Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Μικρό απάνθισμα από την «ξύλινη γλώσσα» των στελεχών του ΚΚΕ




«Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα». Το διαχρονικό «επιχείρημα» που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοι των κομμουνιστών, αλλά, κάποιες φορές, και καλοπροαίρετοι συνομιλητές μας, που όταν όμως τους ζητάμε να μας το κάνουν λιανά… δυσκολεύονται. Σύμφωνα με τα λεξικά «ξύλινη» λέμε την τυποποιημένη γλώσσα, που της λείπει η φυσικότητα, την αναμενόμενη, την στερεότυπη, την προβλέψιμη γλώσσα. Αυτό λοιπόν το τυποποιημένο, το αναμενόμενο, το προβλέψιμο, δηλαδή «ξύλινο»… επιχείρημα, κάποιοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να το επικαλούνται, απαξιωτικά προς το ΚΚΕ, όταν δεν έχουν πολιτικά επιχειρήματα.

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται να αποδείξουμε πόσο… στέκει κάτι τέτοιο. Όταν τα λόγια τα  ξεπερνούν οι εξελίξεις και η ίδια η ζωή, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο. Αξίζει όμως να διαβάσουμε παρακάτω ένα μικρό απάνθισμα αποσπασμάτων από ομιλίες στελεχών του ΚΚΕ  (έτσι, για να κάνουμε λίγη πλάκα σε αυτούς… που επιμένουν), που ως συνήθως χρησιμοποιούν λόγια τυποποιημένα, ομολογουμένως χωρίς φαντασία… προβλέψιμα…  λόγια δηλαδή που συνθέτουν τη  γνωστή «ξύλινη γλώσσα» των κομμουνιστών…

Το αλιεύσαμε στο facebook, στο προφίλ του Totem PsyClinic (Μεταλλεργάτερ):

"Το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα:

Θανάσης Παφίλης στη Βουλή: "Κάθε φορά βγαίνετε εκατόν πενηνταένας, ψηφίζετε ότι ο γάιδαρος είναι ελικόφτερο και ανεβαίνει και στα οχτώ χιλιάδες μέτρα, και μετά μας λέτε ότι είναι συνταγματικό!"

Διαμάντω Μανωλάκου σε περιοδεία στη Σαλαμίνα: "Λένε ότι βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, και ότι βγαίνουμε από την κρίση. Δεν είναι φως! Τραίνο είναι! Και το τραίνο θα πατήσει εργάτες, ανέργους, μικρούς ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες!"

Σπύρος Χαλβατζής σε εκπομπή στην τηλεόρασης, όταν τον διακόπτουν: "...ε, με συγχωρείς, μα όταν γαμάς τη συζήτηση, τί διάλογο περιμένεις να κάνουμε;"

Γιώργος Τούσσας σε κομματική εκδήλωση στον Πειραιά: "Λένε ότι δεν έχουμε παραγωγικές δυνατότητες. Το μυαλό τους και μια λίρα! Ας φύγουν από τη μέση τα μονοπώλια, αυτός ο βούρδουλας της εντατικοποίησης με την απειλή της ανεργίας, ας φύγει από τη μέση η βάρβαρη εκμετάλλευση των εργατών στο βωμό του κέρδους, και θα δουν τί μπορούμε να φτιάξουμε! Παπάδες μπορούμε να κάνουμε! Δεν θα ξέρεις αν ο χτίστης είναι γλύπτης! Δεν θα ξεχωρίζεις το μπογιατζή από το ζωγράφο!"

Δημήτρης Κουτσούμπας σε κομματική εκδήλωση στην Αθήνα: "Δεν κοροϊδεύουμε το λαό ότι θα του λύσουμε τα προβλήματα με το μαγικό ραβδί. Ο Κώστας Βάρναλης είχε γράψει: Αν είν' ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς. Αν περιμένετε από το ΚΚΕ να σας χαϊδέψει τα αυτιά, θα γεράσετε στην αναμονή. Οι άλλοι σας φτύνουν και σας λένε ότι βρέχει!"

Δημήτρης Γόντικας: "Δεν είμαστε υπεράνθρωποι, ούτε μια περίεργη ή ξεπερασμένη αίρεση, όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν οι αντίπαλοι. Είμαστε συνειδητά, εθελοντικά, στρατευμένοι και τα δίνουμε όλα, χωρίς υπολογισμούς, για ένα μεγάλο σκοπό. Την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα. [...] Η αστική τάξη με την ιδεολογία και την πολιτική της [...] επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις και συνδυάζει το καρότο με το βούρδουλα."

Μάλλον όσοι λένε ότι "το ΚΚΕ χρησιμοποιεί ξύλινη γλώσσα" ψάχνουν δικαιολογίες για να μην το ακούνε. Το επόμενο στάδιο θα είναι να σας τα μασάμε και να σας τα δίνουμε έτοιμα, μασημένα. Ή να σας τα γράφουμε με σκίτσα, ή να σας τα κάνουμε παντομίμα..."

8 σχόλια:

Τοτέμ είπε...

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=6718517

To πλήρες άρθρο του Γόντικα.
Αξίζει αναδημοσίευσης, νομίζω.
Φιλικά πάντα,
Μεταλλεργάτερ.

Οικοδόμος είπε...

