Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.Σ.Ε.) ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Συνάδελφοι, η θεσμοθέτηση των Σ.Σ.Ε. είναι κατάκτηση των εργαζομένων κάτω από σκληρούς και αιματηρούς αγώνες. Δεν μας χάρισε κανένας υπουργός, καμία κυβέρνηση αυτή τη κατάκτηση. Κάθε θεσμικό ζήτημα που προσθέταμε στη σύμβαση το αποσπούσαμε με τον αγώνα μας από τους εργοδότες. Δεν είναι τυχαίο ότι το πενθήμερο θεσμοθετήθηκε πρώτα στους οικοδόμους μέσα από τη Σ.Σ.Ε. Δεν αποσπάσαμε τυχαία ούτε μας τα έδωσαν γιατί μας λυπήθηκαν 19% αύξηση και μια τριετία, τη τριετία 2007-2008-2009 με τις αντίστοιχες Σ.Σ.Ε. Οι συμβάσεις τόσο στο κλάδο όσο γενικότερα ήταν καρφί στο μάτι της εργοδοσίας ήθελε να απαλλαγή απ’ αυτή τη κατάκτηση των εργαζομένων που αποτελούσε το σημείο άμυνας στο μεροκάματο.
Οι εργοδότες του κλάδου συκοφαντούσαν τους αγώνες μας για τη Σ.Σ.Ε. Έλεγαν ότι είναι ακριβά τα μεροκάματα, είναι ακριβό το ΙΚΑ, τι θα πάρουν οι οικοδόμοι από αυτά που πληρώνουν στο ΙΚΑ και άλλα ανάλογα επιχειρήματα. Δυστυχώς αυτή η επιχειρηματολογία εύρισκε έδαφος σε μερίδα του κλάδου. Πολλοί συνάδελφοι πίστευαν ότι για την ανεργία, για τα ακριβά διαμερίσματα φταίει το μεροκάματό μας και η ασφάλισή μας. Πώς έγιναν όμως τα 300χιλιάδες απόλυτα διαμερίσματα; Πώς γίνεται να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους, κατασκευαστές και κατασκευαστικές εταιρείες, σε άλλους τομείς της οικονομίας σε περίοδο κρίσης; Αυτός είναι ο δικός μας κόπος, η δική μας απλήρωτη δουλειά.

Συνάδελφοι,
Η κατάργηση των Σ.Σ.Ε. είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των εργατικών δικαιωμάτων που επιδίωκαν να καταργήσουν οι εργοδότες.
Μαζί με τους εργοδότες τορπίλιζαν την ύπαρξη των Σ.Σ.Ε. και οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και άλλα δευτεροβάθμια όργανα. Είτε υπογράφοντας συμβάσεις ξεφτίλας των 77 λεπτών, είτε σπέρνοντας το δηλητήριο της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής ανάπτυξης που πρέπει να στηρίξουν οι εργάτες.
Εμείς σαν ταξικό εργατικό κίνημα το ΠΑΜΕ είχαμε προειδοποιήσει που οδηγούν τη κατάσταση οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, τόσο στις διάφορες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ., όσο και στο εργατικό κίνημα.
Σήμερα οι κυβερνήσεις που πέρασαν τη περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης ΠΑΣΟΚ-ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αξιοποίησαν την κρίση για να κατεδαφίσουν τις ΣΣΕ όπως κατεδάφισαν και άλλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης.
Εφοδίασαν με εργαλεία τους εργοδότες για να υπογράφουν προσωπικές συμβάσεις για να υπερέχει η εργασιακή της κλαδικής για να πληρώνει τη σύμβαση μόνο ο εργοδότης που είναι μέλος της συνδικαλιστικής του οργάνωσης (αλήθεια ποιος βλάκας θα δηλώσει συνδικαλισμένος). Ο εργάτης για να πληρωθεί με τη σύμβαση πρέπει να δηλώσει ότι ανήκει στη συνδικαλιστική οργάνωση που την υπέγραψε. Ποιος άραγε εργοδότης θα πάρει συνδικαλισμένο εργάτη; δηλαδή παίζει και ρόλο χαφιέ. Κατάργησαν τις κλαδικές συμβάσεις.

Μείωσαν 20% την Εθνική Γενική Σύμβαση Εργασίας.
Μείωσαν την Εθνική για νέους από 18-25 χρονών 38%.
Κατάργησαν το επίδομα γάμου.
Πάγωσαν τις τριετίες.
Δεν γίνεται υποχρεωτική η σύμβαση από το υπουργείο όσα χρόνια ισχύει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας. Και εντέλει με όλα αυτά το μεροκάματο του οικοδόμου από 55-89 ευρώ μικτό που ήταν, έφθασε 28-38 ευρώ.
Αυτά τα εργαλεία αξιοποιούν οι εργοδότες και αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι να συζητήσουν τη Σ.Σ.Ε. του κλάδου. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν και στύβουν τους εργάτες του κλάδου με πενταροδεκάρες. Αυτά τα εργαλεία χρησιμοποιούν και το μεροκάματο δεν φθάνει να μπει φαΐ στο τραπέζι.

Συνάδελφοι,
Η Σ.Σ.Ε. δεν είναι ένα ξερό ποσοστό αύξησης, είναι συνδεδεμένη με την ασφάλιση, τα επιδόματα, το χρόνο εργασίας. Εν κατακλείδι είναι συνδεμένη με τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης κάθε εργαζόμενου. Δεν είναι τυχαίο αυτό που ακούγεται ότι οι συντάξεις θα ακολουθήσουν το κατώτερο μισθό. Θα αξιοποιήσουν τη μείωση των εσόδων του ΙΚΑ για νέα επίθεση. Νέα μείωση του ύψους της κύριας και επικουρικής σύνταξης αφού θα πέφτει προς τα κάτω η ασφαλιστική κλάση, νέα αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέο κτύπημα της ιατρικής-φαρμακευτικής-νοσοκομειακής περίθαλψης. Νέα επώδυνα μέτρα για τις αναπηρικές συντάξεις, αύξηση των ημερών ασφάλισης για την θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και άλλα.
Η κατάργηση της Σύμβασης σημαίνει λιγότερο δωροαδειόσημο, σημαίνει λιγότερο επίδομα ασθενείας. Η μείωση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. παρέσυρε προς τα κάτω το επίδομα ανεργίας, το χειμερινό επίδομα του κλάδου.

Συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όταν κουβεντιάζουμε τη Σ.Σ.Ε. του κλάδου στην ουσία συζητάμε τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης κατά συνέπεια η διεκδίκηση παίρνει χαρακτήρα σύγκρουσης. Πόλεμος εργατών εργοδοτών. Σαν τέτοιο ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και οργανώσουμε τον Αγώνα μας.
Δεν θα πάρουμε σαν δεδομένο ότι αφού έχουν περάσει τα μέτρα παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση υπογραφής σύμβασης. Αυτό πρώτα απ’ όλα θα σημαίνει παραίτηση από τη πολιτική πάλη, παραίτηση από την προσπάθεια πολιτικοποίησης του αγώνα. Παραίτηση από τον αγώνα να χρεωθούν οι κυβερνήσεις τις επιλογές τους, παραίτηση από την προσπάθεια να πειστεί η εργατική τάξη ότι δεν φθάνει να διεκδικεί ένα κομμάτι από το πλούτο που παράγει. Αντίθετα πρέπει να τον διεκδικήσει όλο.

Συνάδελφοι,
Συζήτηση πάλι για Σ.Σ.Ε. στο κλάδο σημαίνει πρώτα απ’ όλα αγώνας για την επαναφορά του κατώτερου ημερομισθίου της ΕΓΣΣΕ στα 711 ευρώ που αποτελεί και την αφετηρία για τις κλαδικές συμβάσεις, κατάργηση όλων των Νόμων που καταστρατηγούν τις Σ.Σ.Ε. Αγώνας για τη βελτίωση των συνολικών όρων διαβίωσης του οικοδόμου και της οικογένειάς του. Μεροκάματο -Κ.Α.- πολιτισμός – αθλητισμός – κατοικία - κοινωνικές παροχές-παιδεία κλπ.
Στη βάση αυτή θα ανοίξουμε τη συζήτηση στο κλάδο με Γ.Σ. των συνδικάτων, συσκέψεις, περιοδείες και κάθε άλλη μορφή.
Σ’ αυτή τη βάση διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο διεκδίκησης των 8 Σ.Σ.Ε. που υπογράφουμε σαν Ομοσπονδία.
Για την διεκδίκηση υπογραφής νέας σύμβασης ο βασικός προσανατολισμός να είναι ο εξής:
1.       Κατώτερο μεροκάματο χωρίς τριετίες για:
ΤΕΧΝΙΤΕΣ 61,93 €
ΒΟΗΘΟΙ ΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 55,36 €
ΑΝΕΙΔΙΚΕΥΤΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ 52,35 €
Τα παραπάνω κατώτατα ημερομίσθια ισχύουν για εργασία και αμοιβή πέντε (5) ημερών την εβδομάδα.
2.       Διεκδίκηση μιας ακόμη τριετίας (από 7 να γίνουν 8)
3.       Αύξηση 2% στο επίδομα γάμου
4.       5νθήμερο – 6ωρο – 30ωρο (Δευτέρα – Παρασκευή)
5.       Εξάωρη εργασία με κανονικές αποδοχές και άδεια με αποδοχές την περίοδο των εξετάσεων για τους εργαζόμενους μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ των εργασιών του 23ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: