Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

«Κείνος δεν θέλει κλάματα, δεν θέλει μοιρολόγια / θέλει αγώνες και χαρές αρματωσιές και βόλια…»


Βρισκόμαστε στα 1945. Ο τραγικός θάνατος του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη (στις 16 του Ιούνη) έχει συγκλονίσει την Ελλάδα. Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και συνθέτης Μανώλης Χιώτης (1921–1970) είναι μόλις 24 χρονών όταν γράφει τη μουσική για ένα τραγούδι που αναφέρεται στον χαμό του Άρη.
Τους στίχους έχει γράψει ο Νίκος Μάθεσης (1907-1975), γνωστός στη μουσικοκαλλιτεχνική πιάτσα και ως “Νίκος ο Τρελάκιας”. Ο Μάθεσης σημαντικός δημιουργός του ρεμπέτικου, σε αντίθεση με την πλειονότητα των εκπροσώπων του σιναφιού του, ήταν άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες:(...)
 Ο Χιώτης συνθέτει μια μελωδία σε ρυθμό χασαποσέρβικο. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Επεμβαίνει στους στίχους του Μάθεση αλλάζοντας μια λέξη και γράφοντας ο ίδιος τους στίχους της τέταρτης στροφής («Κείνος δε θέλει κλάματα/ δε θέλει μοιρολόγια/ θέλει αγώνες και χαρές/ αρματωσιές και βόλια») την οποία προσθέτει στις άλλες τρεις. Το τραγούδι αυτό δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο και δεν έγινε γνωστό, ούτε όμως και ηχογραφήθηκε για να μείνει «ζωντανό»......Διαβάστε το ολόκληρο στην ΚΑΤΙΟΥΣΑ (κλικ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: