Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014

20 χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Μπόση

Σαν σήμερα, στις 2 Απρίλη του 1994, έφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής δάσκαλος, λαϊκός αγωνιστής και διακεκριμένος συγγραφέας Κώστας Πουρναράς (Μπόσης).

Γεννήθηκε το 1908 στη Χώσεψη (Κυψέλη) Άρτας. Σπούδασε δάσκαλος στα Γιάννενα. Έγινε μέλος του ΚΚΕ σε νεαρή ηλικία και ήταν γραμματέας της ΚΟ Άρτας πριν το 1936. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου τον εξόρισε στον Αη Στράτη. Είναι από τους ελάχιστους που άντεξε το μεγάλο μαρτύριο της πείνας (33 εξόριστοι πέθαναν από την πείνα στον Αη Στράτη το 1941). Απέδρασε με όσους επέζησαν και βρέθηκε στη Μακεδονία, από όπου πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Ήταν λοχαγός Πολιτικός Επίτροπος της 107ης Ταξιαρχίας. Το 1948 τραυματίστηκε βαριά, νοσηλεύτηκε στη ΛΔ Ουγγαρίας και επέστρεψε ξανά στο Γράμμο.


Με το τέλος του εμφυλίου βρέθηκε στην Τασκένδη και από εκεί στη Μόσχα όπου έκανε ανώτερες σπουδές. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Ρουμανία όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του, χωρίς ποτέ να επαναπατριστεί. Γνώστης της ρωσικής γλώσσας ασχολήθηκε και με μετάφραση Ρώσων κλασικών. Εργάστηκε στο μεταφραστικό τμήμα των εκδόσεων του ΚΚΕ, ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν υπεύθυνος του Λογοτεχνικού Κύκλου.

Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο: «Αη Στράτης» (1947), «Αναμνήσεις» (1978), «Θωμάς Καρατζάς» (1978), «Κραβαρίτης» (1983), «Εμείς θα νικήσουμε» (1956), «Το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα» (1962) και άλλα.

Σεμνός και ακέραιος χαρακτήρας, με υψηλό ήθος, ο Κώστας Πουρναράς πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο λαϊκό κίνημα και έμεινε μέχρι το τέλος πιστός και αταλάντευτος στα μεγάλα πανανθρώπινα ιδανικά του κομμουνισμού. Οι σύντροφοι, συναγωνιστές, φίλοι, συμπατριώτες, ιδιαίτερα οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι αντιστασιακοί και οι αναγνώστες των βιβλίων του, δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Αναλυτική βιογραφία-εργογραφία του Κώστα Μπόση:
http://kostasbosis.blogspot.gr/2012/12/blog-post.html

Βίντεο για τη ζωή και το έργο του Κώστα Μπόση:
https://www.youtube.com/watch?v=nh8Jz4wA7j0

Η σελίδα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/Κώστας-Μπόσης/154235514738698?ref=hl

Δεν υπάρχουν σχόλια: