Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ». Ψηλαφώντας την Ιστορία του μοναδικού νεανικού θεσμού - ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Γ' ΜΕΡΟΣ)

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα το αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η περίοδος που εξετάζουμε σήμερα περνά από τα δύσκολα χρόνια που σημαδεύονται από την κρίση στην ΚΝΕ και τις δύο διασπάσεις της, στα χρόνια της ανασυγκρότησης και τα σταθερά ελπιδοφόρα βήματα της Οργάνωσης στις αρχές της δεκαετίας του '90. Βήματα για τα οποία η συμβολή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι καθοριστική, αφού το Φεστιβάλ αποτελεί πλατιά συνάντηση της ΚΝΕ με τη νέα γενιά.

14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ξανά σε νέο χώρο
14ό Φεστιβαλ
10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη 1988 - Αλσος Βεΐκου
Το Φεστιβάλ αλλάζει και πάλι γειτονιά, πάει στο Γαλάτσι στο Αλσος Βεΐκου και γίνεται εννιαήμερο. Γιορτάζει τα 70 χρόνια του ΚΚΕ και τα 20 χρόνια της ΚΝΕ (έχει προηγηθεί το 4ο Συνέδριο της Οργάνωσης) και έχει σύνθημα «Η νεολαία αντιστέκεται, δημιουργεί, αγωνίζεται για τη ζωή και το μέλλον της».
Το στήσιμο του Φεστιβάλ αλλάζει λογική και προσανατολίζεται σε λίγους και μεγάλους χώρους αντί για πολλούς και μικρούς, με δύο μεγάλες εξέδρες δηλαδή, θέατρο, κινηματογράφο, ταβέρνα και την εξέδρα «Νεολαία και Δημιουργία», όπου φιλοξενούνται 20 ερασιτεχνικά συγκροτήματα, ποιήματα από εργαζόμενους μαθητές κ.ά. Οι μαρξιστικοί όμιλοι, που λειτουργούν ήδη τρία χρόνια στις σχολές, έχουν ετοιμάσει και παρουσιάζουν στο Φεστιβάλ τρεις μελέτες για: Τη λογοτεχνία των δεκαετιών '70-'80, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα μέχρι το 1929 και την κατάσταση στον κλάδο του μετάλλου. Το μουσικό πρόγραμμα δομείται σε ενότητες, «μουσική των λαών της Μεσογείου», «μουσική αμφισβήτηση της Δυτικής Ευρώπης», «μουσική διαμαρτυρία των μαύρων της Β. Αμερικής», και είναι διανθισμένο με μεγάλο πλήθος ξένων συγκροτημάτων, ενώ κάθε μέρα υπάρχει και μια μεγάλη συναυλία ελληνικού τραγουδιού.
Οι συζητήσεις για άλλη μια χρονιά είναι πολλές και απλώνονται σε μια ποικιλία θεμάτων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αφιέρωμα στο νέο αγγλικό κινηματογράφο.

15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 16ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Με εμφανή τα σημάδια της κρίσης
14, 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη 1989 - Αλσος Βεΐκου
Στο 15ο Φεστιβάλ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο βιβλίο, με ένα πολύ μεγάλο και φροντισμένο βιβλιοπωλείο που στήθηκε σε συνεργασία με Συνδέσμους Εκδοτών. Τις δικές της εκδόσεις έκανε για το Φεστιβάλ και η ΚΝΕ, που αφορούσαν τα 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση, τα υλικά των εκδηλώσεων που έκανε στη διάρκεια της χρονιάς για να τιμήσει το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και σε μια από τις συζητήσεις του Φεστιβάλ) και η τρίτη έκδοση είχε τίτλο «Η εργατική νεολαία στην Ελλάδα σήμερα».
Ξεχωρίζουν ακόμα η έκθεση γλυπτών που απλώνονταν σε όλο το χώρο του Φεστιβάλ, η έκθεση χαρακτικών του Τάσσου και της Βάσως Κατράκη, η επίδειξη καλλιτεχνικής γυμναστικής από την πρωταθλήτρια της ΕΣΣΔ Μαρίνα Κομπόροβα αλλά και το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.
Ωστόσο, αυτό που σημάδεψε το 15ο Φεστιβάλ είναι η κρίση στο ΚΚΕ που εκείνη την περίοδο εκδηλώθηκε ανοιχτά στην ΚΝΕ, με τη διάσπασή της να οριστικοποιείται λίγες μέρες μετά.
7 και 8 Σεπτέμβρη 1990 - Γκράβα
Η ΚΝΕ παραμένει βαριά τραυματισμένη και το 16ο Φεστιβάλ της περιορίζεται σε ένα διήμερο στην Γκράβα με τέσσερις συναυλίες, με συζητήσεις για την οικολογία, για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ενάντια στα ναρκωτικά με τη συμμετοχή και θεραπευτικών κοινοτήτων.

17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Ανοίγει και πάλι φτερά
20, 21 και 22 Σεπτέμβρη 1991 - Αλσος Περιστερίου
«Παλεύουμε με τους νέους για τη ζωή που ονειρευόμαστε. Τολμούμε, είμαστε νέοι κομμουνιστές». Μ' αυτό το σύνθημα και με μια πολύ όμορφη αφίσα το 17ο Φεστιβάλ σηματοδοτεί την ανασυγκρότηση της ΚΝΕ. Η Οργάνωση με ελάχιστες δυνάμεις επανεκδίδει τον «Οδηγητή» και σε πείσμα των καιρών επιστρέφει στο Περιστέρι για να δώσει συνέχεια στο νεανικό θεσμό του Φεστιβάλ.
Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ο «Ριζοσπάστης» κάνει διαρκώς κάλεσμα εθελοντών για να βοηθήσουν στο στήσιμο.
Ερασιτεχνικά συγκροτήματα μαζί με την Γιώτα Βέη και την Αθηναϊκή Κομπανία συμβάλλουν στο πρόγραμμα, μαζί με θεατρικές παραστάσεις και με ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Το βάρος του Φεστιβάλ πέφτει στην εργαζόμενη νεολαία και στους μαθητές, οι οποίοι σημάδεψαν τη χρονιά που προηγήθηκε με τους μεγάλους αγώνες τους. Εκτός από την εργαζόμενη νεολαία και την Παιδεία, συζήτηση γίνεται και για την Κούβα με τη συμμετοχή της πρέσβειράς της στην Αθήνα.
Το κύριο, όμως, ήταν για άλλη μια φορά η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, που γεμίζει με αισιοδοξία και ελπίδα για το νέο ξεκίνημα της ΚΝΕ και του θεσμού του Φεστιβάλ.

18ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 19ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 20ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Σταθερά βήματα αισιοδοξίας
20ό Φεστιβάλ
18, 19 και 20 Σεπτέμβρη 1992 - Καισαριανή
Επιστρέφοντας στην Καισαριανή, το 18ο Φεστιβάλ μεγαλώνει σε χώρο, εμπλουτίζεται και το πρόγραμμά του και δέχεται ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η αισιοδοξία για τη νέα πορεία της ΚΝΕ εδραιώνεται.
Την πρώτη μέρα η ΔΕΗ κόβει για ένα 20λεπτο το ρεύμα και η ΚΝΕ την καταγγέλλει για πρόκληση, αφού το ρεύμα κόπηκε μόνο στο Φεστιβάλ, ενώ η γύρω περιοχή ηλεκτροδοτούνταν. Ομως, ο κόσμος δεν έφυγε και το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά μετά το 20λεπτο.
Συζητήσεις γίνονται για τη λογοτεχνία, για τα Βαλκάνια και το κίνημα ειρήνης, για την Κούβα με τη συμμετοχή του πρέσβη της, για τις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, για τις εργασιακές σχέσεις, για τους αγώνες των εργαζομένων της ΕΑΣ.
17, 18 και 19 Σεπτέμβρη 1993 - Καισαριανή
Το Φεστιβάλ μετατρέπεται σ' ένα σάλπισμα στήριξης του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές και εκεί επικεντρώνεται το πολιτικό του μήνυμα. Γιορτάζει τα 75 χρόνια του Κόμματος και τα 25 χρόνια της ΚΝΕ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Παράλληλα, ο νέος εμπλουτισμός του συναυλιακού του προγράμματος το καθιστά μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, με καλλιτέχνες, όπως ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Καζούλης, ο Μανώλης Λιδάκης με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και πολλοί άλλοι, να συναντιούνται στις σκηνές του μαζί με ερασιτεχνικά και νεανικά συγκροτήματα.
18ό Φεστιβάλ
Παράλληλα, διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά προηγείται του κεντρικού τριημέρου (γίνεται στις 10 - 12 Σεπτέμβρη), ένα κινηματογραφικό τριήμερο με προβολή έξι αξιόλογων ταινιών στον κινηματογράφο «ΒΟΞ», στα Εξάρχεια.
15, 16 και 17 Σεπτέμβρη 1994 - Μπαρουτάδικο Αιγάλεω
Το Φεστιβάλ γιορτάζει τα 20 του χρόνια και δοκιμάζει ένα νέο χώρο, το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, που το γεμίζει ασφυκτικά. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις γίνονται κάθε μέρα, ενώ αξιόλογοι καλλιτέχνες ανεβαίνουν και πάλι στις σκηνές του.
17 ξένες Οργανώσεις Νεολαίας συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του στη Διεθνούπολη αλλά και σε μια Διεθνή Συνάντηση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, για την Κύπρο με θέμα «20 χρόνια κατοχή και διαίρεση: Πρόκληση για την ανθρωπότητα».
«Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσε και αυτό το Φεστιβάλ στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας», γράφει, μεταξύ άλλων, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χαιρετιστήριο μήνυμά του για την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων του 20ού Φεστιβάλ.


(Το Α΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Β΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: