Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Νεκρός οικοδόμος 21 ετών - Έπεσε από τη σκεπή γυμναστηρίου στη Σαλαμίνα


Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε την Τετάρτη 7 Ιούνη στη Σαλαμίνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αττικής, οικοδόμος ηλικίας 21 ετών, πατέρας δύο παιδιών, που δούλευε σε εργολάβο, με τον οποίο είχε σύμβαση η δημοτική αρχή Σαλαμίνας, έχασε τη ζωή του, κατά τη διάρκεια εργασιών στο κλειστό γυμναστήριο του δήμου, πέφτοντας από τη σκεπή του γυμναστηρίου.

«Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες, που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, επιβεβαιώνοντας πως η εργοδοτική ασυδοσία δεν αποτελεί “προνόμιο” μόνο των μεγαλοεπιχειρηματιών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά φωλιάζει και μέσα στην καρδιά του κράτους, μέρος του οποίου είναι και οι δήμοι» αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο.
Παράλληλα, αναφερόμενη στη δημοτική αρχή, σημειώνει ότι «έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες (αφού μέλος της διοίκησης του δήμου είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου), όπως και η πλειοψηφία των περισσοτέρων δημοτικών αρχών, αφού υλοποιεί κατά γράμμα τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, με τις αναθέσεις σημαντικών τομέων σε εργολαβικά συμφέροντα που μπροστά στην αύξηση των κερδών τους βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων».
«Η εντατικοποίηση της εργασίας, η κακοπληρωμένη δουλειά με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες εργατικά ατυχήματα καθημερινά στους δήμους, με τις δημοτικές αρχές να φέρουν σοβαρότατες ευθύνες», συνεχίζει το Συνδικάτο, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους πρόσφατους νόμους που ψήφισε, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανάβουν το πράσινο φως ώστε κεφάλαιο και εργοδοσία να γίνουν ακόμη πιο αδίστακτοι απέναντι στους εργαζόμενους, είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Μπροστά στο κυνήγι του κέρδους η ανθρώπινη ζωή λίγο μετράει για όλους αυτούς. 
Επιπλέον, διατήρησαν σε πλήρη ισχύ όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που κρατά υποστελεχομένους τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπάρχουν, με τις όποιες αρμοδιότητες έχουν απομείνει, αφήνοντας τους εργαζόμενους βορρά στα νύχια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας».
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και συμπαραστέκεται στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου και παράλληλα εντείνει την πάλη του για τα ζητήματα υγείας και ασφαλείς σε κάθε χώρο δουλειάς.
Καλεί όλους τους εργαζόμενους ο αγώνας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνει υπόθεση όλων μας.
Κανένας εργαζόμενος στους δήμους, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, να μη δεχθεί να εργαστεί, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και να μην υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: