Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Οι αποδείξεις...



Κάθε φορά που η κυβέρνηση αναγκάζεται να... διευκρινίζει κάποιο μέτρο από αυτά που περιλαμβάνονται στα διάφορα «πακέτα», αποκαλύπτεται ότι τελικά το περιεχόμενό του είναι ακόμα χειρότερο, σε σύγκριση με αυτό που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Το παράδειγμα με το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι από τα πλέον επίκαιρα, αλλά και τα πιο χαρακτηριστικά. Εκείνοι, με βάση τα οικονομετρικά μοντέλα που υπολογίζουν τα κρατικά έσοδα και τις δαπάνες, εκτίμησαν ότι μπορούν, χωρίς να θιγούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, να εξομοιώσουν τους ειδικούς φόρους του πετρελαίου θέρμανσης με τους πολλαπλάσιους φόρους που ίσχυαν για το πετρέλαιο κίνησης. Οι άλλοι, εκατομμύρια εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες από άλλα στρώματα, μη αντέχοντας να σηκώσουν τα νέα φορολογικά βάση που τους φόρτωσε η συγκυβέρνηση, ξεπαγιάζουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, σκαρφιζόμενοι πολλές φορές λύσεις που ούτε ζεστασιά προσφέρουν, ούτε κατάλληλες είναι.

Κάπως αντίστοιχα οριστικοποιείται η ιστορία με τις αποδείξεις, που οφείλουν να καταθέτουν οι φορολογούμενοι μαζί με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Μιλάμε για σκέτη πρόκληση. Αυτοί που με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία ενισχύουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις του κεφαλαίου, αυτοί που πεισματικά αρνούνται να φορολογήσουν τα κέρδη των εφοπλιστών, αυτοί που για να προσελκύσουν -όπως λένε- επενδύσεις, διαφημίζουν τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να γλυτώνουν φόρους, αυτοί οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι χτυπάνε τη φοροδιαφυγή με το κόλπο των αποδείξεων. Παραμύθια... Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους φόρους που πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και μικροεπαγγελματίες. Γιατί, ό,τι και να υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, μοναδική αλήθεια είναι ότι ολόκληρες ομάδες από τα λαϊκά στρώματα δε θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν σε αποδείξεις το 25% το εισοδήματός τους.

Είναι ολοφάνερο ότι λαϊκές οικογένειες, που νοικιάζουν σπίτι και έχουν παιδιά, δε θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τις αποδείξεις, για τον απλούστατο λόγο ότι από τις αποδείξεις εξαιρούνται και οι δαπάνες για το νοίκι που πληρώνουν, και οι πληρωμές για φως - νερό - τηλέφωνο. Στις σημερινές συνθήκες, ολόκληρο το εισόδημα φεύγει γι' αυτά τα πάγια έξοδα, έξοδα που δεν εξασφαλίζουν ούτε καν τους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης. Κι όμως, σύμφωνα με τη λογική της κυβέρνησης για το φορολογικό, όσοι δεν βρουν επιπλέον αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος, θα πληρώσουν πρόστιμο 22%!

Τα παραπάνω δεδομένα, στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν πολύ καλά και ξέρουν ότι σε πολλές χιλιάδες οικογένειες, από αυτές που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, θα επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Αυτός ήταν ο στόχος τους εξαρχής. Από τότε που καταργούσαν το αφορολόγητο όριο, καθιέρωναν τη νέα ακόμα πιο αντιδραστική φορολογική κλίμακα, καταργούσαν τις εκπτώσεις για το νοίκι, τα φροντιστήρια των παιδιών, καθιέρωναν το σύστημα των αποδείξεων κ.ο.κ. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατανοήσουν και οι εργαζόμενοι, ότι όσο η κοινωνία δεν απαλλάσσεται, από αυτούς που κάνουν κουμάντο στη ζωή και τις τύχες μας, τόσο χειρότερες θα είναι οι μέρες που θα ξημερώνουν στο εξής. Μόνο η απαλλαγή μας από τη γάγγραινα του κεφαλαίου, που τρέφεται από τις σάρκες του λαού, μπορεί να σηματοδοτήσει το ξεκίνημα μιας άλλης πορείας. Προς μια κοινωνία που ο λαός θα βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών για ένα καλύτερο αύριο.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ στο Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: