Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης»


Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας στις 10 του Ιούνη και η επέτειος αυτή είναι μια αφορμή για να αναφερθούμε στην σημαντική προσφορά του Κέντρου γενικότερα, αλλά και στην συμβολή του στην έρευνα του ιστολογίου,
για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή δάσκαλου και λογοτέχνη Κώστα Πουρναρά (Μπόση).
Στο Επιμορφωτικό Κέντρο, που στεγάζεται στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης Χαρίλαος Φλωράκης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις ξεπέρασαν μέχρι σήμερα τις 100.000 τα ντοκουμέντα που είναι δημόσια αναρτημένα και πάνω από 3.000 οι τόμοι σημαντικών βιβλίων (Τέχνης, κοινωνικών επιστημών και κομματικών επεξεργασιών) έχουν βρει θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης του.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του Κέντρου στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας, καθώς, εκτός των άλλων, το Κέντρο λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, για  κάθε ενδιαφερόμενο.

Επίσης μεγάλη η συμβολή του στη διοργάνωση εκδηλώσεων και θεματικών αφιερωμάτων από οργανώσεις του ΚΚΕ και άλλους φορείς καθώς και στην κυκλοφορία  εκδόσεων, που βασίστηκαν στο υλικό που προσφέρεται μέσα από το Επιμορφωτικό Κέντρο.


Το πολύτιμο αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα υλικά και τεκμήρια, ως αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς, βασισμένη σε επιστημονικά πρότυπα και στην εθελοντική προσφορά μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου θα γιορταστούν με μεγάλη εκδήλωση τη Δευτέρα 12 του Ιούνη στις 7.30 μ.μ. με κεντρική ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα και παρεμβάσεις από ερευνητές που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου.

Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στήριξε την έρευνα του ιστολογίου Κώστας Πουρναράς (Μπόσης) σχεδόν από τα πρώτα της βήματα, παρέχοντάς μας πρόσβαση σε ό,τι υπήρχε διαθέσιμο στα αρχεία του. Η στήριξη δεν ήταν η τυπική συνεργασία που συνήθως συναντά ο ερευνητής, αλλά βαθιά ουσιαστική. Στις αμέτρητες επισκέψεις μας στο Κέντρο δεν νιώσαμε ούτε στιγμή «βάρος» ή ξένοι. Και βεβαιώνουμε μέσ’ από τούτες εδώ τις γραμμές ότι την ίδια αντιμετώπιση είδαμε να επιφυλάσσουν οι υπεύθυνοι και σε άλλους ερευνητές που έτυχε να βρίσκονται εκεί ταυτόχρονα με μας. Εκτός αυτού, με τις γνώσεις τους, ο Νίκος και η Κατερίνα άνοιξαν δρόμους στην έρευνά μας που δεν τους γνωρίζαμε ή δεν είχαμε υπολογίσει. Δεν θα ξεχάσουμε επίσης, την προσωπική συμβολή του Νίκου (Παπαγεωργάκη) στην ...περιπετειώδη ανεύρεση ενός σπάνιου και δυσεύρετου τεύχους του περιοδικού Νέος Κόσμος, το οποίο περιείχε το περίφημο  κείμενο-πορτραίτο του Κ. Π. (Μπ.) στον δολοφονημένο ήρωα Γραμματέα της ΟΚΝΕ Χρήστο Μαλτέζο. Η έρευνά μας βέβαια δεν σταματά, όμως τους ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά και από εδώ.


Το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό, διαθέτει βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο που είναι ανοιχτά για το κοινό. Προσβάσιμος επίσης μέσα από το Κέντρο είναι ο κατάλογος με τα στοιχεία 21.655 πεσόντων μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που βρίσκεται στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: