Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το ΚΚ Βενεζουέλας δεν συμμετέχει στο Συντονιστικό της κυβέρνησης Μαδούρο και κατεβάζει δική του πλατφόρμα με άλλες δυνάμεις


Συνεχίζονται στη Βενεζουέλα οι διαδικασίες για την εκλογή αντιπροσώπων για τη Συντακτική Συνέλευση που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, και ηγέτης του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας (ΕΣΚΒ), ως βήμα «εθνικής συμφιλίωσης και συμμετοχικής δημοκρατίας».

Το ΕΣΚΒ έχει συγκροτήσει το Συντονιστικό «Σαμόρα 200» για την καμπάνια για τη Συντακτική Συνέλευση, ενώ πρότεινε ως υποψηφίους μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας σε διάφορές περιοχές χωρίς να υπάρξει συνεννόηση. Την πρόταση αυτή απέρριψε το ΚΚ Βενεζουέλας, σημειώνοντας ότι έχει επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μαδούρο και το ΕΣΚΒ, κάτι που δεν γίνεται, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάποιος άλλος εκτός από τα όργανα του κόμματος, τις οργανώσεις του και τη συλλογική απόφαση του κόμματος, θα μπορεί να ορίζει τους υποψηφίους του. 

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, υπογράμμισε ότι αποστολή του κόμματος είναι να υπερασπιστεί τα δίκαια της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού και να συμβάλλει στο να λυθεί το κύριο θέμα, που είναι το ζήτημα της εξουσίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματικά εργατική - λαϊκή εξουσία, τον σοσιαλισμό. Υπενθύμισε ότι το ΚΚΒ, μαζί με άλλες δυνάμεις, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και τις οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές», προχώρησαν στη δημιουργία του Λαϊκού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που επιδιώκει επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού, και ταυτόχρονα ανακοίνωσε τη δημιουργία της εκλογικής πλατφόρμας που στηρίζουν αυτές οι δυνάμεις, με την επωνυμία «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» (Union para Avanzar 2017), που συμβολίζει και την ιστορική συνέχεια και τιμή στα 100χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι ήδη έχουν προταθεί ως υποψήφιοι 537 στελέχη, μέλη και φίλοι του ΚΚΒ σε όλη τη χώρα, μια διαδικασία που συνεχίζεται, ενώ η τελική εκλογή θα γίνει στα τέλη Ιούλη. Ταυτόχρονα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΒ κατήγγειλε την αντιδραστική αντιπολίτευση για εγκληματικές ενέργειες και βιαιότητες, που αποσκοπούν στο να προκαλέσουν ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση, και κάλεσε τις κρατικές αρχές να αντιμετωπίσουν πιο αποφασιστικά και να επιβάλουν τιμωρίες στις εγκληματικές φασιστικές ομάδες που επιτίθενται ή καίνε ανθρώπους ζωντανούς. Χτες έγινε γνωστό ότι στο διάστημα των διαδηλώσεων των δύο τελευταίων μηνών, έχουν σκοτωθεί πάνω 60 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τη βία της αντιπολίτευσης, με τελευταίο θύμα τον 21χρονο Ορλάντο Φιγκέρας, που νοσηλευόταν με εγκαύματα και χτυπήματα σε όλο του το σώμα και υπέκυψε στα τραύματά του. Τον είχαν πυρπολήσει στις 20 Μάη, στην περιοχή Αλταμίρα του Καράκας, ομάδες της αντιπολίτευσης, ως υποστηριχτή του κυβερνώντος κόμματος, ενώ σύμφωνα με την οικογένεια, δεν συμμετείχε σε καμία συγκέντρωση, ούτε υπέρ ούτε κατά της κυβέρνησης.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση του «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» έχει καταγγείλει τη Συντακτική Συνέλευση, συνεχίζει τις βίαιες συγκεντρώσεις και τους βανδαλισμούς και ζητάει πρόωρες προεδρικές εκλογές, που κανονικά διεξάγονται το Δεκέμβρη του 2018.

Συνέντευξη του πρέσβη της Βενεζουέλας

Χτες, συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φαρίντ Φερνάντες, στην οποία παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του, με την προσπάθεια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει χάος για να προκαλέσει ξένη επέμβαση. Εξήγησε ότι αυτό γίνεται «γιατί η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο (300.878 δισ. βαρέλια), προτείνει ένα μοντέλο ανάπτυξης αντίθετο προς τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό, αναπτύσσει μια ανεξάρτητη και αλληλέγγυα εξωτερική πολιτική» και σημείωσε ότι η διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης προτάθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας γιατί η αντιπολίτευση απέρριψε το διάλογο, κάνει «θεσμικό αντάρτικο» στη Βουλή που ελέγχει και «για να δοθεί δυνατότητα στο λαό να συμμετέχει και να αποφασίσει». Ο πρέσβης έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που επιβεβαιώνουν το βίαιο χαρακτήρα της κινητοποίησης της «φασιστικής δεξιάς», με ένοπλες εγκληματικές ομάδες, που επιστρατεύουν και ανήλικους που ζουν στο δρόμο, τους οποίους πληρώνουν για να συμμετέχουν σε επεισόδια. Κατήγγειλε επίσης την παραποίηση της αλήθειας από ΜΜΕ και εξήγησε τη διαδικασία για την εκλογή των 544 μελών της Συντακτικής Συνέλευσης στις 30 Ιούλη.

Ριζοσπάστης

3 σχόλια:

Unknown είπε...

ΜΑΛΙΣΤΑ. Το ποιοί θα συμμετέχουν απο το Κ.Κ θα το αποφασίσουν οι Σοσιαλδημοκράτες και όχι το Κ.Κ. Ρε πως είναι η ζωή έτσι. Μου θυμίζει Συνασπισμό....της αριστεράς και της προόδου .... το 1989 1991 που ήθελε να ορίσει την Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στον Συνασπισμό ο Κύρκος....και ο φαράκος .... μετά το 13ο Συνέδριο το 1991. Εργατική Λαική Εξουσία γίνεται μόνο μέσα απο την ΛΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και όχι σε πολιτικό μέτωπο με Σοσιαλδημοκρατία και οπορτουνισμό. Είναι φανερό οτι το Κ.Κ.Β δεν έχει ξεκαθαρίσει με Κάουτσκι Μπερστάιν όπως το ΚΚΕ.

Giannis Pit. είπε...

Πραγματικά λοιπόν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες του Κ.Κ. Βενεζουέλας, που δεν γίνεται ουρά των παλινωδιών του Μαδούρο αλλά χαράζει τη Λαϊκή Συμμαχία στη πράξη.

Si, podemos ser KKE. είπε...

Μακάρι!!! ΄Αντε να σας δούμε σύντροφοι. ΄Οχι να ξαναγίνετε ουρά των σοσιαλδημοκρατών.