Ευχαριστώ.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

ετσι ειναι οι αστοι και οι μικροαστοι, κανουν την τριχα τριχια μονο και μονο για να "αποδειξουν" οτι δεν μπορουν να αποδειξουν τιποτα!

ενας γιατρος μελος του ΚΚΕ
καλημερα σφε οικοδομε και καλη δυναμη

Οικοδόμος είπε...

Να σαι καλά γιατρέ.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

ο "ξύλινος λόγος" δεν έχει να κάνει με τις λέξεις χρησιμοποιούν τα στελέχη του ΚΚΕ, αν είναι μοντέρνες εκφράσεις ή όχι αλλά με το τι εννοούν όταν τις λένε. π.χ το ΚΚΕ μιλάει όλο για τη πλουτοκρατία. Έχει ονομάσει ποτέ ποιοί ανήκουν σε αυτοί; Ποιοί είναι οι πλουτοκράτες; για να ξέρουμε ποιός είναι ο εχθρός. Δεν ονομάζει. Το ΚΚΕ μιλάει για εργατική τάξη, αστούς, μικροαστούς,οπορτουνιστές κ.α ποιοί είναι αυτοί; τα στελέχη του ΚΚΕ που ανήκουν; ο Κουτσούμπας που ήταν μια ζωή στα γραφεία του Κόμματος που ανήκει; Γιατί τον άκουγα στο 902 και έλεγε ότι μόνο η εργατική τάξη μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Ο "ξύλινος λόγος" τους είναι τα γενικόλογα και οι αοριστίες τους που σα σκοπό έχουν τη διατήρηση τους εκεί στο 4,5%~7% για να ζουν αυτοί καλά(επιχορήση) και εμείς οι άθλιοι μικροαστοί χειρότερα. ~Χρήστος Κ.

Ανώνυμος είπε...

Στον ανωνυμο απο πανω:
Ρε ανωνυμε, ποσο πιο νιανια να στο πουμε; Το θες νιανια; Ωραια, θα στο κανω νιανια: "αστικη ταξη" και "πλουτοκρατια" δεν ειναι ουτε ο περιπτερας της γειτονιας ουτε ο ανεργος του διπλα διαμερισματος...ειναι οι βιομηχανοι, οι τραπεζιτες, οι εφοπλιστες κλπ. Την εργατικη ταξη ντρεπομαι να στην εξηγησω... Τωρα μη μας πουλας την καραμελα περι "ξυλινης γλωσσας" για δικαιολογιες. Αν σε ενδιαφερει πραγματικα να ψαξεις μια πραγματικα ΑΛΛΗ προταση, δηλ αυτη που λεει το ΚΚΕ, τοτε μπορεις να διαβασεις σοριεσ εκλαικευμενων αρθρων στο Ριζοσπαστη. Και φυσικα να κανεις καλοπροαιρετη κριτικη. Μη μας πουλας ομως την ευπεπτη αντιΚΚΕ καραμελα του ξυλινου λογου για επιχειρημα και αφορμη συκοφαντιας...

ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ είπε...

Φιλαρακι "ανωνυμε" μικροαστε (συ ειπας και μπραβο σου )

Εμεις λοιπον οι μικροαστοι δυο δρομους εχουμε μπροστα μας : Ειτε να παμε παρεα με την εργατικη ταξη και την υποθεση της μπας και δουμε γιατρια και ασπρη μερα (ξερς μωρε δωρεαν υγεια ,παιδεια ,δουλεια ,στεγη ,διακοπες για μας και τα παιδια μας ) ....Ειτε να προσδοκαμε ,να περιμενουμε να γινουμε κι εμεις μια μερα πλουτοκρατια .Επειδη ομως ,οπως βλεπεις τελευταια ,στον καπιταλισμο ολο και λιγοστευουν οι θεσεις των πλουτοκρατων (οποτε αν ερθει η σειρα μας θα ειναι την Β΄Παρουσια ...και αν ) εγω λεω να κανουμε μια παγαποντια και να "την φερουμε" στον Κουτσουμπα σ αυτες τις εκλογες ολοι εμεις οι μικροαστοι: ΝΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ !
ΝΑ δουμε, οι μπαγασηδες με ενα 45-50% θα κανουν αυτα τα "ξυλινα " που λενε ....αυτοι και οι εργατες τους ?

macgiorgosgr είπε...

Πριν από κανα χρόνο εκεί που ξεκινάει πολιτική συζήτηση λέει ένας στις πρώτες του φράσεις ότι "δεν μπορώ και να συμφωνήσω με το ΚΚΕ που έχει ξύλινη γλώσσα". Τον ρωτάω καλοπροαίρετα τι εννοεί με αυτό και απαντάει. "Ε δε γίνεται στον 21ο αιώνα να μιλάς με όρους όπως προλεταριάτο, προτσές, στρουχτούρα, ιντελιγκέντσια, αγκιτάτσια, μπουρζουαζία και τα λοιπά, γελάει ο κόσμος". Οπότε του είπα απλά και κατευθείαν ότι περιγράφει μάλλον κάτι αριστερίστικες γκρούπες που δεν έχουν καμία σύνδεση με την εργατική τάξη, αυτά δεν είναι ο λόγος του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ εφηύρε τον όρο "εργατοϋπάλληλος" για να προσδιορίσει όλη την εργατική τάξη. Δεν ξέρω πότε άκουσα τελευταία φορά στέλεχος του Κόμματος να χρησιμοποιεί αυτούς τους όρους.