Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Διαφημίζουν χαμοζωή με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα»...

Παράλληλα με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, το υπουργείο Εργασίας συνέχισε τις διαρροές γύρω από το λεγόμενο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο αναμένεται να εξαγγελθεί επίσημα στις 17 Σεπτέμβρη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο («Εθνος της Κυριακής») η πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για έξι μήνες αφορά τους εξής δήμους στις 13 Περιφέρειες της χώρας: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σ' αυτούς τους δήμους για έξι μήνες και μέσα στο 2015 προβλέπεται να επεκταθεί στο σύνολο του πληθυσμού. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα το δικαιούνται 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στατιστικά ακραίας φτώχειας, με συνολικό προϋπολογισμό 850 εκ. έως 1 δισ. ευρώ. Για όλους αυτούς, η κυβέρνηση τραβάει μια γραμμή και τους επιβάλλει να ζήσουν με 13,1 ευρώ την ημέρα (4.800 ευρώ το χρόνο), όσο είναι το συνολικό εισόδημα που θα εγγυάται ο μηχανισμός που στήνει το κράτος.
Σε ό,τι αφορά την εισοδηματική ενίσχυση, το ανώτατο όριο προσδιορίζεται στα 400 ευρώ για τετραμελή οικογένεια χωρίς κανένα άλλο εισόδημα. Ανάμεσα στις παροχές που προβλέπονται για τους δικαιούχους είναι το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η ένταξη σε πρόγραμμα Κοινωνικού Παντοπωλείου κ.ά.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας, «οι δικαιούχοι προωθούνται σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων που υλοποιούνται, μεταξύ άλλων, από τον ΟΑΕΔ, το ΕΙΕΑΔ, τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων κ.ά.». Οπως, όμως, ρητά αναφέρει η ΚΥΑ, «η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του προγράμματος "ΕΕΕ" αναστέλλεται (...) εάν ο δικαιούχος αρνηθεί να απασχοληθεί σε συγκεκριμένη θέση εργασίας που του προτείνει ο ΟΑΕΔ».
Δηλαδή, αν ο άνεργος αρνηθεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, που θα του αποφέρει εισόδημα πάνω από τα όρια του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», θα χάνει και την εισοδηματική ενίσχυση, που ούτως ή άλλως ισοδυναμεί με ψίχουλα.
Σε άλλο σημείο ορίζεται ότι δικαιούχοι για ένταξη στο μηχανισμό του ΕΕΕ είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 4.800 ευρώ το χρόνο από διάφορες πηγές (εργασία, επιδόματα κ.ά.), η ακίνητη περιουσία δεν υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και η κινητή περιουσία (επιβατικά ΙΧ ή και δίκυκλα) τις 6.000 ευρώ, ενώ δεν δικαιούνται το ΕΕΕ όσοι έχουν καταθέσεις σε τράπεζα μεγαλύτερες των 9.600 ευρώ.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: