποτέλεσμα αυτόν τον χειμώνα να μην μπορούν να ζεσταθούν, με κεντρική θέρμανση όπως γινόταν μέχρι τώρα. Τους λόγους τους έχουμε συζητήσει, όπως και τις αιτίες που γεννούν αυτά τα  προβλήματα.  Αυτόν τον χειμώνα, που το πετρέλαιο έγινε απλησίαστο, όλοι λίγο πολύ στραφήκαμε σε πιο οικονομικές λύσεις για να ζεσταθούμε. Μια από αυτές είναι τα καυσόξυλα. Όσοι έχουν τζάκι στο σπίτι το ανάβουν πολλές ώρες καθημερινά. Όσοι δεν είχαν έσπευσαν να αγοράσουν ξυλόσομπα.

Η καύση του ξύλου  δεν παράγει μόνο ρύπους που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα αλλά και την στάχτη. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, την μαζεύουμε και την πετάμε, μη γνωρίζοντας πόσο πολύτιμη και χρήσιμη είναι, και πόσα προβλήματα μπορεί να μας λύσει στο σπίτι. Ο τρόπος ζωής μας άλλαξε και ξεχάσαμε ή δεν μάθαμε ποτέ (οι νεώτεροι) πως χρησιμοποιούσαν τα παλιότερα χρόνια οι γιαγιάδες μας τη στάχτη και τόσα άλλα «σκουπίδια» που παράγονται σ’ ένα σπίτι, κάνοντας παράλληλα και οικονομία.

Επειδή λοιπόν το ιστολόγιο θέλει να είναι  πρακτικό και χρήσιμο, αναδημοσιεύουμε άρθρο της αρωματοθεραπεύτριας κας Μαρίας Σαρίδου από το μπλογκ της fysikaproionta.blogspot.com στο οποίο μας εξηγεί αναλυτικά πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την πολύτιμη στάχτη:

"Η στάχτη από ξύλα είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση τους.  Ξύλα εννοούμε μόνο φυσικά, όχι με βαφές, κόλες  ή επεξεργασμένα.   Πρέπει να προσέχουμε να μην πετάμε μέσα στην φωτιά πλαστικά, αποτσίγαρα, ή οτιδήποτε άλλο σκουπίδι που μπορεί να μολύνει την στάχτη.  Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και μετά την συλλέγουμε. Από την στάχτη ξεχωρίζουμε την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω από τα καρβουνάκια και την αποθηκεύουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο με καπάκι. Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο δοχείο. Δεν πετάμε τίποτα, γιατί όλα χρειάζονται!

Πάμε τώρα να αναλύσουμε τι περιέχει η στάχτη και είναι τόσο πολύτιμη!

Η στάχτη περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο  από 25% έως 45%(το οποίο είναι ένα ανόργανο αλάτι με χημικό τύπο CaCO3.), λιγότερο από 10 %  περιέχει  Κάλιο (Κ), και λιγότερο από 1%  φωσφορικό άλας.  Υπάρχουν ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα (όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο). Δεν περιέχει άζωτο.  Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με την θερμοκρασία καύσης των ξύλων. Η καύση επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της στάχτης, και κατά συνέπεια υψηλότερη θερμοκρασία μειώνει την απόδοση της στάχτης. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη. Σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά, όπως των κωνοφόρων και ο φλοιός και τα φύλλα παράγουν γενικά πιο πολύ  στάχτη από το εσωτερικό ξυλωδών τμημάτων του δέντρου. Κατά μέσο όρο, η καύση των ξύλων δίνει περίπου 6-10% στάχτες.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις χρήσεις της στάχτης, για να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς να την χρησιμοποιήσουμε!

Χρήσεις της στάχτης

1.Μπορούμε να φτιάξουμε αλισίβα, απλά βράζουμε 2 με 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι με νερό και μετά την σουρώνουμε με ένα φίλτρο του καφέ. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης, καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα,  σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κα.


2.Βουτάμε ένα υγρό πανί σε στάχτη ή σε αλισίβα και καθαρίζει τις γυάλινες πόρτες από το τζάκι. Τρίβουμε τα τζάμια με ένα υγρό σφουγγάρι βουτηγμένο στη στάχτη. Μια πάστα από στάχτη και νερό μπορεί να αφαιρέσει τους λεκέδες από τα έπιπλα.

3.Αν θέλουμε να φύγει γρήγορα ένας λεκές από τα ρούχα την στιγμή που έγινε, βάζουμε πάνω του λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τον τρίβουμε με ψίχα ψωμιού.

4.Η στάχτη χρησιμοποιείται για να διώξουμε τις άσχημες οσμές. Απλά την βάζουμε πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. Πχ. Σε παλιές τουαλέτες, τουαλέτα της γάτας.

5.Για να ξεμυρίσει το ψυγείο μας βάζουμε μέσα ένα πιάτο με καρβουνόσκονη (από ξυλοκάρβουνο), και την ανανεώνουμε μέχρις ότου φύγει κάθε μυρωδιά.

6.Χρησιμοποιείται και στο πλύσιμο των δοντιών, έχω αναρτήσει μια συνταγή για την οδοντική σκόνη εδώ.

7.Μπορούμε να λουστούμε πολύ φυσικά με την αλισίβα, και να χρησιμοποιήσουμε ξύδι στο ξέβγαλμα, αυτό ευνοεί περισσότερο το λιπαρό μαλλί.

8.Την αλισίβα την χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στην παρασκευή μουσταλευριάς, στα μελομακάρονα, στο ψωμί. Εκτός από την υπέροχη γεύση και την βελούδινη υφή που δίνει στα φαγητά μας καθαρίζει το έντερο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Το ψωμί γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.

9.Για μεγάλο χρονικό διάστημα η στάχτη του ξύλου έχει χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, δεδομένου ότι ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά πίσω στην γη. Η στάχτη χρησιμοποιείται και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο. Επίσης δεσμεύεται διοξείδιο του άνθρακα από τους μικροοργανισμούς μέσα στο χώμα η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη. Λόγω της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του και αυξάνει την δραστηριότητα των βακτηρίων του εδάφους. Η αύξηση της αλκαλικότητας του εδάφους επηρεάζει την θρέψη των φυτών. Θρεπτικές ουσίες είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά, όταν το έδαφος είναι ελαφρώς όξινο. Αλλά επειδή αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους με την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να κάνει κακό παρά καλό. Η στάχτη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε φυτά που αγαπάνε όξινα εδάφη, όπως είναι οι πατάτες, τα βατόμουρα. Είναι καλο να χρησιμοποιείται με φειδώ και γίνεται τακτικά έλεγχος του PH του εδάφους.

10.Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο, όπως είναι οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κα. Ακόμα ευδοκιμούν και οι τριανταφυλλιές. Μπορούμε να προσθέσουμε  1 / 4 φλιτζανιού σε κάθε λάκκο κατά τη φύτευση.

11.Μια κουταλιά στάχτη ανά 1000 λίτρα νερό δυναμώνει υδρόβια φυτά.

12.Βοηθάει τα φυτά να μην παγώσουν τον χειμώνα αν ρίξουμε πάνω τους μια στρώση από στάχτες.

13.Απωθεί ζώα, τίποτα δεν πλησιάζει την στάχτη! Με την στάχτη απομακρύνονται από τον κήπο διάφορα έντομα και παράσιτα όπως γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια κα.

14.Διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη στάχτη στην μυρμηγκοφωλιά τους.  Δεν μπορούν να μεταφέρουν την στάχτη όποτε θα αλλάξουν φώλια!

15.Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης μας ή του σπιτιού μας. Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.

16.Απωθεί τις ψείρες (στο τριχωτό της κεφαλής), τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και να την αλείψουμε στο τριχωτό.

17.Απωθεί τον σκόρο. Μπορούμε να ρίξουμε στάχτη στα ρούχα μας και μετά να τα αποθηκεύσουμε και όταν θα θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε απλά τα τινάζουμε. Μπορούν έτσι να μείνουν αρκετά χρόνια χωρίς να πάθουν τίποτα απολύτως.

18.Η ποτάσα (Υδροξείδιο του καλίου, ΚΟΗ) μπορεί να παραχθεί από στάχτη και αποσταγμένο νερό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σαπουνιού. Η διαδικασία είναι λίγο πολύπλοκη και χρονοβόρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.

19.Χρησιμοποιείται στα αιώνια αυγά, τα οποία είναι κονσερβοποιημένα αυγά που φτιάχνουν στην Ανατολή και χρησιμοποιούνται στην κουζίνα τους. Τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν με μείγμα πηλού, στάχτης, αλάτι, ασβέστη, και  φλοιού του ρυζιού για αρκετές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες, ανάλογα με τη μέθοδο της επεξεργασίας.

20.Η σόδα (Ανθρακικό νάτριο Na2CO3, σόδα πλυσίματος) μπορεί να παραχθεί από την στάχτη.  Η σόδα είναι γνωστή για την καθημερινή χρήση της ως αποσκληρυντικό του νερού.   

Na2SO4 + CaCO3 + 2 C Na2CO3 + 2 CO2 + CaS

Η σόδα παράγεται από βράσιμο του μίγματος στάχτης και νερού, και στη συνέχεια συλλέγεται όταν το νερό εξατμιστεί.

21.Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι. Είναι λίγο πιο από το αλάτι ή άλλες  χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας.

22. Φίλτρο.
Τα κάρβουνα που μένουν από την καύση (τα μαύρα κομμάτια, όχι η γκρι / λευκή στάχτη) μπορούμε να τα χτυπήσουμε με ένα σφυρί και στη συνέχεια να τα αλέσουμε με  ένα γουδοχέρι ή μπλέντερ και να πάρουμε μια λεπτή σκόνη. Η σκόνη αυτή από τα κάρβουνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φίλτρο.

23.Χρησιμοποιείται για να φιλτράρουμε το κρασί μας αν μας βρήκε λίγο θολό.

24.Αν το νερό πηγής μας έχει σκουλήκια ή κυπρίνους  μπορούμε να το φιλτράρουμε την στάχτη και παίρνουμε ένα πεντακάθαρο νερό.

25.Αφύγρανση

Κομμάτια από άνθρακα (κάρβουνο) τοποθετούνται σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση υγρασίας σε μέρη όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.

26.Σβήνουμε τη φωτιά , πολύ εύκολα και γρήγορα πετώντας στάχτη πάνω της.

27.Τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των σπόρων όπως των φασολιών μεγάλα πήλινα δοχεία που από πάνω τα κάλυπταν με παχύ στρώμα από στάχτη. Αυτό βοηθούσε να μην τα φάνε τα σκαθάρια. Μία μελέτη στη Νιγηρία δείχνει ότι η στάχτη ξύλου αφυδατώνει τους σπόρους και τους καθιστά λιγότερο επιρρεπή σε μόλυνση.

28.Χρησιμοποιείται σε πληγές για να σκοτώσει κάθε μικρόβιο και να γίνει η επούλωση πολύ γρήγορα.  Διαλύουμε  λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα στην αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.

29.Ψυγείο χωρίς ηλεκτρικό. Μπορούμε να διατηρήσουμε φρούτα και λαχανικά χωρίς να πάθουν τίποτα  για πολλές μέρες έως και χρόνια!  Σκάβουμε έναν λάκκο, τον γεμίζουμε με στάχτη τοποθετούμε τα λαχανικά έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο αλλά ούτε και με το χώμα. Σκεπάστε τον λάκκο με ,ένα ξύλο και τα αφήνουμε.

30.Παλιά για να διατηρήσουν την πυτιά, την βάζανε μέσα σε ένα κέρατο, το γεμίζανε με στάχτη, το σφραγίζανε με λάσπη και κρεμούσανε σε ένα δέντρο. Το αφήνανε εκεί για χρόνια χωρίς να πάθει τίποτα απολύτως η πυτιά. Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες χρήσεις που δεν ανακάλυψα ακόμα!!!"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γεια συνέλθετε βρε, που θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω !!!

Μάκης είπε...

Κι όμως, η αναδρομή στις μεθόδους που δούλεψαν οι πρόγονοί μας, δεν αποτελεί πισωγύρισμα στο χρόνο. Δηλαδή αν ανατρέξει κανείς στον Αριστοτέλη και στον Πλάτωνα γυρίζει το χρόνο πίσω; Σε μένα αγαπητέ οικοδόμε, προσέφερες καλή υπηρεσία με τη δημοσίευση των πολλαπλών χρήσεων της στάχτης, σε μια εποχή μάλιστα που έχω αρκετή και καλής ποιότητας, αφού καίω ξύλα από δικό μου χωράφι. Νάσαι καλά που με γύρισες πίσω στο χωριό μου όταν μαθητής δημοτικού μύριζα το κοφίνι που έβαζε η μάνα μου να πλύνει τα ρούχα μας, όταν έβλεπα τον παππού μου να λούζεται με αλισίβα..... και δεν πειράζει για τις αρνητικές απόψεις. Τουλάχιστον κάποιοι λειτουργούν εν δημοκρατία στην πράξη.
Μάκης

Ανώνυμος είπε...

Σαν να λέμε δλδ ότι κι ο Οικοδόμος επειδή του ακρίβυναν την βενζίνη ας πάρει ένα μουλάρι να μεταφέρει τα υλικά που χρειάζεται στην οικοδομή που θα δουλέψει αύριο (φτηνότερη έχει η βρώμη, του μένει και η σβουνιά για λίπασμα στο μποστάνι...) ή επειδή ακρίβυναν το ηλεκτρικό ρεύμα βάλε την πυροστιά να μαγειρέψεις και την ξύλινη σκάφη με τον τρίφτη για να πλύνεις (το λουλάκι μην ξεχάσεις) !!
ΑΜΑΝ ΡΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ...τούτες τις εποχές !!!!

Οικοδόμος είπε...

@lh:
Του Οικοδόμου δεν του ακρίβυναν απλά τη βενζίνη για να μετακινείται από και προς τη δουλειά του, αλλά τον άφησαν χωρίς δουλειά. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το ακρίβυναν απλά, αλλά το ΕΚΟΨΑΝ κιόλας από χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να το πληρώσουν. Αυτό σημαίνει πως ΝΑΙ, κάποιοι ήδη πλένουν σε σκάφη (δεν ξέρω αν είναι «ξύλινη», ούτε αν «ξεχνούν το λουλάκι») και κάποιοι μαγειρεύουν σε πυροστιά. Επίσης, αν δεν το έχεις καταλάβει, κάποιοι προσπαθούν να ζεσταθούν γύρω από το μαγκάλι. Το να ειρωνευόμαστε όλον αυτόν τον κόσμο (που ό,τι κάνει δεν νομίζω πως γίνεται από οικολογική ευαισθησία αλλά από ανάγκη που προκάλεσε η βίαιη «προσαρμογή» του στις «νέες συνθήκες»), δεν βοηθάει ούτε αυτούς που θέλουμε -και πρέπει να τους κάνουμε να- αντιδράσουν σε αυτό που συμβαίνει, ούτε νομίζω εμάς. Τον χρόνο προς τα πίσω δεν τον γυρνάνε οι τέτοιες αναρτήσεις, αλλά οι πολιτικές του κεφαλαίου που πρέπει να ανατρέψουμε. Μέχρι ο αγώνας να γίνει ανατροπή, ο καθένας πρέπει να μείνει ζωντανός, να αντέξει. Και για να το καταφέρει είναι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο.
Φιλικά.

Ανώνυμος είπε...

καλο το σχολιο... να ηταν το αρθρο και δικο σας θα ηταν καλυτερο
οταν κανουμε copy paste να σκεφτομαστε και αθτον που το εχει συνταξει διοτι αδικουμε τον κοπο του!Μασιμενη τροφη!

Οικοδόμος είπε...

@Ανώνυμος:
Καλησπέρα.
Υποθέτω πως σας ξέφυγε στην αρχική σας ανάγνωση της ανάρτησης, γι' αυτό σας το παραθέτω και από εδώ.
Διαβάστε το ξανά:

" Επειδή λοιπόν το ιστολόγιο θέλει να είναι πρακτικό και χρήσιμο, αναδημοσιεύουμε άρθρο της αρωματοθεραπεύτριας κας Μαρίας Σαρίδου από το μπλογκ της fysikaproionta.blogspot.com στο οποίο μας εξηγεί αναλυτικά πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την πολύτιμη στάχτη: "

Αν προσέξετε λίγο θα δείτε πως υπάρχει και ενεργός σύνδεσμος (λινκ) του ιστολογίου από το οποίο έγινε η αναδημοσίευση.

Καλό θα είναι άλλη φορά να διαβάζετε πιο προσεχτικά, γιατί εκτίθεστε με τέτοια σχόλια.