Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Το ΚΚ Πολωνίας καλεί σε δράσεις ενάντια στο γκρέμισμα των μνημείων που είναι αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και την Απελευθέρωση της Πολωνίας από τη ναζιστική κατοχή


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας καταδικάζει την επέκταση των απαγορευτικών μέτρων που αφορούν «την προώθηση του κομμουνισμού ή οποιουδήποτε άλλου ολοκληρωτικού καθεστώτος».
Σύμφωνα με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη βδομάδα, θα πρέπει να καταστραφούν μέσα σε 12 μήνες τουλάχιστον 469 μνημεία της σοβιετικής περιόδου, ανάμεσά τους περίπου 250 που είναι αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό και την Απελευθέρωση της Πολωνίας από τη ναζιστική κατοχή, στους κομμουνιστές αντάρτες της Λαϊκής Φρουράς και του Λαϊκού Στρατού.

«Είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό ότι αυτή η απαγόρευση ενάντια στα μνημεία στρατιωτών που έπεσαν στον αγώνα κατά του φασισμού, πέρασε κατά την 76η επέτειο από τη ναζιστική επίθεση στη Σοβιετική Ενωση. Υπενθυμίζουμε ότι το πολωνικό έθνος δεν εξοντώθηκε από τους ναζί και αυτό το οφείλει στους Σοβιετικούς στρατιώτες. Κατά την Απελευθέρωση της Πολωνίας, περίπου 600.000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού σκοτώθηκαν».

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στη διαστρέβλωση της Ιστορίας. Η πολύχρονη προπαγάνδα που εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, επιδιώκει να σβήσει τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό και τον συνέτριψαν. Σε πολλά μέρη η κοινωνία αντιστέκεται στα σχέδια για αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και μετακίνηση μνημείων. Το ΚΚ Πολωνίας υποστηρίζει όλες τις δράσεις για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και καλεί σε συμμετοχή στις πρωτοβουλίες ενάντια στη διαστρέβλωση της Ιστορίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Δείτε και το σχετικό θέμα μας στην Κατιούσα:
Η Ιστορία δεν σβήνει, ο σοσιαλισμός δεν ξεθεμελιώνεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: