Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Με αφορμή τον θάνατο του Κώστα Μουρσελά


1) Πριν ακόμα περάσουν 24 ώρες απ’ όταν ο Κώστας Μουρσελάς έκλεισε τα μάτια του για πάντα (κηδεύτηκε σήμερα), σχόλια στα μκδ κοσκίνιζαν παλιές δηλώσεις του.

2) Για τον θάνατο του Κ. Μουρσελά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε σήμερα μια ανακοίνωση, αντάξια του κύρους και του ύψους του Κόμματος. «Ο συγγραφέας, που στο σύνολο του έργου του, κατάφερε να διαπλάσει χαρακτήρες με ένα λόγο άμεσο, ευθύβολο, συναρπαστικό, πέρασε στην αιωνιότητα» (ολόκληρη εδώ).
***
Ο Κώστας Μουρσελάς εκτός από σπουδαίος συγγραφέας, είχε στα νιάτα του αντιστασιακή δράση (δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο επειδή ήταν  ΕΠΟΝίτης και το 1969 η χούντα τον εκδίωξε απ’ το δημόσιο όπου εργαζόταν). Στα χρόνια που έγινε γνωστός και αργότερα διάσημος κράτησε μια στάση αξιοπρεπή και δεν απασχόλησε τη δημοσιότητα, προκαλώντας, όπως έκαναν και κάνουν συνάδελφοί του και εκπρόσωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών γενικότερα, για διάφορους λόγους.

Ο Κώστας Μουρσελάς δεν ήταν φασίστας χουντικός, ή άλλος εκφραστής-υπηρέτης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, δεν έβλαψε τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. Δεν του άξιζε σε καμιά περίπτωση πριν ακόμα παγώσει καλά-καλά το αίμα στις φλέβες του να φτύνουν στον ανοιχτό τάφο του. Η τάση να εμφανίζονται αυτόβουλα κάποιοι ως θεματοφύλακες και βασιλικότεροι του βασιλέως είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας, όπου οι ταμπέλες κυριαρχούν.

Όποιος δεν είναι «δικός μας», δεν είναι οπωσδήποτε αντίπαλος ή εχθρός. Λίγη ψυχραιμία (και εγκαρτέρηση) μπροστά σε έναν νεκρό, δεν θα έβλαπτε.

Τρίτη 18 Ιούλη 2017.

1 σχόλιο:

Si, podemos ser KKE. είπε...

Αν και δεν έχω υπ' όψιν μου σε ποια σχόλια αναφέρεσαι γενικά με βρίσκει σύμφωνη η τελευταία φράση σου Οικοδόμε. ΄Οποιος δεν έιναι "δικός μας" δεν πάει να πει ότι είναι εχθρός. Μην πέφτουμε σε αυτή την παγίδα.