Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ταμείο συντάξεων πείνας για όλους δρομολογεί η κυβέρνηση από το 2017


'Ενιαία ασφαλιστική συνταξιοδοτική φτώχεια για όλους, δρομολογεί από το 2017 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας (ΤΑ ΝΕΑ) της Πέμπτης 4 Σεπτέμβρη, το σχέδιο «ενοποίησης» προβλέπει τη λειτουργία ενός ταμείου συντάξεων για όλους, με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών, το οποίο θα λέγεται Ενιαίο Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΑΤ) και θα καλύπτει συνολικά 11,5 εκατομμύρια άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Φυσικά, όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να «χρυσώσουν το χάπι», η πραγματικότητα είναι ότι ενιαία θα μειωθούν δραματικά προς τα κάτω για όλους οι συντάξεις και οι παροχές, ενώ ενιαία θα «σκληρύνουν» οι όροι και οι προυποθέσεις συνταξιοδότησης, με αύξηση ορίων ηλικίας, αυξημένο αριθμό ενσήμων και ετών ασφάλισης, κλπ. Το νέο αυτό εναλλακτικό σχέδιο προβλέπεται και στο προσχέδιο μελέτης του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα. Ενιαίοι κανόνες θα μπουν και στην είσπραξη των εισφορών, στην οικονομική διαχείριση και στην απονομή συντάξεων.
Το νέο ταμείο - φτωχοκομείο θα αφορά 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους,  2.657.568 συνταξιούχους και 2.882.621 έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.
Ήδη σε αυτά τα πλαίσια προωθούνται δυο μέτρα:
  • Δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής συντάξεων, που θα υποστηρίζεται από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, μέσω του οποίου θα υπάρχει σε ψηφιακή μορφή ολόκληρος ο εργασιακός βίος και οι διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς του ασφαλισμένου.
  • Δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων, με την ενδιάμεση συνδρομή του ΚΕΑΟ, που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες. Εδώ, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα κλιμακωθούν.
Θα προηγηθεί το 2015 με βάση τη μελέτη του ΚΕΠΕ:
  • Ενοποίηση επικουρικών - εφάπαξ υπό το ΙΚΑ.
  • Αναδιοργάνωση υπηρεσιών του ΙΚΑ.
  • Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων - ΕΤΑΑ(γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και ΟΑΕΕ.
  • Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ. 
Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, περιοριζόμενο να χαρακτηρίσει ότι «εξετάζει διάφορα σενάρια διοικητικών (και μόνο) αλλαγών, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση». Ωστόσο, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι, όλες αυτές οι μελέτες αποτελούν ατόφια «συρραφή» των απαιτήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αποτελούν αντιγραφή προειλημμένων αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων που δρομολογούνται σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ, ανεξαρτήτως μνημονίων και δανειακών συμβάσεων. Δεν πρέπει να δείξουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του υπουργείου, καθώς η ανάλογη εμπειρία και πρακτική έχει δείξει ότι αμέσως μετά από ανάλογες διαβεβαιώσεις, ακολουθούν μειώσεις μισθών και συνολικότερα αντιασφαλιστικά μέτρα. 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: