Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Πρώτη νίκη για τους απεργούς πείνας κρατούμενους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC - EP)


Μετά από την πίεση που άσκησε η απεργία πείνας των πάνω από 1.200 πολιτικών κρατουμένων ανταρτών των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC - EP), στους οποίους συμπαραστάθηκε έμπρακτα με απεργία πείνας και ο Χεσούς Σάντριχ, μέλος της Γραμματείας της Οργάνωσης, με την απαίτηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στη συμφωνία ειρήνης, τελικά η κυβέρνηση της χώρας με το διάταγμα 1252 της 19ης του Ιούλη 2017 αναγκάστηκε να επισπεύσει τις διαδικασίες για την απελευθέρωσή τους.


Ετσι, χτες ανακοινώθηκε ότι σταματάει η απεργία πείνας, αλλά όχι και η κινητοποίηση στις φυλακές της Κολομβίας, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, οι δικαστές δεν μπορούν να καθυστερήσουν περισσότερο από 10 μέρες την απελευθέρωση των ανταρτών.

Ο Χεσούς Σάντριχ, με χτεσινή επιστολή του, χαιρέτισε την εξέλιξη ως νίκη του αγώνα και του κινήματος αλληλεγγύης και μέσα και έξω από τη χώρα, που οδήγησε στο διάταγμα που αίρει τα εμπόδια για την απελευθέρωση.

Περίπου 1.900 πολιτικοί κρατούμενοι περιμένουν να τηρηθεί η συμφωνία και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις λεγόμενες προσωρινές ζώνες συγκέντρωσης σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας όπου περιμένουν την ένταξή τους στην πολιτική ζωή. Εχει, επίσης, ανακοινωθεί ότι τον Αύγουστο θα γίνει το συνέδριο, όπου οι FARC θα μετατραπούν σε νόμιμο πολιτικό κίνημα ή κόμμα.

Ταυτόχρονα, το Συντονιστικό, που έχουν συγκροτήσει οι φυλακισμένοι αντάρτες σε πολλές φυλακές της χώρας, ευχαρίστησε με επιστολή του όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ.

1 σχόλιο:

Si, podemos ser KKE. είπε...

To έγραψα και σε άλλη ανάρτηση το γράφω και εδώ. Δε θεωρώ ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι τέτοιες κυβερνήσεις. Θα μεταφερθούν λέει σε προσωρινές ζώνες συγκέντρωσης-ξερονήσια μήπως;- όπου θα περιμένουν την ένταξή τους στην πολιτική ζωή. Και τον Αυγουστο θα μετατραπεί το κίνημά τους σε νόμιμο πολιτικό κίνημα. Δηλαδή θα τους τρελάνουν στη νομιμότητα κι αυτοί; ΄Οπως εδώ ο Σύριζα; Τελικά ο Ομπάμα έκανε καλή δουλειά -για χάρη των καπιταλιστών- στη γειτονιά του. Ξεκινώντας απ' την Κουβα.