Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - Απεργία και καταστολή εργατών γης




Απεργία και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας με κεντρικό αίτημα το διπλασιασμό του πενιχρού μεροκάματου των 69 ραντ (περίπου 6 ευρώ) σε 150 ραντ και τη βελτίωση των δραματικών συνθηκών εργασίας στους αχανείς αμπελώνες και οπωρώνες του Δυτικού Ακρωτηρίου της Νότιας Αφρικής ξεκίνησαν χτες εκατοντάδες συμβασιούχοι εργάτες γης έπειτα από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων που είχαν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα με εκπροσώπους των τσιφλικάδων από το τέλος παρόμοιων κινητοποιήσεων στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Η απεργία των χιλιάδων εργατών γης συνοδεύτηκε, κυρίως στην πόλη Ντε Ντουρνς, από αποκλεισμούς κεντρικών δρόμων τους οποίους κατέστειλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σφαίρες καουτσούκ και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Η επέμβαση των αστυνομικών προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων διαδηλωτών και έληξε με τις συλλήψεις τουλάχιστον 50 άλλων.

Στα τέλη του περασμένου έτους, όταν είχαν γίνει κινητοποιήσεις με ανάλογο αίτημα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις δύο άνθρωποι, ενώ οι τσιφλικάδες προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Τώρα τις κινητοποιήσεις υποστηρίζει το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Νότιας Αφρικής, CΟSATU.

Πάντως η κυβέρνηση της χώρας δηλώνει «αδυναμία μεσολάβησης» με τον ισχυρισμό ότι βάσει νόμου ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να αυξηθεί παρά μόνο μία φορά το χρόνο και η τελευταία αύξηση που έγινε ήταν το Μάρτη του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: